Πόρτα στην Πολιτική

Βαλκανοποίηση, του Δρ Βασίλη Μαστρογιάννη

Spread the love

Οκ. Βασίλειος Μαστρογιάννης είναι Διδάκτωρ Δημοσίου- Διοικητικού Δικαίου.

 

ΒΙΒΛΙΟ: ΔΡ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ “Δημοτική Αστυνόμευση Ιστορική Εξέλιξη Διοικητική-Νομική Προσέγγιση Στρατηγική”

Με αφορμή το βέτο που άσκησε η Βουλγαρία για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θυμήθηκα μια ανάρτηση που έκανα το 2017.

Τότε που πολλοί  πέφτοντας θύματα προφανώς των καλών προθέσεών τους και του ανοιχτού πνεύματος για συμφιλίωση των λαών και συνεργασία που διακρίνει κάθε προοδευτικό άνθρωπο, μη γνωρίζοντας όμως τα ιστορικά δεδομένα και το γιατί αυτή η περιοχή της χερσονήσου του Αίμου χαρακτηρίστηκε ιστορικά με τον όρο ΄΄Βαλκανοποίηση΄΄, ήταν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Διάβασα πολύ προσεκτικά το κείμενο της συμφωνίας τότε ( που βγήκε αρκετά αργότερα από την ανάρτησή μου) και βεβαιώθηκα γιατί δεν ήταν προς την κατεύθυνση της επίλυσης των διαφορών στην περιοχή, αλλά μάλλον προς τη μελλοντική αναζωπύρωση των παθών.

Κατέθεσα μάλιστα και τις προτάσεις μου στους αρμόδιους φορείς ( υπάρχουν επίσημα τα σχετικά έγγραφα) σχετικά με τις συμφωνίες που πρέπει να υπογραφούν ως παράρτημα και αφορούσαν τις εμπορικές σχέσεις των δύο κρατών ( για τις ονομασίες των εμπορικών τίτλων, των προϊόντων ονομασίας προέλευσης κλπ).

Έτσι με κίνδυνο, ως συνήθως, να χαρακτηριστώ ΄΄εθνικιστής΄΄, συνέχιζα να είμαι εναντίον της συμφωνίας γιατί ήξερα ότι αν υπογραφεί, δεν υπάρχει επιστροφή και η τήρησή της είναι μονόδρομος. ΄΄Τα προβλήματα δε που θα δημιουργήσει στο μέλλον θα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που λύνει τώρα.΄΄

Βέβαια αυτή η συμφωνία βόλεψε όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου γιατί επί 25 χρόνια δεν άγγιζαν το θέμα για να μην ΄΄καούν΄΄. Μόνο το ΚΚΕ κάτι ψέλλισε κι αυτό για τους δικούς του ιστορικούς αλλά και πολιτικούς λόγους.

Η συμφωνία των Πρεσπών (δεν πρέπει να το ξεχνάμε) ήταν και η αφορμή για τη διατάραξη των σχέσεών μας με τη Ρωσία (απελάσεις διπλωματών κλπ) την οποία κατηγορήσαμε μετά ότι παίρνει το μέρος της Τουρκίας και την εξοπλίζει με σύγχρονα όπλα.

Η Βουλγαρία σήμερα θέτει ουσιαστικά δύο ζητήματα:

—Τα ιστορικά γεγονότα που συνδέουν τις δύο χώρες με κοινή δράση και κοινούς ήρωες και

—Τη γλώσσα την οποία θεωρούν Βουλγαρικό ιδίωμα

Σαφώς δεν θα αναλύσω εδώ  τη Συμφωνία των Πρεσπών, απλά θα θυμίσω ότι σε αυτή αναγνωρίζεται ΄΄ Μακεδονική γλώσσα΄΄ και ΄΄Μακεδονική (εθνική) ταυτότητα΄΄, αλλά για να είμαι δίκαιος αυτή ( η ταυτότητα) κατά τη συμφωνία, διαφοροποιείται από την Ελληνική Μακεδονία (όποιος κατάλαβε, κατάλαβε).

