Από το μπλογκ του Βαγγέλη

Τσέχωφ και “μπλίνι” του Τόμσκ, του Βαγγέλη Παυλίδη

Spread the love

 

 

 Βαγγέλης Παυλίδης

 

 

 

 

 

 

ANTON-CHEKHOV.jpg

 

“Ρόλος του καλλιτέχνη είναι να κάνει ερωτήσεις, όχι να τις απαντά”
Anton Chekhov

 

Σήμερα θα γίνω παλαιοημερολογίτης γιατί έτσι με βολεύει στο τι να γράψω. Αύριο πάλι βλέπουμε. Μια μέρα σαν σήμερα λοιπόν, 17 Ιανουαρίου 1860, σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο (29 Ιανουαρίου με το τωρινό), γεννήθηκε ο Anton Chekhov .

Γιατρός, συγγραφέας θεατρικών έργων και μικρών ιστοριών, από τους σπουδαιότερους στην ιστορία της λογοτεχνίας.

Άσκησε μέχρι τέλους την ιατρική και θα πει: “Η ιατρική είναι η νόμιμη γυναίκα μου και η λογοτεχνία η φιλενάδα μου. Όταν βαρεθώ την μιά περνάω την νύχτα με την άλλη”.

Στα 1890 έκανε ένα περιπετειώδες και εξαντλητικό ταξείδι στην Ρώσικη Άπω Ανατολή και την catorga, την αποικία-κάτεργο στην νήσο Σαχαλίνη. Εκεί πέρασε τρεις μήνες κουβεντιάζοντας και μελετώντας τους κατάδικους. Τα γράμματα που έγραψε από την Σιβηρία είναι από τα καλύτερά του και τα σχόλιά του για το Τόμσκ είναι διαβόητα. Το φαγητό, λέει, με την βία μπορούσε να φαγωθεί, η κουζίνα της Σιβηρίας δεν είναι για Ευρωπαϊκά στομάχια. Για να στηρίξει τα λεγόμενά του περιγράφει ένα πιάτο απο στομάχια πάπιας που “δεν ήταν τελείως καθαρισμένα απο το περιεχόμενό τους και που σε κάναν να νομίζεις πως το στόμα και ο πρωκτός σου άλλαξαν αμοιβαία θέση”.

Είχε όμως και κάτι που του άρεσε: “το θαυμασιότερο ψωμί… θαυμάσιες είναι ακόμα οι πίτες και τα ψωμάκια”. Θαύμασε ακόμα το πόσο λεπτά ήταν τα blini του Τόμσκ, όπου μπλίνι είναι μια πίτα σαν κρέπα ή την δικιά μας για το σουβλάκι, μα πάρα πολύ λεπτή. Σε μια απο τις ιστορίες του (Περί Θνησιμότητας), απαθανατίζει τα blini: “… τρέμοντας απο ανυπομονησία, περιμένοντας να εμφανιστούν τα μπλίνι…” που όταν εμφανίζονται είναι “…τραγανά, και τρυφερά σαν τους ώμους της κόρης κάποιου εμπόρου…”. Πολύ πιο σέξυ απο το στομάχι της πάπιας, θα πω εγώ… και σας δίνω και την συνταγή:

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ – 2 αυγά – 1 1/2 φλυτζάνι γάλα – 1 κουταλιά ζάχαρη – 1/2 κουταλάκι αλάτι – 2 φλυτανια αλεύρι – 1 κουταλία βούτυρο

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ – 129 γρ. μαλακό τυρί, λυωμένο με το πηρούνι – 1 1/4 φλυτζάνι γιαούρτι – 1/4 φλυτζάνι μέλι, και λίγο ακόμα για το τέλος – 2 κουταλιές τριμένη φλούδα πορτοκάλι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ – Σε μεγάλο μπωλ χτυπάμε καλά τα αυγά, το γάλα και 1 φλυτζάνι νερό. Προσθέτουμε ζάχαρη και αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας ταυτόχρονα μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιόμορφο, χωρίς σβώλους.

Σε αντικολλητικό τηγάνι μέτριου μεγέθους ζεσταίνουμε το βούτυρο μέχρι να αρχίσει να βράζει. Ριχνουμε το μείγμα της ζύμης, περίπου 1/3 του φλυτζανιού την κάθε φορά. Κουνάμε γρήγορα και κυκλικά το τηγάνι ώστε η ζύμη να απλωθεί ομοιόμορφα παντού. Τηγανίζουμε 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα η κάτω πλευρά και το αναποδογυρίζουμε και τηγανίζουμε άλλα 30”. Σ’ ένα πιάτο στοιβάζουμε τα μπλίνι το ένα πάνω στ’ άλλο και τ’ αφήνουμε να κρυώσουν.

Ανακατεύουμε μαζί το τυρί, το γιαούρτι, το μέλι και ξύσμα του πορτοκαλιού, μέχρι να γίνει το μείγμα ομοιόμορφο.
Βάζουμε σε άλλο πιάτο μια πίτα κι από πάνω την σκεπάζουμε με γέμιση. Επαναλαμβάνουμε εναλλάξ πίτα-γέμιση την μια πάνω στην άλλη. Περιχύνουμε με μέλι και πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα πορτοκάλι.

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. 

 

The article expresses the views of the author

 

 iPorta.gr

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Vangelis Pavlidis
ΡΟΔΟΣ 1498, ΤΟ ΘΑΝΑΤΙΚΟ – RHODES 1498, THE PLAGUE, του Βαγγέλη Παυλίδη
Γελοιογραφία: Βαγγέλης Παυλίδης
Η πτώση της Χούντας, του Βαγγέλη Παυλίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.