Ανοιχτή πόρτα

Ο Ηδύπους Τύραννος και οι Εκλογές, του Κωστή Α.Μακρή

Spread the love

Κωστής Α.Μακρής: Είναι ζωγράφος-γραφίστας και συγγραφέας και ασχολείται με το έντυπο, το κείμενο, τη διαφήμιση και την οπτική και λεκτική επικοινωνία.

Κωστής Μακρής

Ένα βίτσιο το έχω με τη γλώσσα μας. 

Από παλιά μου άρεσε να “διαστρέφω”, να στραμπουλάω, να αναποδογυρίζω και να αντιμεταθέτω γράμματα και συλλαβές σε λέξεις και ονόματα και να δημιουργώ ομόηχα με ολοσδιόλου διαφορετικές σημασίες από τα συνηθισμένα. 

Ένα δείγμα αυτής της μανίας μου είναι και ο Ηδύπους. 

Αυτό το γλυκό, τύπου ντόνατ ή λουκουμά, που μοιάζει με πατούσα και που κάποτε ήταν πολύ συνηθισμένο αλλά τώρα σπάνια το βρίσκω. Η μετάφραση της λέξης “Ηδύπους” στα αγγλικά θα μπορούσε να είναι sweet foot αλλά αν το βάλετε σε μηχανική μετάφραση θα σας βγάλει τον γνωστό βασιλιά Oedipus (Οιδίπους), εκείνον τον τραγικό βασιλιά με το πρησμένο πόδι και την φριχτή μοίρα. Αν ζούσε ο Φρόυντ, ίσως να σχολίαζε δυσμενώς, για την ψυχική μου ισορροπία, τα παιχνίδια μου με τις λέξεις αλλά ―ευτυχώς για μένα― δεν ζει. 

Και κάπως έτσι ―μιας και μου αρέσει «από την πόλη να έρχομαι και στην κορφή (να βάζω) κανέλα»― συνδυάζω τον γλυκύτατο Τύραννο Ηδύποδά μου με τις εκλογές και παροτρύνω φίλες και φίλους να αφεθούν στην γλύκα του· είτε έχουν χαρεί, είτε έχουν λυπηθεί· είτε έχουν θυμώσει, είτε (νιώθουν ότι) έχουν δικαιωθεί από τα αποτελέσματα. 

Οι εκλογές σε ένα αντιπροσωπευτικό Δημοκρατικό Πολίτευμα, όπως το δικό μας, είναι ένας τρόπος να επιλέγουμε εμείς κυβερνήτες κι όχι να μας κατσικώνεται ο πάσα εις με το έτσι θέλω όπως οι διάφοροι τυχάρπαστοι Παπαδόπουλοι και Ιωαννίδηδες αυτού του κόσμου. 

Οι κυβερνήτες λέγονται και πρωθυπουργοί και υπουργοί. Υπηρέτες δηλαδή· του δημοσίου συμφέροντος, θέλω να υποθέτω. Και ο χρόνος θα δείξει αν θα υπηρετήσουν επ’ αγαθώ το δημόσιο συμφέρον και την πατρίδα μας και τα συμφέροντα των πολλών. Γιατί τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών, οι λίγοι και ισχυροί ξέρουν από αρχαιοτάτων χρόνων να τα υπερασπίζονται επαρκώς μόνοι τους ή με τις κατάλληλες βοήθειες· και αυτό θα έπρεπε να το ξέρετε αν είστε μεγαλύτεροι των 17 ετών, με δικαίωμα ψήφου εννοώ, και στοιχειώδεις γνώσεις της ιστορίας, όπως ―ας πούμε― από τον Θουκυδίδη, τον Ηρόδοτο, τον Νικόλαο Κασομούλη, την Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ και πολλούς άλλους. 

Οπότε η εκ των προτέρων μεμψιμοιρία, καταστροφολογία, μίρλα, πρόβλεψη λοιμών, σεισμών, λιμών και καταποντισμών όπως ―αντιθέτως― και η επηρμένη θριαμβολογία και οι κενές περιεχομένου προβλέψεις για «επί γης ειρήνη και εν ανθρώποις ευδοκία», ενέχουν κινδύνους ανάλογους με την υπερκατανάλωση “ηδυπόδων” και άλλων γλυκισμάτων: πειράζουν και το στομάχι, και το νευρικό σύστημα και την ισορροπία της υγείας μας. Ατομικά και συλλογικά. 

Και σημειωτέον, δεν υπάρχουν “αριστεροί” και “δεξιοί” ηδύποδες. 

Αν “τουμπάρεις” (γυρίσεις ανάποδα) έναν Ηδύποδα (Τύραννο ή και απλό), αλλάζει αυτομάτως το ιδεολογικό του πρόσημο. Όπως και σε αρκετούς συμπολίτες μας, ανάλογα με το περιεχόμενο της τσέπης τους και τα συμφέροντά τους. 

Κωστής Α. Μακρής

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

SHARE
RELATED POSTS
Τεθλιμμένοι και μη… συνάνθρωποι… , του Σπύρου Ντασιώτη
Τα πρώτα Χριστούγεννα του Στέφανου, του Κωνσταντίνου Καραγιαννόπουλου
Γιατί Ροδίων Παιδεία;, της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.