Όσον αφορά τη γλώσσα θα αναφέρω ένα απόσπασμα από σημερινό δημοσίευμα σε άλλη έγκυρη δημοσιογραφική ιστοσελίδα: ΄΄ ιδού μια μετριοπαθής πρόταση προς τη Σόφια και τα Σκόπια: παρακαλείστε να σταματήσετε τη διαμάχη και να συνεχίσετε να μιλάτε μεταξύ σας. Έτσι κι αλλιώς , καταλαβαίνετε ο ένας τον άλλον.΄΄

Όσοι έχουμε ζήσει στην μεθόριο  και στα σύνορα με τη γειτονική χώρα, καταλαβαίνουμε πολύ καλά τι εννοεί ο αρθρογράφος.

Και η τότε ανάρτηση:

΄΄ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 28/12/2017, ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΤΟ FB

Επειδή πολλοί με ρωτούν ποια είναι η άποψή μου για τη FYROM κι επειδή ποτέ δεν κρύφτηκα μπροστά σε καυτά θέματα, για το θέμα αυτό πιστεύω τα παρακάτω.

– Όταν διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία και η Ελληνική πλευρά, όπως πάντα, ήταν ανέτοιμη και δεν έφερε στο τραπέζι καμία πρόταση ρεαλιστική, την οποία σε εκείνο το ρευστό περιβάλλον θα μπορούσε και να την επιβάλλει, καθόσον κανείς τότε δεν ενδιαφερόταν για αυτό το κρατίδιο, αλλά κυρίως για την Κροατία και τη Σλοβενία, ΧΑΘΗΚΕ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ να λυθεί το θέμα εν τη γεννέση του!!!!! Το θέμα παρά τα δηλούμενα δεν ξεχάστηκε!!!!!!!!!! αντίθετα παραμένει μετά από 25 χρόνια πρώτο στη διπλωματική ατζέντα!!!!!!

– Τόσα χρόνια δυστυχώς δεν διαμορφώθηκε ενιαία στάση από την Ελληνική πολιτεία για την ονομασία παρά μόνο κάποιες μεμονωμένες δηλώσεις και εθνικιστικές κορώνες!!!!!!

– Είμαι κάθετα αντίθετος με οποιoδήποτε γεωγραφικό προσδιορισμό, όπως για παράδειγμα Άνω, Βόρεια κλπ, κι αυτό για προφανείς λόγους, δηλ αν υπάρχει Άνω υπάρχει και Κάτω ,αν υπάρχει Βόρεια υπάρχει και Νότια ( κατά τα πρότυπα Κορέας, Κύπρου κλπ) με όλες τις μελλοντικές συνέπειες για την περιοχή!!!!!!!!!

– Το κράτος αυτό είχε δημιουργηθεί στα πλαίσια της Γιουγκοσλαβίας ως Δημοκρατία της Μακεδονίας και κανείς ΄΄ πατριώτης΄΄ δεν μιλούσε για ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ περίπου!!

– Έστω κι έτσι όμως, προσδιορίζεται σήμερα επίσημα ( αν και όλος ο κόσμος την αναφέρει ως Μακεδονία) ως πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και απορώ πραγματικά γιατί δεν χτίζεται μία διπλωματική επιχειρηματολογία, ακριβώς πάνω σ΄ αυτήν την ονομασία, δηλαδή με τον προσδιορισμό ΄΄ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ΄΄

– Εφόσον η Ελληνική πολιτεία έχει αποφασίσει ότι η ονομασία των γειτόνων μας θα περιέχει την ονομασία Μακεδονία ( εκτός αν βγουν επίσημα τα κόμματα και δηλώσουν ότι δεν αποδέχονται αυτή την ονομασία κι όχι να κρύβονται πίσω από μισόλογα) αυτή πρέπει οπωσδήποτε να έχει τον προσδιορισμό της ίδρυσής του και κανέναν άλλον.!!!!!!

