Πόρτα στην Ιστορία

Πλοίο-μουσείο, αφιέρωμα στον Κεμάλ Αττατούρκ, της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου

Spread the love

Όταν ένας Έλληνας ή ένας Αρμένιος ακούει το όνομα Σαμψούντα, το μυαλό του γεμίζει θάνατο. Τα πράγματα αλλάζουν τελείως, αν στη θέση των παραπάνω βάλουμε έναν Τούρκο. Το μυαλό του θα κατακλυστεί από εικόνες δόξας και μεγαλείου για τον μεγάλο σωτήρα τους- τον Κεμάλ Ατατούρκ.

 

Οι αρχές του τουρκικού κράτους επενδύουν τεράστια ποσά στην προβολή της σχέσης του Κεμάλ με την Σαμψούντα. Έτσι, αποφάσισαν να στήσουν μια μακέτα του πλοίου, πάνω στο οποίο επέβαινε ο Κεμάλ όταν αποβιβάστηκε στις 19 Μαϊου 1919- το Μπαντίρμα(=Πάνορμος). Πρόκειται για αναπαράσταση της άφιξής του μπροστά σε τέσσερις Τούρκους, προκρίτους της Σαμψούντας. Οι μορφές είναι σε φυσικό μέγεθος, τοποθετημένες με τρόπο που να προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση στον επισκέπτη. Ταυτόχρονα, μπροστά στην ρωσική αγορά, που βρίσκεται απέναντι ακριβώς, έχουν τοποθετηθεί μέσα σε γυάλινες προθήκες κέρινα ομοιώματα των ίδιων μορφών, ώστε να μπορούν οι επισκέπτες να τις παρατηρούν απρόσκοπτα.

 

Το πραγματικό πλοίο Μπαντίρμα ήταν ένα επιβατικό, ταχυδρομικό πλοίο που εκτελούσε δρομολόγια στη θάλασσα του Μαρμαρά, που τέθηκε εκτός υπηρεσίας και διαλύθηκε το 1925.

 

Το 2000, με κοινή απόφαση και χρηματοδότηση του δήμου και του νομάρχη Σαμψούντας, ανατέθηκε στα ναυπηγεία Τασκινλάρ η δημιουργία ενός πιστού αντίγραφου του πλοίου. Όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή, το μετέφεραν στη θέση που δεσπόζει σήμερα και μετατράπηκε σε μουσείο που εγκαινίασε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ταγκίπ Ερντογκάν στις 19 Μαϊου 2003.

 

Μέσα στο πλοίο- μουσείο εκτίθενται προσωπικά είδη και όπλα του Κεμάλ, πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την άφιξή του στην Σαμψούντα και τις συνεννοήσεις του με τους προκρίτους της πόλης, καθώς και άφθονο οπτικοακουστικό υλικό.

 

Κοντά στο Μπαντίρμα βρίσκεται και το σημαντικότερο άγαλμα του Κεμάλ Ατατούρκ, που απεικονίζεται έφιππος, έτοιμος να τραβήξει το σπαθί του, ενώ το άλογό του παρουσιάζεται έτοιμο να τρέξει. Στέκει εκεί από το 1931 και είναι έργο του Βιεννέζου Χάϊνριχ Κρίππελ.

 

 

 

Δήμητρα Παπαναστασοπούλου

SHARE
RELATED POSTS
Εκείνος ο Αύγουστος του ’68…, του Νότη Μαυρουδή
Η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα της Ελλάδας, της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου
Η Κόρινθος στα 1822 (Μέρος β΄), της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.