Το σχόλιο της ημέρας

Θα υπάρξει (και πότε) Ουκρανός “Κουίσλιγκ”;, του Κωστή Α.Μακρή

Spread the love

Ο Κωστής Μακρής είναι γραφίστας και συγγραφέας

Υποθέτω ότι η Ρωσία αναζητεί από καιρό έναν «Κουίσλιγκ» για την Ουκρανία. Ένα πρόσωπο “μαριονέτα” που θα οδηγήσει την Ουκρανία στην τμηματική ή ολοκληρωτική ενσωμάτωσή της με την Ρωσία.
Μέχρι τώρα δεν το έχει βρει. Οπότε, με στρατιωτικά αλλά και πολιτικά μέσα, είναι πολύ πιθανό να κατασκευάσει τον δικό της «Κουίσλιγκ», Ουκαρνό ή Ρώσο πολίτη της Ουκρανίας.
Η ―καθ’ ημάς― “Δύση” (Ε.Ε. και ΝΑΤΟ) δείχνει να μην μπορεί αλλά ούτε και να θέλει ―αρκετά― να το αποτρέψει αυτό. Και με ευχολόγια δεν αλλάζει η Ιστορία.
Όλο αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία (από το 2014, με την ντεφάκτο “προσάρτηση” της Κριμαίας στην Ρωσία) είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό και κρίσιμο μάθημα για την Ελλάδα· παρ’ όλο που η ιστορικότητα, η συνοχή και η ισχύς (σημερινή) της Ελλάδας δεν συγκρίνεται με της Ουκρανίας· όπως και οι “εχθροί” (ή ο “εχθρός”) της Ελλάδας δεν συγκρίνονται με την Ρωσία.
Νομίζω…
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτά που γράφω εδώ να διαψευσθούν με τραγικό τρόπο (ή και να επιβεβαιωθούν, με επίσης τραγικό τρόπο) πριν ακόμα δουν το φως της δημοσιότητας.

Ελπίζω και εύχομαι να κάνω λάθος ―αν όχι για όλα― για πολλά.

Ποιος ήταν ο Κουίσλιγκ:

Ο Κουίσλιγκ προσήχθη σε δίκη κατά τη νομική εκκαθάριση στη Νορβηγία μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κρίθηκε ένοχος για κατηγορίες όπως υπεξαίρεση, ανθρωποκτονίες και εσχάτη προδοσία κατά του Νορβηγικού κράτους και καταδικάστηκε σε θάνατο. εκτελέστηκε στο Φρούριο Ακερσους του Όσλο, στις 24 Οκτωβρίου 1945. Η λέξη κουίσλιγκ έγινε συνώνυμη του “συνεργάτη (του εχθρού)” ή “προδότη” σε πολλές γλώσσες, αντικατοπτρίζοντας την περιφρόνηση για τη συμπεριφορά του, τόσο κατά όσο και μετά το θάνατό του.

Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BD_%CE%9A%CE%BF%CF%85%CE%AF%CF%83%CE%BB%CE%B9%CE%B3%CE%BA

Στην εικόνα: Χθεσινό στιγμιότυπο της οθόνης μου από την googlemaps όπου φαίνεται (στην ελληνική γλώσσα) η Πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο. Μέχρι πότε θα αναφέρονται στην «Ανεξαρτησία» τους οι Ουκρανοί πολίτες του Κιέβου;

Κωστής Α. Μακρής

25 Φεβρουαρίου 2022

SHARE
RELATED POSTS
Τελευταίο δρομολόγιο… Ζωής , της Αναστασίας Φωκά
Στην εκπομπή της Σύσσης Καπλάνη, που χάρηκα πολύ (ηχητικό), του Πάνου Μπιτσαξή
Παπαδαριό και Γκάνγκστερ, του Μάνου Στεφανίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.