Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Μανώλης Γλυνός: Ο κ.Χατζημάρκος έχει πάρει διαζύγιο από την κοινωνία και τα προβλήματα της

Spread the love

Ο Μανώλης Γλυνός είναι Οδοντίατρος και ο επικεφαλής της παράταξης Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου

 

Ρόδος 23.07.21

Ο κύριος  Χατζημάρκος έχει πάρει διαζύγιο από την κοινωνία και τα προβλήματα της

Στο «πορτοκαλί» του επιδημιολογικού χάρτη έχουν ενταχθεί όπως ήδη ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ.Νίκος Χαρδαλιάς, η Ρόδος, η Κως  και η Λέρος, ενώ στο «κίτρινο» είναι οι Λειψοί και οι Κάλυμνος.

Επίσης στο πορτοκαλί του επιδημιολογικού χάρτη βρίσκονται η Σίφνος η Σέριφος, η  Μήλος και η  Αντίπαρος.

Eπιπλέον η  Μύκονος, παραμένει σε καθεστώς υψηλής επιδημιολογικής επιτήρησης και διερεύνησης, με πρόσθετα περιοριστικά μέτρα έως και το πρωί της Δευτέρας 26 Iουλίου , ενώ η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί τα επόμενα 24ωρα. Ήδη  οι επιχειρηματίες εκεί, μετρούν ζημιές αφού ήδη από την ώρα που  ανακοινώθηκαν τα πρώτα μέτρα το νησί άρχισε να αδειάζει από τουρίστες. Η σιωπή της περιφερειακής αρχής για το πλήγμα στον τουρισμό της Μυκόνου είναι εκκωφαντική.

Mε βάση αυτά τα δεδομένα, θα περίμενε κανείς όχι μόνο συζήτηση  του σοβαρότατου θέματος που καίει τα νησιά μας  στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά και λήψη απόφασης.

Θυμίζουμε πως για   την υγειονομική κρίση και την επιτακτική ανάγκη συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο,  έκανε τοποθέτηση  το μέλος της παρατάξεως και Περιφερειακή Σύμβουλος διακεκριμένη γιατρός  κ. Ειρήνη Καββάδα.Παρόλα αυτά φωνή βοώντος μέσα στο κλίμα μίσους τοξικότητας και διχασμού, που σπέρνει ο Περιφερειάρχης και οι σύμβουλοι του εναντίον του επικεφαλής και όλων των μελών της παράταξης μας. Δεν  ίδρωσε δηλαδή το αυτί κανενός.

Αντιθέτως το Περιφερειακό Συμβούλιο ασχολήθηκε επί δύο ώρες με  τη στοχοποίηση του  κ.Νίκου Κανταρζή, που μάχεται και για το θέμα που αφορά την παραχώρηση του ακινήτου του Ναυτικού Ομίλου Κω στον Δήμο.

Όμως μαζί με τον κ.Κανταρζή τιμωρείται ένα ολόκληρο νησί αφού η περιφερειακή αρχή, αρνείται πεισματικά να φέρει το θέμα της παραχώρησης του ΝΟΚ προς συζήτηση ώστε να στηριχθεί το αίτημα των τοπικών φορέων της Κω.

Η θέση του επικεφαλής της παρατάξεως κ. Μανώλη Γλυνού ήταν σαφής και ξεκάθαρη αφού υπογράμμισε πως στηρίζει κάθε συνάδελφο περιφερειακό σύμβουλο που έχει την αγωνία να προωθήσει θέματα που αφορούν τα νησιά .

Έχουμε να κάνουμε με την πλήρη απαξίωση, του Περιφερειακού Συμβουλίου, δηλαδή του ανώτατου οργάνου στο Νότιο Αιγαίο που εκπροσωπεί χιλιάδες πολίτες οι οποίοι εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης ζουν σε συνθήκες αγωνίας.Το Περιφερειακό Συμβούλιο υποβαθμίζεται με την αλαζονεία της περιφερειακής αρχής και την πλήρη  αδιαφορία της για τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών και την εικονική πραγματικότητα μέσα στην οποία ζει.

Η  Περιφερειακή αρχή ,έχοντας πάρει οριστικό διαζύγιο από την κοινωνία ,τους προβληματισμούς και την αγωνία των πολιτών,  το μόνο που ξέρει  να κάνει καλά, είναι όχι μόνο να ωραιοποιεί την κατάσταση και   να διαγράφει τα τραγικά της λάθη αλλά  να  συκοφαντεί να υβρίζει και να λασπολογεί, όποιον έχει σοβαρή και τεκμηριωμένη αντίθετη άποψη και πρόταση.

Σε αυτό τη σιγοντάρει το διαβόητο  Γραφείο Τύπου της,  το οποίο με τις ανακοινώσεις του με το εθνόσημο ΡΥΠΑΙΝΕΙ, διχάζει και δηλητηριάζει την κοινωνία αντί να την ενημερώνει.

