Πρόσωπα - Αφιερώματα

Ποιος ήταν ο Κολοκοτρώνης, της Σμάρως Σωτηράκη

Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

Σμάρω Σωτηράκη  

 

 

 

 

Το κελλί φυλάκισης του Κολοκοτρώνη στο Παλαμίδι Ναυπλίου

 

filaki.jpg

 

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης γεννήθηκε στις 3 Απριλίου του 1770 στο Ραμαβούνι της Μεσσηνίας. Ατόφιο, ζωηρό Κριάρι καθώς ήταν ενσωματώθηκε στους κλέφτες από τα 15 του χρόνια και έγινε καπετάνιος τους. Το πάθος του εναντίον του δυνάστη τον εξώθησε να λάβει μέρος στον ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1805, μιας και είχε εμπειρία σε θαλασσινές μάχες επειδή ήταν κουρσάρος. Το 1806 επέστρεψε στη Πελοπόννησο αλλά βγήκε διάταγμα δίωξής του από τους τούρκους. Τότε άρχισε η μεγάλη περιπέτειά του. Από χωριά σε πόλεις και από πόλεις σε χωριά ο Κολοκοτρώνης ξέφευγε από τη καταδίωξη των τούρκων. Τελικά μετά από πολλές δραματικές αποδράσεις, βρέθηκε στην ασφαλή και υπό Αγγλική κατοχή Ζάκυνθο όπου υπηρέτησε στον αγγλικό στρατό και -δικαίως- τιμήθηκε με τον βαθμό του ταγματάρχη.

Εννοείται ότι η Φιλική Εταιρεία θα ήταν πιο φτωχή χωρίς τον Κολοκοτρώνη γι’ αυτό και βρέθηκε στους κόλπους της το 1818. Ο αγώνας για την απελευθέρωση της πατρίδας του αρχίζει για να κορυφωθεί στην άλωση της Τριπολιτσάς, στα Δερβενάκια, στη καταστροφή του Δράμαλη και σε τόσες άλλες μάχες που ολόψυχα έδωσε ο Κολοκοτρώνης με τα πρωτοπαλλήκαρά του.

Δυστυχώς αυτός ο Άντρας έζησε να γνωρίσει τη φυλακή και μάλιστα από τους ελεύθερους έλληνες που εκείνος είχε ελευθερώσει. Τώρα κατά πόσο ήταν αληθινά ελεύθεροι αυτοί που φοβήθηκαν το παράστημα και τη λεβεντιά του Κολοκοτρώνη, είναι κάτι που το αφήνω στη κρίση σας, Η δική μου καρδιά λέει ότι η ελευθερία είναι μέσα μας. Μολονότι είχε καταδικαστεί σε θάνατο, του δόθηκε χάρη στην ενηλικίωση του Όθωνα, και τελικά ονομάστηκε στρατηγός και διορίστηκε ως Σύμβουλος Επικρατείας.

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ταξίδεψε στον ουρανό στις 4 Φεβρουαρίου του 1843.

 

(Έχω διορθώσει τις ημερομηνίες γέννησης λόγω της διαφοράς του Ιουλιανού και Γρηγοριανού ημερολογίου αλλά λόγω της ιερότητας των προσώπων αναφέρω την ημερομηνία που οι ίδιοι γιόρταζαν τα γενέθλιά τους).

 

Ένα ατόφιο Κριάρι, μπροστάρης στον αγώνα και δυναμικός, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, λάτρευε την ιδέα του αγώνα καθώς ο Ήλιος του πραγματοποιεί ακριβέστατη όψη τριγώνου με τον Δία από τον Τοξότη! Ειλικρινής, ατρόμητος, μεγάλη καρδιά, γενναίος, πιστός στις πεποιθήσεις του, εξαιρετικά φανατικός, αυθόρμητος, αυθεντικός. Με το λαμπρό τρίγωνο ¨Ηλιου – Δία, ο Κολοκοτρώνης είχε έντονο το αίσθημα του δικαίου καθώς πίστευε στην ισότητα και στην ελευθερία του ατόμου.

