Υπάρχουν τροφές που βοηθούν να διατηρήσουμε τα δόντια μας σε καλή κατάσταση και άλλες που είναι …βόμβες στα θεμέλια της στοματικής υγιεινής. Να ποιές κάνουν θαύματα και ποιες είναι οι διαχρονικοί εχθροί των δοντιών μας:
Σέλερι λειτουργεί σαν φυσικό οδοντικό νήμα. Για να το μασήσουμε εκκρίνεται αρκετό σάλιο που αδρανοποιεί τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα.
Τυρί: ρυθμίζει το PH του στόματος. Περιέχει ασβέστιο και φώσφορο, ευτυχώς όμως όχι σάκχαρα και υδατάνθρακες
Πράσινο τσάι: οι κατεχίνες του σκοτώνουν τα βακτήρια που μετατρέπουν τα φυσικά σάκχαρα σε πλάκα.
Ακτινίδιο και φράουλες: με βιταμίνη C, που συμβάλλει στο σχηματισμό του κολλαγόνου και στην καλύτερη υγεία των ούλων και αποτρέπει τις περιοδοντικές παθήσεις.
Κρεμμύδι: με αντιβακτηριδιακή δράση.
Σουσάμι: με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο συμβάλλει στη μείωση της πλάκας.
Νερό και χαμομήλι: απομακρύνουν υπολείμματα τροφών ανάμεσα από τα δόντια.
Οι… διαχρονικοί εχθροί για τα δόντια , παραμένουν τα γλυκά , καραμέλες, τα ροφήματα με ανθρακικό, τα καφεϊνούχα ροφήματα, το λεμόνι – λόγω υψηλής οξύτητας αλλά και τα φρουτοποτά. Σε γενικές γραμμές καλό είναι να μην καταναλώνουμε προϊόντα με ζάχαρη ή όσα έχουν κολλώδη υφή και ‘κολλούν’ στα δόντια (π.χ χαλβάς)