Η  κατάταξη αλλά  και τα στοιχεία που καθημερινά ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ για τις Περιφερειακές Ενότητες Ρόδου,  Κω και Καλύμνου είναι άκρως  ανησυχητικά, αφού δείχνουν πως τα κρούσματα του κορονοϊού διαρκώς αυξάνονται.

Η υγειονομική κρίση έχει πάρει διαστάσεις και  αν τα  κρούσματα  συνεχίσουν να αυξάνονται, είναι θέμα χρόνου όχι  να απειλήσει, αλλά να  πλήξει καίρια   τον τουρισμό από τον οποίο είναι άμεσα εξαρτημένη η τοπική οικονομία.

Τα περισσότερα ξενοδοχεία των νησιών είναι γεμάτα με τουρίστες και  οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό, ανησυχούν σφόδρα καθώς ουδεμία ενημέρωση έχουν για αυτά που θα προκύψουν.

Μέσα σε όλη αυτή την πρωτοφανή κρίση  η περιφερειακή αρχή σφυρίζει αδιάφορα περιχαρακωμένη στην εικονική της πραγματικότητα.

Γνωρίζει μεν, αλλά αδιαφορεί για την  ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, που θα τινάξει στον αέρα τον τουρισμό και θα διαλύσει την τοπική οικονομία, γιατί την απασχολεί μόνο η πολιτική της διάσωση, η εξόντωση όσων  έχει εντάξει στη «μαύρη λίστα» των πολιτικών της αντιπάλων και η επικράτηση των θέσεων της έστω και αν έχουν ολέθρια αποτελέσματα.

Ο τουρισμός και η υγεία είναι πολύ σοβαρά θέματα για να αντιμετωπίζονται με τέτοιο επικίνδυνο τρόπο και κυρίως με  αδιαφορία.

Ας  αφυπνιστούν επιτέλους διαφορετικά,  ο χειμώνας θα είναι μαύρος και οι ζημιές σε δυσθεώρητα ύψη για την τοπική οικονομία.

Ρόδος 22.07.21

Μ. Γλυνός: Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την χωροθέτηση των ΑΕΕΚ σε απόσταση αναπνοής από Καλυθιές Ψίνθο και Αφάντου

Κάθετα αντίθετη στο περιβαλλοντικό έγκλημα, που πάει να γίνει σε απόσταση αναπνοής, από τις κοινότητες Καλυθιές, Ψίνθο και Αφάντου είναι η παράταξη «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου».

Τους λόγους που δεν μπορεί να δοθεί λευκή επιταγή, σε αυτό που πάει να συντελεστεί,  εξήγησε μιλώντας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού  Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου,  που πραγματοποιήθηκε, με τηλεδιάσκεψη μέσω της πλατφόρμας zoom ο επικεφαλής της παράταξης κ. Μανώλης Γλυνός.

Η μονάδα αποβλήτων εκσκαφών καταστροφών και κατεδαφίσεων είναι απαραίτητη για τη Ρόδο όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της παράταξης,  η χωροθέτηση της όμως,  μπορεί να γίνει μόνο με τη  συναίνεση των τοπικών κοινωνιών και σε περιοχή που δεν θα οχλεί κανένα.

Επίσης τόνισε  πως η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών πρέπει να διασφαλιστεί πλέον  νομοθετικά, ώστε πριν τη λήψη αποφάσεων για την χωροθέτηση τέτοιων δραστηριοτήτων, να λαμβάνονται υποχρεωτικά υπόψη οι αποφάσεις, του οικείου Δήμου και των τοπικών συμβουλίων.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Γλυνός ανέφερε αναλυτικά τα ακόλουθα:

Αρχικά να ξεκαθαρίσω ότι μια μονάδα αποβλήτων εκσκαφών καταστροφών και κατεδαφίσεων, είναι απολύτως απαραίτητη στο νησί της Ρόδου, τόσο για τη διαχείριση των υλικών όσο  και για τη νόμιμη λειτουργία οποιουδήποτε οικοδομικού έργου που περιλαμβάνει εκσκαφές και κατεδαφίσεις .

Τ ο μείζον ερώτημα είναι σε ποια τοποθεσία  μπορεί να χωροθετηθεί αυτή η δραστηριότητα.

Το ακίνητο που επελέγει για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα,  βρίσκεται ακριβώς στο όριο προστασίας της άγριας πανίδας και χλωρίδας Natura 2020

Eίναι ακριβώς πάνω στο δρόμο σε κοινή θέα όλων των διερχομένων κατοίκων και επισκεπτών

Σε περιοχή μη βιομηχανική ιδιαίτερου φυσικού κάλους με τον μεγαλύτερο ελαιώνα της Περιφέρειας

Σε απόσταση αναπνοής από μονάδα με εκατοντάδες στρατιώτες.

