Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Το σχέδιο της Μέρκελ για το προσφυγικό, της Μαρίας Καρχιλάκη

2cf6603.jpg
Spread the love

2cf6603.jpg

 

 Μαρία Καρχιλάκη

 

 

 

 

merkel-davutoglu_1.JPG

 

Αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση της δεκαετούς καγκελαρίας της λόγω του χειρισμού του μεταναστευτικού, η Άνγκελα Μέρκελ σπεύδει σήμερα στη χώρα-κλειδί για να μειωθούν οι ροές στην Ευρώπη: την Τουρκία, η οποία φιλοξενεί πάνω από 2,5 εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες.

 

Το ταξίδι συμφωνήθηκε μεταξύ Μέρκελ και Νταβούτογλου στην πρόσφατη διάσκεψη των δωρητών για τη Συρία, και ενώ οι 28 είχαν εγκρίνει την παροχή οικονομικής βοήθειας τριών δισ. ευρώ στην Άγκυρα, η οποία έχει δεσμευτεί -βάσει της συμφωνίας του περασμένου Νοέμβρη με την ΕΕ- να καταπολεμήσει τα κυκλώματα των διακινητών και να ανακόψει το κύμα των προσφύγων.

Σύρος διακινητής: «Τι να μας κάνουν οι έλεγχοι…»

Παρά τις δεσμεύσεις, όμως, οι διακινητές εξακολουθούν να δρουν ανενόχλητοι. Να τι λέει ένας από αυτούς στο γερμανικό περιοδικό Spiegel:

Τι να μας κάνουν οι έλεγχοι; Σε λίγη ώρα, το επόμενο ταξίδι θα ξεκινήσει.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πρόκειται για έναν 30χρονο από τη Συρία, ο οποίος προωθεί από τα μικρασιατικά παράλια -συγκεκριμένα από την περιοχή της Σμύρνης- πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά. Όπως λέει, οι συνεργάτες του έχουν ανθρώπους στην αστυνομία και σε άλλες κρατικές υπηρεσίες της Τουρκίας, οι οποίοι έναντι αμοιβής κάνουν τα στραβά μάτια. Ισχυρίζεται πως για κάθε ταξίδι δίνει 3.000 ευρώ σε αστυνομικούς. Και καταλήγει:
Πάντα θα βρίσκουμε τρόπους να περνάμε τους πρόσφυγες στην Ευρώπη.

Την Τετάρτη, η Κομισιόν θα δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση προόδου για την εφαρμογή από την Τουρκία της διμερούς συμφωνίας με την ΕΕ, η οποία θα είναι επικριτική, όπως έχει ήδη προϊδεάσει ο Επίτροπος, Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για τις σχέσεις με την Άγκυρα:

 

khan1.jpg

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λεζερί:

Leggeri.jpg

 

 

Και δεν είναι μόνον ότι η Τουρκία δεν σταματά τη δράση των κυκλωμάτων των διακινητών. Όπως έδειξε και η τελευταία έκρηξη του προσφυγικού κύματος από τη Συρία συνεπεία της μεγάλης επίθεσης που έχουν εξαπολύσει οι δυνάμεις του Άσαντ για να ανακαταλάβουν το Χαλέπι, η Άγκυρα αντί να θωρακίζει τα παράλιά της κρατά κλειστά τα σύνορα με τη Συρία. Έτσι, άνθρωποι που πραγματικά αντιμετωπίζουν απειλή κατά της ζωής τους παραμένουν εγκλωβισμένοι στην εμπόλεμη ζώνη -κάτι που αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο- την ώρα που οικονομικοί μετανάστες, για παράδειγμα, Μαροκινοί, οι οποίοι, επιπροσθέτως, δεν χρειάζονται βίζα για την Τουρκία, φτάνουν με σχετική άνεση στα μικρασιατικά παράλια, κι από κει, με τις λέμβους που τους προμηθεύουν τα κυκλώματα, κάνουν το ταξίδι προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει το Spiegel, ενώ περίπου 100 Μαροκινοί έφτασαν τον περασμένο Σεπτέμβρη στη χώρα μας, μέχρι το Δεκέμβρη ο αριθμός τους είχε εκτοξευτεί στους 2.800.

Το σχέδιο της Μέρκελ για το προσφυγικό

Στις συνομιλίες με Ερντογάν και Νταβούτογλου, η Μέρκελ -που βλέπει τη δημοφιλία της να καταρρέει εξαιτίας της πολιτικής της, του περασμένου έτους, των ανοικτών συνόρων- θα πιέσει για να σταματήσουν οι ροές προς την Ελλάδα, με αντάλλαγμα, όπως είπε στο εβδομαδιαίο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της, απευθείας μετεγκατάσταση σύρων προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ και κατανομή τους με ποσόστωση. Είμαι αποφασισμένη να βρω λύση με την Τουρκία, τόνισε και απηθύνθυνε αυστηρή προειδοποίηση για το μέλλον της Σένγκεν:

merkel.jpg

 

Από την αρχή του νέου έτους, η Τουρκία έχει αρχίσει να κάνει κινήσεις, μικρές και περιορισμένες, ωστόσο, στην κατεύθυνση της συγκράτησης και του ελέγχου του κύματος των σύρων προσφύγων: τους επιτρέπει να εργάζονται νόμιμα στην επικράτειά της, ενώ δεν δέχεται δίχως βίζα σύρους από τρίτες χώρες, π.χ. την Ιορδανία ή το Λίβανο. Όπως ενημέρωσε η γερμανική πρεσβεία στη Βηρυτό το Βερολίνο, μέσα σε μια εβδομάδα από την επιβολή του μέτρου, ο αριθμός των σύρων από τρίτες χώρες που ταξίδεψαν στην Τουρκία μειώθηκε πολύ: 41.000 την πρώτη εβδομάδα ισχύος της βίζας, μόλις 1.000 την αμέσως επόμενη. Καλή εξέλιξη αλλά πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα, σχολίασε ο Γιοχάνες Χαν:

 

khan2.jpg

 

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. Δημοσιεύεται και στο cnn.gr

 

 

The article expresses the views of the author

 

iPorta.gr 

 

SHARE
RELATED POSTS
Ώρα για «Αλλαγή Παραδείγματος», του Ηλία Καραβόλια 
Καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο [ΕΔΔΑ]: Δικαιώθηκε αρθρογράφος για δημοσίευμα κατά πολιτικού-Απόφαση 28ης Ιουνίου 2018
Σε σέρνουν στο χορό…, του Σπύρου Ντασιώτη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.