Πόρτα στην Πολιτική

To Βερολίνο ως παραβάτης, του Ηλία Καραβόλια

Spread the love

 

 

 

 

 

 

Ηλίας Καραβόλιας 

 

Ελάχιστοι γνωρίζουν τον κανόνα six pack της Ευρωπαικής Επιτροπής.Πρόκειται για το όριο πλεονάσματος του εμπορικού ισοζυγίου των μελών χωρών για κάθε χώρα μέλος, το οποίο θα έπρεπε να εγγυάται την οικονομική ισορροπία στην Ευρωζώνη, και αυτό ανέρχεται στο 6,0% του ΑΕΠ κάθε κράτους. Όποια χώρα υπερβαίνει το συγκεκριμένο όριο για τρία συνεχή έτη διατρέχει τον κίνδυνο να υποστεί κυρώσεις.

Καλά το υποθέσατε: η Γερμανία παραβιάζει αυτό το όριο, και μάλιστα για πέμπτο συνεχή έτος (2010-2014) ενώ εδώ και δύο χρόνια περίπου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «διεξάγει έρευνα» !

Τα στοιχεία προέρχονται από την γερμανική στατιστική υπηρεσία Destatis και τα παραθέτει σε άρθρο του( 10/3 στο Capital.gr) ο έγκριτος καθηγητής Οικονομικών του Παντείου Κώστας Μελάς. Tο γερμανικό πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου δημιουργεί ρεκόρ αφού έκλεισε το 2014 με πλεόνασμα ύψους 217 δισ. ευρώ.Οι γερμανικές εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ ανήλθαν σε 657 δισ. ευρώ το 2014.

Σύμφωνα με πολλές αναλύσεις η παρατηρούμενη μείωση της αξίας του ευρώ θα υποβοηθήσει περαιτέρω την αύξηση των γερμανικών εξαγωγών προς τις τρίτες χώρες, ενώ αντιθέτως η αύξηση των εισαγωγών αναμένεται να περιορισθεί περαιτέρω λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου. Όμως όλα αυτά βρίσκονται σε αντίθεση με τους κανόνες της ΕΕ.

Οι συνέπειες αυτής της οικονομικής συμπεριφοράς είναι γνωστό ότι δεν συνάδουν με το ρόλο της μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης εντός μιας οικονομικής και νομισματικής περιοχής. Οι βασικοί λόγοι που η Γερμανία επιταχύνει με την οικονομική πολιτική της την απόκλιση των οικονομιών της Ευρωζώνης, είναι οι εξής :

– χαμηλότερη αύξηση των μισθών σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες

– χαμηλότερες δημόσιες επενδύσεις από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης

– χαμηλότερη πραγματική ισοτιμία του ευρώ,αφού το 50,0% των εμπορικών συναλλαγών της Γερμανίας πραγματοποιείται εντός της Ευρωζώνης.

-χαμηλότερο κόστος δανεισμού της Γερμανίας, λόγω της διαφορετικής αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας της.

Αυτά τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα λοιπόν του περίφημου γερμανικού θαύματος δεν “προβλέπονται” από τους θεσμοθετημένους κανόνες της ΕΕ και συνεπώς καθιστούν παράογη και εκτός κανόνων την μονόπλευρη απαίτηση για προσαρμογή των ελλειμματικών χωρών σε δημοσιονομική πειθαρχία.

Πρόκειται για έναν δημοσιονομικό φετιχισμό που έγινε σιωπηλά αποδεκτός από τα κράτη μέλη, παρ οτι είναι εκτός των κανόνων της ΕΕ , και φυσικά φέρει αποτελέσματα σαν και αυτά που βιώνουμε στην χώρα μας.

 

Ακούγεται ανορθόδοξο από μακροοικονομική σκοπιά,όμως η μόνη λύση για πραγματική σύγκλιση των οικονομιών μιας ατελούς νομισματικής ένωσης είναι να λειτουργεί ένας μηχανισμός ανακύκλωσης των πλεονασμάτων (δηλαδή ο κανόνας six pacκ του 6% ).

 

SHARE
RELATED POSTS
Δύσκολη η επανεκκίνηση της Οικονομίας-επισημάνσεις, του Σπύρου Ταλιαδούρου
14-11151817859687.jpg
Πέντε πιθανές επιπτώσεις του δημοψηφίσματος στην Τουρκία
Νίκος Κοτζιάς: “Η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή”. Το tweet του τέως ΥΠΕΞ

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.