Η σύνοδος του Ήλιο του με την Αφροδίτη στον Κριό και το τρίγωνό τους με τον Δία δείχνουν ότι για τον Κολοκοτρώνη ο αγώνας υπήρξε ο μεγάλος του έρωτας, ο σκοπός της ζωής του και ότι ήταν ιππότης με τις γυναίκες.
Το τετράγωνο του Πλούτωνα από τον Αιγόκερω με τον ορμητικό Ήλιο του στον Κριό δηλώνει ότι ο Κολοκοτρώνης δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να σκοτώσει ή να σκοτωθεί.

 

Η Σελήνη του στον τοξότη εκφράζει την ανάγκη του για ανεξαρτησία και απεικονίζει μία ολόθερμη, ελεύθερη ψυχή, η οποία θα ηγείτο πολλών ανθρώπων καθώς ο φανατισμός του υπέρ της Μεγάλης Ιδέας ξυπνούσε πολλούς συνανθρώπους του – τα παλληκάρια του από τον λήθαργο του “έτσι τα βρήκαμε και τι να κάνουμε”.

Είμαι σίγουρη ότι ο Κολοκοτρώνης ήταν μεγάλος χορατατζής, γελούσε με τη ψυχή του με αυτή τη τόσο καλόκαρδη Σελήνη του και έλεγε τα καλύτερα -και μάλλον σόκιν- ανέκδοτα από όλους τους κλέφτες και αρματωλούς της παρέας. Η γνώμη μου μάλιστα είναι ότι σε τόσο δύσκολες περιστάσεις που έζησαν αυτοί οι άνθρωποι, το μόνο που θα μπορούσε να ελαφρύνει τις ψυχές τους ήταν το χιούμορ που -ευτυχώς- ποτέ δεν έλλειψε από την Ελληνική κουλτούρα.

 

Η αντίθεση του Ποσειδώνα από τη Παρθένο με τον Άρη από τους Ιχθείς απεικονίζει τη κλέφτικη στατηγική του Κολοκοτρώνη, η οποία είναι παροιμιώδης στην ιστορία καθώς μπορούσε, δρώντας κλέφτικα, να νικάει εχθρούς που υπερείχαν κατά πολύ σε άτομα και όπλα και να ξεγελάει τους τούρκους, δίνοντας την εντύπωση ότι ο στράτος του ήταν πολυπληθής ενώ δεν ήταν.

Ο Άρης στους Ιχθείς ξέρει να κρύβεται και να αιφνιδιάζει όταν ο αντίπαλος “κοιμάται ήσυχος” ενώ η αντίθεσή του με τον Ποσειδώνα, εκτός από την ευαισθησία που προσδίδει, ενισχύει και τη πονηριά.

 

Το τρίγωνο του Ποσειδώνα με τον Ουρανό δείχνει έναν πατριώτη με επαναστατικό ιδεαλισμό ενώ το τετράγωνο του Κρόνου με τον Ήλιο δηλώνει την κοινωνική αδικία που διαπράχτηκε εναντίον του εκ μέρος των πολιτικών της εποχής του καθώς αυτός ο μεγάλος Ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης βρέθηκε στη φυλακή. Μολονότι στη συνέχεια δικαιώθηκε, αυτή η πράξη βίας προς έναν μεγάλο Ήρωα, εκφράζει άριστα τη κοινωνική βία που συνεπάγεται το τετράγωνο Κρόνου – Ήλιου καθώς επίσης και την απώλεια του πατέρα του, ο οποίος σκοτώθηκε από τους τούρκους τη χρονιά που γεννήθηκε ο Κολοκοτρώνης.

 

Προσωπικά συνεχίζω να έχω φυλακισμένο τον Κολοκοτρώνη… στη καρδιά μου και πιστεύω ότι κι εσείς μάλλον κάπου εκεί τον έχετε εγκλωβίσει. Πιστεύω όμως ότι αυτή η φυλακή του είναι αρεστή και αν μας κοιτάει από ψηλά, ίσως να μας χαμογελά!

 

THKOL.jpg

 

 

 

 

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Στάθης και Βασίλης: αυτοί είναι οι “12ήχος”, της Τζίνας Δαβιλά
Μνήμη Γιάννη Κουνέλλη, 17/2/2017, του Μάνου Στεφανίδη
Παπούτσια και Βαρουφάκης Super Star, του Δημήτρη Κατσούλα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.