Ανοιχτή πόρτα ΕΥ ΖΗΝ Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Η Φιλαναγνωσία και οι Δράσεις της σε σχολεία της Κιμμερίδας Πόλης, του Δρ Γιάννη Παπαδάτου

Spread the love

«Τα βιβλία, την ανάγνωση, τις δράσεις και την αληθινή πόλη της ουτοπίας σου αν δεν τα βρεις, αν δεν σου τα προσφέρουν, ΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΣ ΕΣΥ»

Στην ΚΙΜΜΕΡΙΔΑ – ΠΟΛΗ (την πολιτεία του Εκαταίου) συμβαίνουν τα παρακάτω:

1. Τρεις ώρες φιλαναγνωσία την εβδομάδα για κάθε σχολική τάξη, είναι θεσμοθετημένες στο σχολικό ωρολόγιο πρόγραμμα. Οι δύο ώρες αφορούν στο λογοτεχνικό βιβλίο και η μία στο βιβλίο γνώσεων. Μάλιστα, όλα τα μαθήματα εκφράζονται και μέσα από δράσεις σχετικές με το βιβλίο γνώσεων. Την ώρα του βιβλίου γνώσεων τουλάχιστον δέκα (10) φορές το χρόνο επισκέπτονται τα παιδιά, επιστήμονες για συζητήσεις. Πολλές από τις δράσεις πραγματοποιούνται στην αίθουσα της βιβλιοθήκης και βέβαια, εκεί, διεξάγονται αρκετά μαθήματα.

2. Υπάρχουν βιβλιοθήκες με ηλεκτρονικές εγκαταστάσεις σε κάθε σχολείο.

3. Υπηρετεί Βιβλιοθηκονόμος σε κάθε σχολείο που ενημερώνει με δελτία κάθε τάξη, για όλες τις νέες εκδόσεις και δανείζει βιβλία στα παιδιά. Συνεργάζεται με τους/τις εκπαιδευτικούς και τους/τις ενημερώνει για τα καινούργια βιβλία.

4. Χορηγείται ειδικό κονδύλι σε κάθε σχολείο που φτάνει για την αγορά 500-700 (ανάλογα με τον μαθητικό πληθυσμό: αναλογούν 100 ευρώ τον χρόνο για κάθε παιδί) νέων βιβλίων το χρόνο, τα οποία θα επιλέξουν οι εκπαιδευτικοί σε συνεργασία με τον βιβλιοθηκονόμο.

5. Η ιστοσελίδα κάθε σχολείου αναρτά τις φιλαναγνωστικές της δράσεις για ανταλλαγή εμπειριών με άλλα σχολεία (δημιουργείται από τον/την εκπαιδευτικό πληροφορικής κάθε σχολείου σε συνεργασία με τους δασκάλους και τις δασκάλες των τάξεων). Μάλιστα κι αυτό, είναι συχνή δράση, οι ειδικότητες κάθε σχολείου σε συνεργασία με τους δασκάλους και τις δασκάλες των τάξεων να δουλεύουν μαζί ένα βιβλίο. Μια τέτοια δράση αποτελεί και την αυθεντική ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ βάθους και όχι την ανούσια και κουραστικά εκτατική, όπως γίνεται στα εκτός της Κιμμερίδας πόλης σχολεία.

6. Γίνονται κοινές αναγνώσεις τάξεων και σχολείων για βιβλία που διάβασαν τα παιδιά και για κείμενα, που έγραψαν στο πλαίσιο της δημιουργικής γραφής, κατά το χρόνο της φιλαναγνωσίας.

7. Το Υπουργείο Παιδείας και Δημιουργικών Δράσεων στέλνει με έξοδά του συγγραφείς και εικονογράφους στα σχολεία ―της επιλογής των εκπαιδευτικών και των μαθητών (τουλάχιστον 5 το χρόνο)―, για συζητήσεις και για τη λεγόμενη ΩΡΑ ΤΟΥ ΥΦΟΥΣ. Δηλαδή, ο κάθε συγγραφέας συζητά με τους μαθητές και της μαθήτριες για το ύφος του και προβαίνει μαζί τους σε ανάλογες προφορικές και συγγραφικές σπουδές.

8. Κάθε χρόνο το κάθε σχολείο, εκδίδει ένα ηλεκτρονικό βιβλίο με κείμενα των παιδιών. Κάθε σχολείο, σύμφωνα και με τις θέσεις του Φρενέ (Σελεστέν Φρενέ*), ενός παιδαγωγού που τα εκτός της Κιμμερίδας πόλης σχολεία ουδόλως ή ελάχιστα τον υπολογίζουν, έχει δικό του τυπογραφείο και η κάθε τάξη εκδίδει λογοτεχνικό περιοδικό.

9. Γίνεται Πολυγιορτή (Φεστιβάλ) Φιλαναγνωσίας μια φορά τον χρόνο με συμμετοχή σχολείων και με ποικίλες πολυτροπικές δράσεις.

Σημείωση 1: Ο κάθε δάσκαλος/ Η κάθε δασκάλα είναι επιφορτισμένος/η με το διδακτικό και μαθησιακό έργο μέσα στην τάξη. Για τα υπόλοιπα έξω από την τάξη συνεργάζεται με τους ειδικούς και το υπόλοιπο εξειδικευμένο προσωπικό του σχολείου.

Σημείωση 2: Περισσότερες πληροφορίες, αναζητήστε στις ανύπαρκτες ιστοσελίδες της Κιμμερίδας Πόλης, που σιγά μη βρίσκονται στο δικό μας διαδίκτυο. Σκοτίστηκαν οι Κιμμεριδοπολίτες για μας… Αλλά, όποιος/α θέλει τις βρίσκει, για να προσθέσει και τις δικές του/της. Σ’ αυτό οι Κιμμεριδοπολίτες είναι ανοικτοί. Κι όπως έλεγε o Ελύτης ―κατά το “την άνοιξη αν δεν την βρεις τη φτιάχνεις”―, ο Εκαταίος, λέει: ” τα βιβλία, την ανάγνωση, τις δράσεις και την αληθινή πόλη της ουτοπίας σου αν δεν τα βρεις, αν δεν σου τα προσφέρουν, ΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΣ ΕΣΥ”.

01 Νοεμβρίου 2018

Ο κος Γιάννης Σ. Παπαδάτος είναι Καθηγητής στο ΤΕΠΑΕΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου

* Ο Σελεστέν Φρενέ (Célestin Baptistin Freinet, Γκαρ 15 Οκτωβρίου 1896 – Βανς 8 Οκτωβρίου 1966) ήταν διακεκριμένος Γάλλος παιδαγωγός και εκπαιδευτικός μεταρρυθμιστής.

Πηγή

 

SHARE
RELATED POSTS
«Καιρός ν’ αναπαυτώ για λίγο», δηλώνει το 112, του Δημήτρη Κατσούλα
Άγιος Συμεών, ο Θεοδόχος (3 Φεβ.), που κράτησε στα χέρια του τον Ιησού κατά την Υπαπαντή του Κυρίου
Στον απόηχο της γιορτής του πατέρα, του Θάνου Ασκητή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.