Υγεία

Η τρικυμιώδης σχέση μας με την τροφή, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

 

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

Συχνά, συνδέουμε την ευτυχία με λάθος παραμέτρους. Θεωρούμε ότι θα είμαστε ευτυχισμένοι αν θα έχουμε ένα καλλίγραμμο σώμα. Άλλες φορές καταφεύγουμε στο φαγητό για να καλύψουμε τη συναισθηματική μας ανεπάρκεια, αναζητώντας την αποδοχή που θα θέλαμε να εισπράξουμε. Και κάπως έτσι, προκύπτουν οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο…

Είναι σημαντικό, ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα να αρχίσει να συζητιέται χωρίς ταμπού και αναστολές, προκειμένου να δοθεί βοήθεια σε όσους αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα. Γεγονός είναι ότι μία ολόκληρη βιομηχανία κινείται γύρω από την αψεγάδιαστη εμφάνισή μας, οπότε, ανασχετικοί παράγοντες, εμποδίζουν το μήνυμα να φτάσει στους πολίτες ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές. Παίζονται τζίροι εκατομμυρίων και η διαφήμιση παίζει σε αυτό κυρίαρχο ρόλο. Μάλιστα, αν και η ανορεξία και η βουλιμία είναι γένους θηλυκού – αφορούν ως επί το πλείστον έφηβες-  τελευταία παρουσιάζεται αύξηση των περιπτώσεων σε παιδιά αλλά και σε ενήλικους άνδρες.

Οι πιο αναγνωρίσιμες διαταραχές πρόσληψης τροφής είναι τρεις: η Ψυχογενής Ανορεξία (γνωστή και ως anorexia nervosa), η Ψυχογενής Βουλιμία (bulimia nervosa) και τρίτον η Επεισοδιακή Πολυφαγία (binge eating). Ορμονικοί και νευροβιολογικοί παράγοντες μπορούν να συμβάλλουν στην εξέλιξη των διαταραχών αυτών. Κάποια από τα συνήθη αίτια που έχουν ερευνηθεί είναι το άγχος, η ανησυχία για την πορεία μιας σχέσης, τα ενδοοικογενειακά προβλήματα, η κατάθλιψη αλλά και η ανία.

Ψυχογενής Ανορεξία. Επηρεάζει και τη σκέψη και το σώμα. Σύντομα η κατάσταση ξεφεύγει εκτός ορίων και ο πάσχων ή η πάσχουσα χάνουν σταδιακά βάρος, χωρίς όμως να γίνεται από τους ίδιους αντιληπτό, καθώς θεωρούν ότι το βάρος τους είναι υπερβολικό. Συχνά αρχίζει με τη μορφή μιας συνηθισμένης δίαιτας που, όμως, δεν σταματά ποτέ. Προκαλεί σωματικά συμπτώματα όπως αίσθημα κόπωσης και ψύχους, δυσκολίες ύπνου, πόνους στην κοιλιά, δυσκοιλιότητα, διακοπή της περιόδου, χαμηλή αρτηριακή πίεση, επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού αλλά και τριχόπτωση. Είναι από τις πιο επικίνδυνες ψυχικές παθήσεις, καθώς μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο.

Ψυχογενής Βουλιμία. Είναι συχνότερη από την ανορεξία: υπολογίζεται ότι περίπου το 2 έως 4% του πληθυσμού στην Ελλάδα έχει βουλιμία ενώ το 10% των γυναικών εμφανίζουν κάποια, αλλά όχι όλα τα συμπτώματα. Τα βουλιμικά επεισόδια εμφανίζονται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, με την κατανάλωση πολύ μεγάλων ποσοτήτων τροφής, σε μικρό χρονικό διάστημα (λίγες ώρες ή και λεπτά). Στη συνέχεια, υιοθετούνται ακραίες μέθοδοι ελέγχου του βάρους προκειμένου να κάψει τις θερμίδες που κατανάλωσε, όπως η πρόκληση εμετών και η κατάχρηση διουρητικών. Τα βουλιμικά άτομα πιστεύουν ότι είναι υπέρβαρα και έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση.

Επεισοδιακή Πολυφαγία. Εμφανίζεται συνήθως στην αρχή της ενήλικης ζωής. Το άτομο δεν είναι ακραία αδύνατο όπως στη ψυχογενή ανορεξία ούτε προκαλεί εμετούς όπως στη ψυχογενή βουλιμία. Καταναλώνει όμως τροφή παρορμητικά και συνήθως κρυφά για να μην το αποδοκιμάσουν οι άλλοι για τη λαιμαργία του. Επίσης, τρώει πολύ γρήγορα, μέχρι να νιώσει δυσφορία, ακόμη και όταν δεν πεινάει. Στη συνέχεια, αισθάνεται αηδία για τον εαυτό του, τύψεις και ενοχές. Ενίοτε, τα επεισόδια εναλλάσσονται με διατροφικές περιόδους, που είναι φτωχές σε θερμίδες και  αγωνιώδεις προσπάθειες απώλειας σωματικού βάρους. Εκτιμάται το 30% των ανθρώπων που αναζητούν βοήθεια για τη παχυσαρκία τους, συνήθως πάσχουν από επεισοδιακή υπερφαγία.

Οι γονείς που θα διαπιστώσουν ότι έχουν επέλθει αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες του παιδιού τους, οι οποίες συνοδεύονται από υπερβολική ανησυχία για την εξωτερική του εμφάνιση ή διαπιστώνουν ότι το παιδί τους αντιμετωπίζει τα προβλήματά του με αποχή από το φαγητό ή με βουλιμικές κρίσεις, πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.

SHARE
RELATED POSTS
Η ακτινοθεραπεία αντιμετωπίζει ριζικά τον καρκίνο στον προστάτη, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ό, τι θέλουμε και πρέπει να γνωρίζουμε για τον covid-19
Πού οφείλεται η φαγούρα;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.