– Μόνο έτσι θα τελειώσουν οι εθνικισμοί και οι αλυτρωτικές επιδιώξεις στην περιοχή μας. Έτσι θα σταματήσουν οι επιδιώξεις για ΄΄Μεγάλη Αλβανία, Μεγάλη Μακεδονία, Νεοοθωμανική Αυτοκρατορία κλπ – Οι Βαλκανικές Χώρες πρέπει να βρουν τον τρόπο να ζουν ειρηνικά, χωρίς εθνικισμούς και φανατισμούς και οι Λαοί που δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν να μάθουν να συνεργάζονται και να συνυπάρχουν. Τα υπόλοιπα είναι αντικείμενα της ιστορικής έρευνας για το ποιός είναι τι, από που προέρχεται κλπ

Και μια συμπλήρωση, λόγω των πολλών απόψεων που έχουν διατυπωθεί :

Επειδή μπορεί να υπάρχει αντίδραση από τη αλβανική πλευρά ( που αποτελεί το 30% του πληθυσμού της γείτονος χώρας ) θα μπορούσε να προστεθεί και ο προσδιορισμός ” αλβανική ” για να ικανοποιηθούν όλες οι πλευρές .

Όσον αφορά τώρα το wardarska που έχει και έναν γεωγραφικό, αλλά και γλωσσικό προσδιορισμό θα μπορούσε να προταθεί, αλλά είναι απίθανο να υιοθετηθεί.

Αν πρέπει να πάμε ακόμα πιο βαθειά και να ψάξουμε στην 
ιστορία αφού τα αρχαιοπρεπή ονόματα έχουν ζήτηση και έχουν αναφερθεί διάφορα τελευταία θα μπορούσε να πέσει στο τραπέζι και το όνομα ” Δαρδανία ” που εξέφραζε ένα μεγάλο μέρος των λαών της περιοχής ανάμεσα στους Θράκες και του Ιλλυριούς, σύμφωνα με τον Στράβωνα
 .

Επειδή όμως το θέμα είναι καθαρά πολιτικό και όχι ιστορικό θα πρέπει να διασφαλιστεί σε κάθε περίπτωση ο προσδιορισμός της ισχύουσας ονομασίας σε συνδυασμό με το γλωσσικό ιδίωμα που επίσης πρέπει να προσδιοριστεί στη συμφωνία, καθώς και κάθε αναφορά σε αλυτρωτικές ή άλλες ενέργειες και φυσικά εννοείται ονομασία έναντι όλων ως νομική παράμετρος.

Κατά τα λοιπά το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού είναι σεβαστό, υπάρχουν δεκάδες λαοί σε ακόμη περισσότερες χώρες που δηλώνουν απόγονοι του μεγάλου Αλεξάνδρου κι αυτό δεν ενοχλεί κανέναν κι ούτε εμένα φυσικά.

Αφού θεωρώ ιδιαιτέρως τιμητικό να μοιράζομαι με εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο την ιστορία και κυρίως την ελληνική παιδεία .

Το ερώτημα που πρέπει να μας απασχολεί δεν είναι αν οι άλλοι επικαλούνται ελληνικές ονομασίες η έννοιες ( φιλοσοφικές επιστημονικές η άλλες ) αλλά πόσο εμείς οι νεοέλληνες είμαστε δέκτες και γνώστες της ” ημετέρας παιδείας ” και άξιοι απόγονοι αυτών που καμαρώνουμε ότι είναι πρόγονοι μας !!!!!!΄΄

όλα τα συγγραφικά έσοδα θα διατεθούν σε οικογένειες με παιδικό καρκίνο.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Επίσκεψη και συναντήσεις Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη στην Κομοτηνή
Η Αγιά Σοφιά και η ιστορική ματαιοπονία της ύβρεως, του Πάνου Μπιτσαξή
Τα κακομαθημένα, του Σταύρου Θεοδωράκη
Ένα παράλληλο χριστουγεννιάτικο παραμύθι, του Σταύρου Θεοδωράκη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.