Από το μπλογκ του Βαγγέλη

Χριστούγεννα στο Θα – Christmas in Tha, του Βαγγέλη Παυλίδη

Spread the love

 

 Βαγγέλης Παυλίδης

 

 

 

 

 

 

 

 

ME-NOOMI.jpg

 

Ημέρες γιορταστικές αυτές, ημέρες χαράς και αγαλίασης κι ελπίδας, έτσι το θέλει η παράδοση. Έτσι ήταν εδώ και χιλιάδες χρόνια, πολύ πριν

ακόμα λάμψει το άστρο της Βηθλεέμ. Κι επειδή όλοι το έχουμε ανάγκη και γυρεύουμε ευκαιρία να γιορτάσουμε πότε πότε και να

χαμογελάσουμε λιγάκι συνεχίζουμε την παράδοση. Γιατί όχι;

 

Γιορτή λοιπόν χωρίς φαϊ και πιοτό δεν γίνεται, το ξανάπαμε αυτό, και είμαι βέβαιος πως εδώ τουλάχιστον συμφωνούμε. Εδώ στο Θα εκτός

απο πρόεδρος της Δημοκρατίας είμαι και ο μέγειρας. Μάγειρας κανονικός, σε καθημερινή βάση. Η Νοομι τώρα, όταν μαγειρεύω το μόνο που

κάνει είναι να μαζέψει μετά τα πιάτα και τις κατσαρόλες. Τις μέρες όμως αυτές έχει την τιμητική της. Σουηδέζα γαρ, θέλει να τα κάνει όλα

σουηδέζικα, και εισβάλλει με το έτσι θέλω στην κουζίνα (μου). Δυο λογιών ρολό χοιρινό, στον φούρνο και βραστό, άντε και κεφτέδες

σουηδέζικοι (θυμίζουν τον Σουηδό μάγειρα στα Μάπετς, δεν είναι;) και κάτι λουκανικάκια μικρά, και παντζάρια σαλάτα και ρέγγα με

διάφορες μυστήριες σάλτσες και πατάτες, βραστές φυσικά, με πιπερόριζα και αυγά κι ύστερα γλυκά και μπισκότα διάφορα.

 

Μόλις όμως βρω ευκαιρία -όταν φύγει κάποια στιγμή η Νοομι απ’ την κουζίνα για να στολίσει και να γεμίσει το σπίτι με κεριά- τρυπώνω εγώ

στην κουζίνα… όχι, σιγά μη παραδινόμουν αμαχητί. Σήμερα λοιπόν έφτιαξα πατέ με συκωτάκια κότας, που ξέρω οτι αρέσει και στην Νόομι.

Έτσι, ας αφήσουμε για λίγο τους πολιτικούς στα δικά τους μαγειρέματα κι ας πάμε στα δικά μας. Ιδού η συνταγή που είναι δαχτυλογλυφτική

και την συνiστώ ανεπιφύλακτα.

 

ΠΑΤΕ ΜΕ ΣΥΚΩΤΑΚΙΑ ΚΟΤΑΣ

250 γρ. συκωτάκια – λάδι- κρεμμύδι – 3 γλίθες σκόρδο – μαϊντανός – ρίγανη – θυμάρι – Worcestershire Sauce – αλάτι, πιπέρι – Tabasco –

1 ποτηράκι κρασί – 1 ή 2 κουταλιές σούπας μουστάρδα Dijon – 250 γρ. βούτυρο.

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ- Σωτάρουμε τα συκωτάκια με το λάδι. Προσθέτουμε κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό, ρίγανη, θυμάρι, Worcestershire Sauce, αλάτι,

πιπέρι, Tabasco. Μαγειρεύουμε για 10’ περίπου και σβύνουμε με ένα ποτηράκι κρασί ή κονιάκ -‘οπως το προτιμώ εγώ. Μαγειρεύουμε σε

μέτρια φωτιά περίπου 20’.

 

Ζεστά όπως είναι τα συκωτάκια τα βάζουμε στο μπλέντερ με το βούτυρο και την μουστάρδα. Το δουλεύουμε μέχρι να γίνει αλοιφή.

Αδειάζουμε το μείγμα σ’ ένα τάπερ που να έχει ωραίο σχήμα και το βάζουμε στο ψυγείο. Όταν κρυώσει και πήξει καλά το ξεφορμάρουμε σε

πιάτο ή πιατέλα. Κόβεται ωραία με το μαχαίρι.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Όχι, η Νοομι δεν κυκλοφορεί ντυμένη Βίκινγκ, ακόμα κι αν είναι Χριστούγεννα και δεν μαγείρεψε χοιρινή κεφαλή.

 

 

This is a festive season, days of joy, good will and hope. It has been like this long before the star of Bethlehem appeared in the skies.

We continue the tradition since we all need to celebrate some times, to have fun and to smile.

I’ ve said it before that celebration without food and drink is unthinkable, and here we can all agree, I believe. In Tha , besides me being

the president of the Republic I am also the cook and I mean COOK, on a daily basis. Noomi is only to clean up the kitchen mess

afterwards. Except for Christmas. Being Swedish she wants to everything the Swedish way and storms my kitchen without further

discussion, and she cooks. Two kinds of ham, one boiled the other in the oven, Swedish meatballs (reminds you of the Swedish chef in

the Muppets, doesn’t it) and then there will be sausages, and beet salad and herring in all kinds of strange sauces and potatoes, boiled of

course and eggs and sweets and cookies.

Still, not willing to go down without a fight, I will sneak into the kitchen the first chance I get -like when Noomi goes around to clean and

tidy up and light her so many candles. So, today being just such a day, I made a chicken liver paté. I give you the recipe which, I assure

you, is fingerlicking good. Try it.

 

CHICKEN LIVER PATÉ

250 gr. chicken livers- olive oil- 1/2 onion chopped finely – 3 cloves of garlic – parsley, chopped – oregano – thyme – Worcestershire

Sauce – salt – pepper – Tabasco – 1 or 2 Tspoon mustard – 250 gr. butter

 

PREPARATION

Sauté livers. Add onion, garlic, parsley, oregano, thyme, worcestershire sauce, salt, pepper and tabasco. Let them cook a little bit and

add a small glass of wine or brandy. Cook everything together for 20 or 30 minutes in medium.

Still hot put the livers in the blender with 250 gr. butter and the mustard. Process until smooth. Transfer to a suitable tupperware and

refrigerate. When cold turn upside down and empty in a platter.

 

NOTE. No, Noomi doesn’t go around dressed as a Viking, not even for Christmas… and she did not boil a hog’s head.

 

 

 

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Vangelis Pavlidis
Δημοψήφισμα – BREXIT – Referendum, του Βαγγέλη Παυλίδη
Ανδρέας Παπανδρέου, του Βαγγέλη Παυλίδη
Η Ευρώπη “των λαών”, του Βαγγέλη Παυλίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.