Πόρτα στη Ψυχολογία

Swinging: Σκέψου τριπλά πριν δοκιμάσειςτων Φλώρας Κασσαβέτη & Μαρίνας Μόσχα

Spread the love

 

  

 

 

 

 

 

 

 

*Η Μαρίνα Μόσχα είναι Ψυχολόγος / Ψυχοθεραπεύτρια

στο Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

[www.askitis.gr]   

 σε συνεργασία με την Φλώρα Κασσαβέτη, δημοσιογράφο.

 

 

 

 

newi78-600x390.jpg

 

Nαι πράγματι είναι μια νέα «μόδα» στο σεξ! Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι σου ταιριάζει. Για να μην γίνεις λοιπόν fashion victim και στη σεξουαλική σου ζωή, φρόντισε να είσαι καλά ενημερωμένη για τις παγίδες που μπορεί να κρύβει η προσυμφωνημένη ανταλλαγή συντρόφων.

 

Ξεκίνησε από την Αμερική, έχει εξαπλωθεί σε ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Γαλλία και έχει κάνει την εμφάνισή του και στην Ελλάδα.

 

Το concept είναι φαινομενικά απλό: δύο σύντροφοι που μοιράζονται μονογαμική σχέση προσυμφωνούν και συναινούν στη σεξουαλική συνεύρεση με τρίτα πρόσωπα με στόχο την συντροφική τους εξέλιξη και τον εμπλουτισμό της σεξουαλικής τους ζωής.

 

Τι υπόσχεται;

 

Να νικήσει τη ρουτίνα της μονογαμίας, να προστατεύσει από την απειλή και τον πόνο μιας πιθανής απιστίας αφού οι δύο σύντροφοι προσυμφωνούν και εγκρίνουν τη συνεύρεση με άλλα πρόσωπα τα οποία μπορεί να είναι είτε αξιολογημένοι με τον ίδιο σκοπό φίλοι είτε παντελώς άγνωστα μέλη ενός swingerclub.

 

Οι υποστηρικτές του, δηλώνουν με ενθουσιασμό ότι αναζωογονεί τη σχέση, αναβαθμίζει τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού οδηγώντας σε μονοπάτια υπέρτατης ηδονής και εξελίσσει τη σχέση.

 

Οι ουδέτεροι παρατηρούν το φαινόμενο σαν μια νέα τάση, μόδα ή lifestyle που φαίνεται να έχει προκύψει μέσα από τις γενικότερες αλλαγές που υφίστανται οι σχέσεις των δύο φύλων και οι θεσμοί συμβίωσης.

 

Και τέλος υπάρχουν και οι φανατικοί πολέμιοι που υποστηρίζουν ότι το swinging δεν είναι τίποτα από ένα καλά πλασαρισμένο άλλοθι για απιστία, μονοπάτι έκφρασης σεξουαλικής διαστροφής, τρόπος εκτόνωσης της ανομολόγητης ομοφυλοφιλίας, πλήρη κατάρρευση των ηθικών αξιών και μια knock out γροθιά στο θεσμό του γάμου που έτσι κι αλλιώς περνάει σοβαρή κρίση.

 

Ποιος απ’ όλους έχει δίκιο; Εξαρτάται θα σου πούμε γιατί εκτός από την ιδιοσυγκρασία, τις προσωπικές πεποιθήσεις και τα «θέλω» του καθένα, ρόλο παίζει και το είδος της σχέσης που μοιράζεται με το σύντροφό του. Σίγουρα είναι εύκολο να μπεις στον πειρασμό να πεις κι εσύ «ναι» επειδή το δοκίμασε κάποιο φιλικό ζευγάρι και σου είπε τα καλύτερα, επειδή θέλεις να σχηματίσεις προσωπική άποψη ή γιατί στο πρότεινε ως νέα ιδέα ο σύντροφός σου. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα βασικά ρίσκα της συγκεκριμένης απόφασης πριν προχωρήσεις λαμβάνοντας υπόψη το μόνο σίγουρο: ότι δεν αντέχουν όλες οι σχέσεις το «τραμπάλισμα» του swinging.

 

Οι 3 παγίδες

 

1. Δεν είναι πάντα σίγουρο ότι το θέλουν και οι δύο

 

Αυτό σημαίνει ότι ο ένας από τους δύο συντρόφους της μόνιμης σχέσης μπορεί να συμφωνήσει να συμμετάσχει στο «παιχνίδι» για να μην χαλάσει το χατίρι του άλλου ή από φόβο μην χάσει τον σύντροφό του χωρίς να συμφωνεί πραγματικά και χωρίς να είναι έτοιμος για έναν τέτοιου είδους πειραματισμό.

