Friday, Nov 22, 2024

Υγεία

Αντιμετωπίστε την τραχηλίτιδα!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων.

Η τραχηλίτιδα είναι συχνή φλεγμονή στον τράχηλο της μήτρας: εκτιμάται ότι θα την εκδηλώσουν τουλάχιστον οι μισές γυναίκες, κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Τί προκαλεί τραχηλίτιδα και πώς μπορεί να προστατευθεί η γυναίκα;

Η τραχηλίτιδα συνήθως οφείλεται σε σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως ο ιός των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (HPV), τα χλαμύδια, η γονόρροια, οι τριχομονάδες αλλά και ιογενείς φλεγμονές όπως ο έρπης. Μπορεί όμως να προκληθεί και από άλλες μολύνσεις, ερεθισμούς ή αλλεργίες. Τον τράχηλο μπορεί να ερεθίσουν το διάφραγμα, το λάτεξ αλλά και συστατικά σπερματοκτόνων ή λιπαντικών ουσιών. Ένοχα κρίνονται και τα αρωματικά ταμπόν όπως και οι κολπικές πλύσεις με ακατάλληλα προϊόντα ενώ θεωρείται επιβαρυντικό το γεγονός της πρώτης ερωτικής επαφής, σε νεαρή ηλικία.

Τα κλασικά συμπτώματά της τραχηλίτιδας είναι: αίσθηση δυσφορίας ή βάρους στην πύελο, φαγούρα, πόνος κατά την σεξουαλική επαφή και κολπικές εκκρίσεις. Στην περίπτωση που εξελιχθεί σε φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, τότε εκδηλώνονται πυρετός, έντονος πόνος χαμηλά στην κοιλιά και πυώδεις κολπικές εκκρίσεις.

Τί να κάνω;

Μείνετε μακριά από ουσίες, ύποπτες για ερεθισμούς ή αλλεργίες.

Αποφύγετε την ερωτική επαφή με πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους.

Ναι στη χρήση προφυλακτικού.

Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες για την τοποθέτηση διαφράγματος και ταμπόν.

Μην αμελείτε τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα αν έχετε πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους ή νέο ερωτικό σύντροφο.

Εμβολιαστείτε κατά του ιού ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (HPV)

Θεραπεύεται η τραχηλίτιδα;

Όσον αφορά στη θεραπεία της τραχηλίτιδας, η απάντηση είναι καταφατική. Ωστόσο, την αγωγή και τον τρόπο αντιμετώπισης καθορίζει η αιτία που την προκάλεσε. Η αντιβίωση αντιμετωπίζει βακτηριδιακές λοιμώξεις και σεξουαλικά μεταδιδόμενες μολύνσεις  (χλαμύδια, γονόρροια και τριχομονάδες). Σε αυτήν την περίπτωση υποβάλλεται υποχρεωτικά σε αγωγή και ο σεξουαλικός σύντροφος της γυναίκας, ώστε ν’ αποφευχθεί το ενδεχόμενο εκ νέου μόλυνσης.

Αν και οι μολύνσεις από ιούς όπως ο έρπης δεν είναι πάντα ολοκληρωτικά θεραπεύσιμες, ωστόσο, η αντιική αγωγή μειώνει τα συμπτώματα και τη συχνότητα των εξάρσεων. Όσον αφορά στις σοβαρές αλλοιώσεις που προκαλεί ο ιός των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (HPV), μπορούν να αντιμετωπισθούν με ηλεκτροδιαθερμία, χειρουργική αφαίρεση και ακτίνες λέιζερ. Επειδή όμως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, καλό είναι να προφυλαχθούμε από τον HPV με εμβολιασμό.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, απαιτείται σεξουαλική αποχή και, τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση της φαρμακευτικής αγωγής, είναι υποχρεωτικός ο επανέλεγχος.

Αν η  τραχηλίτιδα δεν αντιμετωπίσει έγκαιρα, είναι  πιθανόν να εμφανισθούν σοβαρές επιπλοκές, όπως φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, δυσπλασίες στον τράχηλο της μήτρας, υπογονιμότητα, σαλπιγγοωοθηκικό απόστημα αλλά εξωμήτρια κύηση.

Το Pap Test σώζει ζωές

Ο τράχηλος της μήτρας, που είναι το κατώτερο τμήμα της γυναικείας μήτρας, είναι εύκολα προσπελάσιμος. Δυστυχώς, η γυναίκα δεν έχει τη δυνατότητα αυτοεξέτασης, όπως στον καρκίνο του μαστού. Όλες λοιπόν οι γυναίκες, με την έναρξη των ερωτικών τους επαφών, πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν κάθε χρόνο, το γνωστό Τεστ Παπανικολάου (Pap Test). Πρόκειται για μία  απλή εξέταση, χαμηλού κόστους, η οποία μπορεί να διαγνώσει  έγκαιρα, δυσπλασία ή προκαρκινική αλλοίωση, προσφέροντας στη γυναίκα έχει την δυνατότητα να επέμβει  πρόωρα και αποτελεσματικά  καθώς η εξέλιξή των παραπάνω σε διηθητικό καρκίνο απαιτεί χρόνια.

Η θεραπεία των προκαρκινικών σταδίων, συνήθως οδηγεί σε πλήρη ίαση,  είναι απλή, ασφαλής και  συχνά μη ακρωτηριαστική. Το μήνυμα της πρόληψης πρέπει να διαδοθεί, διότι δυστυχώς ακόμη και σήμερα, μόνο ένα μικρό ποσοστό των Ελληνίδων υποβάλλεται κάθε χρόνο σε προληπτικό έλεγχο.

SHARE
RELATED POSTS
Φρούτα και λαχανικά που μας ενυδατώνουν, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη
Υγιεινή και τα νοσήματα του στόματος και του φάρυγγα από την ΑΚΟΣ, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Νέα αρχή με καλή διάθεση, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.