Υγεία

Είναι επικίνδυνο το μεταβολικό σύνδρομο;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Μόνο στη Ρόδο

Αποστόλου Παύλου 50, Βενετοκλέων (έναντι Σταδίου ΔΙΑΓΟΡΑΣ), “Πηγές Καλλιθέας”

Λεωφόρος Ρόδου-Λίνδου στο ύψος του ΙΚΑ & Λεωφόρος Κρεμαστής

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Το μεταβολικό σύνδρομο αυξάνει την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια και το σωματικό βάρος, αυξάνοντας τον κίνδυνο  εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Κι όμως είναι στο χέρι μας να το αποφύγουμε!

Η αντίσταση των περιφερικών ιστών – κυρίως του μυϊκού – στη δράση της ινσουλίνης, προκαλεί συνήθως  παχυσαρκία,  δυσλιπιδαιμία, υπέρταση και  σακχαρώδη διαβήτη.

Η ινσουλίνη δρα σε όλους τους ιστούς του σώματος (ιδιαίτερα σε ήπαρ, μύες και λιπώδη ιστό) και βοηθά στην πρόσληψη γλυκόζης από τα κύτταρα. Αν κάποιος έχει αντοχή στην ινσουλίνη, τα κύτταρα δεν ανταποκρίνονται όπως πρέπει με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Το μεταβολικό σύνδρομο δεν είναι νόσος αλλά κεντρική μεταβολική διαταραχή. Η μειωμένη δράση της ινσουλίνης και η εμφάνιση του συνδρόμου  σχετίζονται ακόμη με την  υπερουριχαιμία- δηλ. την αύξηση του ουρικού οξέως –  το λιπώδες ήπαρ, την υπνική άπνοια- διαταραχή της αναπνοής κατά τον ύπνο-  το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και την  αυξημένη πηκτικότητα του αίματος. Είναι γνωστό και ως “σύνδρομο αντίστασης στην ινσουλίνη” ή “σύνδρομο Χ”.

Το μεταβολικό σύνδρομο σύμφωνα με έρευνες τετραπλασιάζει το κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο, κίνδυνος που αυξάνει όταν συνδυάζεται με την ύπαρξη σακχαρώδη διαβήτη. Εμφανίζεται και σε άτομα κάτω των 40 ετών και αποτελεί απόρροια κακής διατροφής και καθιστικής ζωής.

Πώς θα θωρακισθώ;

Ένας ισορροπημένος τρόπος ζωής με σωστή διατροφή και άσκηση μπορεί να μας θωρακίσει απέναντι στο μεταβολικό σύνδρομο.  Η υπερβολική κατανάλωση τροφής και δη κακής ποιότητας, αυξάνει το σωματικό βάρος. Τα επιπλέον κιλά  οδηγούν σε απόφραξη των αρτηριών. Η ισορροπημένη διατροφή βοηθά να χτίσουμε υγιή μεταβολισμό: απολαμβάνουμε λοιπόν με μέτρο όλες τις λιχουδιές και δεν καταφεύγουμε στη λιμοκτονία. Λάθος δίαιτες που δίνουν  πρόσκαιρα αποτελέσματα καταστρέφουν τον οργανισμό και τον μαθαίνουν να τρέφεται με πολύ λιγότερες θερμίδες απ’ όσες μπορεί να καταναλώνει ημερησίως. Η μείωση κατά 5 έως 7% του αρχικού βάρους σε παχύσαρκους βελτιώνει σημαντικά όλες τις παραμέτρους του μεταβολικού συνδρόμου.

Επιπρόσθετα, κόβουμε το κάπνισμα, βάζουμε μέτρο στο αλκοόλ και ασκούμαστε, έστω βαδίζοντας μισή ώρα καθημερινά.  Και βέβαια, δίνουμε το παράδειγμα στα παιδιά μας, ν’ αγαπούν την άσκηση και την καλή διατροφή και να μένουν μακριά από σνακς με υπερβολικό λίπος, αλάτι και βούτυρο, εντάσσοντας στη διατροφή τους  όσπρια,  λαδερά, φρούτα και  άφθονες σαλάτες.

Οι διαταραχές του συνδρόμου αντιμετωπίζονται και φαρμακευτικά, ωστόσο  η υιοθέτηση καλών συνηθειών αποτελεί την εμπροσθοφυλακή της προσπάθειας μας.

Οδηγός καλής συμπεριφοράς

Η ακρογωνιαία λίθος της θεραπείας του μεταβολικού συνδρόμου είναι η διαιτητική αγωγή, ιδιαίτερα το να ακολουθούμε τη μεσογειακή διατροφή και να ασκούμαστε.

Ναι στο ελαιόλαδο που είναι πηγή ζωής. Όχι σε βούτυρα και μαργαρίνες.

Το ζωικό λίπος καλό είναι να μην αποτελεί καθημερινή μας συνήθεια

Είμαστε προσεκτικοί και στην κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων

Όχι στα γλυκά με πολύ βούτυρο και κρέμες. Δοκιμάστε τα γλυκά του κουταλιού που είναι λιγότερο παχυντικά.

Όχι στα τηγανητά. Μαγειρέψτε στον ατμό, στον φούρνο, στη σχάρα.

Τρώτε σε τακτικές ώρες και μην παραλείπετε γεύματα. Ενδιάμεσα για σνακ προτιμήστε ένα φρούτο.

Ενυδατώνετε επαρκώς τον οργανισμό μας, πίνοντας τουλάχιστον 6 με 8 ποτήρια νερό κάθε ημέρα.

Ναι, στα ψάρια που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα. Μαγειρέψτε τα στον ατμό ή ψητά.

Περιορίστε την κατανάλωση καφεΐνης δηλ. τους πολλούς καφέδες, το τσάι και τα  αναψυκτικά τύπου κόλα.

Κι όσο κι αν ακούγετε δύσκολο, προσπαθήστε να τιθασεύσετε το άγχος σας. Να είστε βέβαιοι ότι ο οργανισμός σας θα σας ανταμείψει για τη φροντίδα που θα του δείξετε!

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Τα μάτια μας κινδυνεύουν!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Δημοκρατία-Ψυχοπαθολογία και Πολιτική, του Δρ Αναστάσιου Πλατή
Εύλογες απορίες ενός καρδιοπαθούς, του Δρ Δημήτρη Κρεμαστινού

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.