 

2. Δεν υπάρχει βεβαιότητα για το που μπορεί να οδηγήσει

 

Ακόμα και το swinging που ξεκινάει με τις καλύτερες προθέσεις μπορεί να έχει απρόβλεπτη έκβαση οδηγώντας σε ανατροπές. το ζευγάρι που δοκιμάζει άλλοτε με επιφύλαξη κι άλλοτε με ενθουσιασμό συνήθως βρίσκεται στην πορεία αντιμέτωπο με θέματα που δεν μπορεί να διαχειριστεί –ζήλια, κλονισμός εμπιστοσύνη ή ακόμα τη γέννηση ενός νέου έρωτα- καταλήγοντας τελικά σε σοβαρή κρίση στη σχέση ή στον χωρισμό κι όχι στην πολυπόθητη ανανέωση που ήταν ο αρχικός στόχος.

 

3. Αυξάνει τη πιθανότητα μετάδοσης ΣΜΝ.

 

Κι αυτό είναι κάτι που επιβεβαιώνουν οι έρευνες ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που συνδέεται και με άλλες συμπεριφορές που εμπεριέχουν ρίσκο όπως η χρήση αλκοόλ και ουσιών κατά τη διάρκεια των σεξουαλικών συνευρέσεων. Σε κάθε περίπτωση επειδή το swinging χαρακτηρίζεται από μια ελευθεριότητα μπορεί να οδηγήσει σε μια χαλάρωση των μέτρων προστασίας και να ενθαρρύνει την επιπόλαιη συμπεριφορά. Δεν νοείται όμως ασφαλή συναινετική ανταλλαγή συντρόφων χωρίς χρήση προφυλακτικού κι αυτό θα πρέπει να είναι ο απόλυτος κανόνας για τα ζευγάρια που σκέφτονται να το δοκιμάσουν.

 

Τι λέει η ειδικός:

 

Σίγουρα το σεξ είναι τρόπος έκφρασης χωρίς όρια, μόνο όμως όταν πραγματικά συμφωνούν και οι δύο για το ποιος είναι ο προορισμός και με ποιο τρόπο θα φτάσουν σ’ αυτό.

 

Και πάλι όμως, όσο καλά και αν έχουμε ορίσει τα όρια, πως μπορούμε να ξέρουμε εκ των προτέρων πως θα νιώσουμε και πως θα αισθανθούμε τη συγκεκριμένη στιγμή που θα δούμε τον σύντροφό μας να φιλάει, να αγγίζει, να ψιθυρίζει ερωτόλογα, να κάνει διείσδυση σε μία άλλη γυναίκα και να τελειώνει μαζί της για παράδειγμα; Πως θα νιώσει ένας άνδρας όταν δει τη σύντροφό του ή τη γυναίκα του να ευχαριστιέται τη σεξουαλική συνεύρεση με έναν άλλον άνδρα; Και αν της αρέσει περισσότερο ο άλλος; Και αν έχει «καλύτερο και μεγαλύτερο πέος» ο τρίτος; Μην ξεχνάμε τη σύγκριση που τόσο εύκολα μπαίνουν οι άνδρες και το άγχος απόδοσης! Και αν ο ένας από τους δύο θέλει να το ξανακάνει και ο άλλος δεν θέλει; Και αν «πρέπει» να υπάρχει από εδώ και πέρα «πάντα» ένα τρίτο ή και τέταρτο άτομο στο κρεβάτι μας και δεν μπορούμε εμείς οι δύο πλέον να λειτουργήσουμε σεξουαλικά ως ζευγάρι;

 

Όπως λοιπόν καταλαβαίνουμε, δεν είναι ένα θέμα που μπορούμε να το προσεγγίσουμε τόσο απλά.

 

Στο χώρο μας έχουμε δει ζευγάρια που έρχονται μετά από swinging και κοντεύει να χαλάσει η σχέση τους, έχουμε δει επίσης ζευγάρια που διαλύθηκαν γιατί φώλιασε η καχυποψία και η έλλειψη εμπιστοσύνης και το άγχος της επίδοσης να συναντά τα σεξουαλικά προβλήματα, έχουμε δει ζευγάρια που ο ένας από τους δύο «έφυγε» με τον τρίτο που έφεραν στο κρεβάτι τους…

 

Ένα ζευγάρι πρέπει να είναι πολύ ώριμο και με ξεκαθαρισμένα τα όριά του, ώστε το swinging να λειτουργήσει θετικά στη σχέση ως μέσο πειραματισμού και μονοπάτι εξέλιξης της σεξουαλικής του ζωής. Πριν λοιπόν από την απόφαση για το αν θα προχωρήσει ένα ζευγάρι σε ανταλλαγή ερωτικών συντρόφων, θα πρέπει να προηγηθεί μία οριοθετημένη και ειλικρινής συζήτηση και να αναλυθούν όλες οι λεπτομέρειες και οι παράμετροι του θέματος, να διευκρινιστεί μέχρι που μπορεί να φτάσει ο ένας ώστε να ενοχληθεί, να μην κλονιστεί η μεταξύ τους εμπιστοσύνη, και γενικά να μην οδηγηθούν σε δυσάρεστες εκπλήξεις.

 

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις των συντακτών του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Αποδοχή…, του Ιωάννη Χουρδά
Για τα παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς πατέρα: πώς το διαχειριζόμαστε, της Μαρίνας Μόσχα
Η εξομολόγηση, του π. Μάξιμου Παναγιώτου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.