Θα παράγει υπερβολική ηχορύπανση και τεράστιες ποσότητες σκόνης  θα σκεπάσει τα παρακείμενα χωριά. Είναι εύκολα κατανοητό τι θα σημαίνει όλη αυτή η σκόνη για την υγεία των κατοίκων

Τα φορτηγά που θα μεταφέρουν τα μπάζα θα διέρχονται υποχρεωτικά μέσα από τα χωριά, κάτι που θα προκαλέσει επιβάρυνση,  φθορά στο οδικό δίκτυο και μεγάλα κυκλοφοριακά θέματα.

Εκτιμώ πως η  περιοχή που επελέγη είναι ακατάλληλη για τη χωροθέτηση της μονάδας ΑΕΕΚ.

Υπάρχει όμως περιοχή που είναι κατάλληλη για να φιλοξενήσει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα .Συζητώντας με θεσμικούς παράγοντες της περιοχής και κατοίκους διαπίστωσα  ότι κανείς δεν έχει αντίρρηση για την χωροθέτηση  μιας μονάδα αποβλήτων εκσκαφών καταστροφών και κατεδαφίσεων στην περιοχή « Λούκα» απέναντι από τον ΧΥΤΑ. Πρόκειται για βιομηχανική περιοχή με εγκαταλελειμμένα λατομεία που θα μπορέσει να φιλοξενήσει μια οχλούσα δραστηριότητα σαν και αυτή που προωθείται.

Όταν  οι τοπικές  κοινωνίες μια  περιοχή του νησιού με πληθυσμό 15.000 κατοίκους αντιδρούν και έχουν εκφραστές μέσα στα τρία τοπικά συμβούλια δεν θα πρέπει να αγνοηθούν.

Τα επεισόδια της περασμένης Παρασκευής φανερώνουν πως οι τοπικές κοινωνίες είναι σε αναβρασμό και οι κάτοικοι  εξοργισμένοι γιατί θεωρούν πως για  ένα τόσο σημαντικό θέμα, που αφορά τη ζωή τους  αγνοήθηκαν.

Εμείς τοποθετηθήκαμε δημόσια και πολύ σοβαρά .Τονίσαμε πως καμία απόφαση δεν μπορεί να σταθεί ηθικά και πολιτικά αν δεν έχει εξασφαλίσει, τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών. Αυτός ήταν ο λόγος άλλωστε που ζητήσαμε να γίνει διαβούλευση με τα  μέλη των τριών τοπικών συμβουλίων για να εκφραστούν  οι γνώμες και οι απόψεις των κατοίκων. Όμως ας δούμε βαθύτερα το θέμα. Η αιτία των κοινωνικών συγκρούσεων για τη χωροθέτηση οχλουσών δραστηριοτήτων είναι  η απουσία επιχειρηματικών βιομηχανικών περιοχών ( ΒΕΠΕ) από τη Ρόδο.

Σήμερα έχουμε τη χωροθέτηση μονάδας ΑΕΚΚ, αύριο τη χωροθέτηση ασφαλτομείγματος και μεθαύριο χωροθέτηση   εργοστασίου παραγωγής σκυροδέματος και ούτω  καθ εξής.

Σε μια σωστά οργανωμένη κοινωνία, θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη και σχεδιασμός των χώρων λειτουργίας των δραστηριοτήτων που προκαλούν  όχληση.

Η ανάγκη πρόβλεψης δημιουργίας και λειτουργίας μιας τέτοιας ΒΕΠΕ είναι το πρώτο πράγμα, που θα πρέπει να θέσουμε σε προτεραιότητα ως αιρετοί.

Η  απόφαση για τη  χωροθέτηση πρέπει να ληφθεί εγκαίρως προτού οικοδομηθεί άναρχα όλη η Ρόδος. Για το λόγο αυτό πρέπει να μην καθυστερήσουμε άλλο και να  ξεκινήσουμε άμεσα το σχεδιασμό μια πλήρως οργανωμένης βιομηχανικής περιοχής στη  Ρόδο.

Και για αυτή όμως, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών που εκφράζονται μέσα από τα τοπικά συμβούλια και το δημοτικό συμβούλιο. Αυτό σημαίνει πως πρέπει  και νομοθετικά να διασφαλιστούν οι αποφάσεις τους.

Οι λόγοι που σας ανέλυσα με ωθούν να ολοκληρώσω την τοποθέτηση μου υπογραμμίζοντας πως δεν μπορούμε να δώσουμε τη συναίνεση μας σε αυτό που πάει να γίνει σε απόσταση αναπνοής από Καλυθιές  Αφάντου, Ψίνθο  της Ρόδου και χωρίς τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι είμαστε κατά της συγκεκριμένης χωροθέτησης.

SHARE
RELATED POSTS
Μανώλης Γλυνός: “Πρόσβαση για τους ΑμΕΑ στη γνώση, στην κατάρτιση, στην εργασία”-Δεσμεύσεις Συμμαχίας Ν.Αιγαίου
Μαρινέλλα-Χατζής: 23 Ιουλίου στη Ρόδο
ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ: Αποτελέσματα 13ης «Ευρωπαϊκής Νύχτας Χωρίς Ατυχήματα» 2019

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.