Υγεία

Μην ξεχνάτε το εμβόλιο κατά της γρίπης!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων.

Ο χειμώνας είναι προ των πυλών, με τις μεταδοτικές ασθένειες σε έξαρση. Εξίσου σημαντικό με το εμβόλιο για την Covid 19 είναι και το εμβόλιο της γρίπης.

Στη χώρα μας, τα κρούσματα συνήθως αυξάνονται τον Ιανουάριο και κορυφώνονται Φεβρουάριο και Μάρτιο. Σύμφωνα με μελέτη του 2018, ο αντιγριπικός εμβολιασμός ενηλίκων από το 2012 έως το 2015, μείωσε κατά 82% τον κίνδυνο εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας: ακόμη κι όσοι αρρωστήσουν δεν θα νοσήσουν βαριά με επιπλοκές.

Πυρετός, ξηρός βήχας, πονοκέφαλος, πόνος σε μύες και αρθρώσεις, πονόλαιμος και καταρροή είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα της εποχικής γρίπης: ο βήχας μπορεί να διαρκέσει και πάνω από δύο εβδομάδες. Αν και οι περισσότεροι αναρρώνουν μέσα σε μια εβδομάδα, ωστόσο, η εποχική γρίπη απειλεί σοβαρά τις ομάδες υψηλού κινδύνου: βρέφη, μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς με συγκεκριμένες χρόνιες παθήσεις. Σύμφωνα με μελέτες, το εμβόλιο της κατά της γρίπης μειώνει τη νοσηλεία λόγω επιδείνωσης σε ασθενείς με διαβήτη και Χρόνια Αποφρακτική  Πνευμονοπάθεια.

Ευπαθείς ομάδες

Στις ομάδες αυξημένου κινδύνου ανήκουν οι άνω των 60 ετών, παιδιά (άνω των έξι μηνών) και ενήλικες με χρόνια νοσήματα αναπνευστικού (άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια), καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή, ανοσοκαταστολή, μεταμόσχευση οργάνων και μυελού των οστών, δρεπανοκυτταρική αναιμία, σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια, χρόνιες παθήσεις ήπατος, νευρολογικά-νευρομυϊκά  νοσήματα, σύνδρομο Down, άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία, παιδιά που λαμβάνουν μακροχρόνια ασπιρίνη, και όσοι ζουν σε περιβάλλον με βρέφη ή με άτομα με υποκείμενο νόσημα.

Απαραίτητος κρίνεται ο εμβολιασμός και για όσους διαμένουν ή εργάζονται σε κλειστούς χώρους: εσωτερικοί σπουδαστές , νεοσύλλεκτοι και εργαζόμενοι σε ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων. Εξυπακούεται ότι το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να κάνουν και όσοι εργάζονται σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και σε κέντρα διαμονής προσφύγων- μεταναστών. Και οι άστεγοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης όπως και κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά όσοι συστηματικά έρχονται σε επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Έγκυες

Έγκυες, λεχώνες και όσες θηλάζουν οφείλουν να προστατεύσουν τα παιδιά τους και τον εαυτό τους. Το αντιγριπικό εμβόλιο, όταν χορηγηθεί κατά την εγκυμοσύνη προστατεύει το βρέφος από τη γρίπη, αρκετούς μήνες μετά τη γέννησή του.

Με δεδομένο ότι  ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται κάθε χρόνο, έτσι για την περίοδο 2021-2022 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η γρίπη και η κλιματική αλλαγή

Στον διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο μας, που βάλλεται από τις περιβαλλοντικές «αμαρτίες» πολιτών και κρατών, η κλιματική αλλαγή μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα αλλά και τη σοβαρότητα λοιμώξεων του αναπνευστικού όπως η γρίπη, η οποία πλέον εμφανίζεται και σε περιοχές που έχουν επηρεαστεί από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αν μία χρονιά ο χειμώνας είναι ζεστός, τότε τον επόμενο χειμώνα, η γρίπη κάνει δριμύτερη την εμφάνισή της. Η ελάχιστη θερμοκρασία και η ειδική υγρασία, επηρεάζουν την εμφάνισή της.

Να κάνω τα δύο εμβόλια μαζί;

Για να θωρακιστείτε πλήρως, αν το έχετε αμελήσει, μπορείτε να κάνετε την ίδια ημέρα και τα δύο εμβόλια. Απλά, οι νοσηλευτές θα επιλέξουν διαφορετικό σημείο για καθένα από τα δύο εμβόλια. Δεν παίζει ρόλο, αν θα κάνετε πρώτα το ένα ή το άλλο εμβόλιο: μπορείτε επίσης να κάνετε άλλη μέρα το αντιγριπικό κι άλλη το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Ασυμπτωματικοί ή προσυμπτωματικοί ασθενείς, θετικοί στον COVID-19, μπορούν να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο μόλις ολοκληρωθεί η περίοδος απομόνωσής τους. Ασυμπτωματικοί που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID -19 και έχουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά. Συμπτωματικοί ασθενείς με COVID-19 μπορούν να εμβολιασθούν όταν ολοκληρωθεί η περίοδος της απομόνωσής τους.

SHARE
RELATED POSTS
Πώς ν’ αντιμετωπίσω τη δυσκοιλιότητα με φυσικό τρόπο;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Μπορώ να αποφύγω το αυχενικό σύνδρομο;!, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη
Η Κούβα δημιουργεί τέσσερα εμβόλια κατά του καρκίνου: τι δεν είπαν οι ειδήσεις

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.