Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα

Ούτε χρυσάφι νά’ τανε, του Δημήτρη Κατσούλα

Δημήτρης Κατσούλας
Spread the love

 

Δημήτρης Κατσούλας

 

 

 

 

 

 

 

Δημήτρης Κατσούλας

 

 

 

 

 

 

19032015-Η1405.jpeg

 

 

Αν και ήταν άλλου παππά ευαγγέλιο-επιστήμονος της στήλης του iporta.gr να γράψει περί αυτά-μου την ”βίδωσε” στην κυριολεξία, όταν επισκέφτηκα τον φαρμακοποιό της γειτονιάς μου (το ίδιο βέβαια ισχύει και για ολόκληρη την Ελλάδα) για να προμηθευτώ φάρμακα για την μητέρα μου. ”Δυστυχώς υπάρχει έλλειψη όχι μόνο στο φαρμακείο το δικό μου-μου λέει ο κύριος Γιάννης-αλλά όπου και ν’ απευθυνθείς αποκλείεται να το βρείς”.

Μετά από ολιγόλεπτη συζήτηση με τον φαρμακοποιό και ψάχνοντας λίγο το θέμα, αρχίζει να λύνεται σιγά σιγά το κουβάρι που λέγεται φάρμακο.

Μπορεί τα ”capital controls” να έχουν χαλαρώσει,το πλαφόν όμως συνεχίζεται στα φαρμακεία αφού οι παραδoσεις σε φάρμακα γίνονται με το…σταγονόμετρο. Συγκεκριμένα, εδώ και καιρό ορισμένες εταιρίες αλλά και φαρμακαποθήκες δεν παραδίδουν στα φαρμακεία όσα σκευάσματα χρειάζονται οι φαρμακοποιοί για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τους.Παραδίδουν σχεδόν το 1/10 από όσα ζητούν τα φαρμακεία για να καλύψουν τις ανάγκες τους, λένε παράγοντες της αγοράς του φαρμάκου.

Είναι χαρακτηριστικό πως πλέον οι παραδώσεις γίνονται ωσάν τα φάρμακα να είναι χρυσάφι. Είναι ενδεικτικό πως μπροστά στα φαρμακεία μπορεί να σταθμεύσει ολόκληρο φορτηγάκι εταιρίας για να παραδώσει ένα και μόνο κουτί φαρμάκου! Κι όμως, το φαινόμενο δεν οφείλεται στα capital controls αφού οι περισσότεροι φαραμακοποιοί όταν ζητούν επιμόνως κάποια σκευάσματα για να εξυπηρετήσουν ασφαλισμένους, πληρώνουν μετρητά.

Το φαινόμενο είχε αρχίσει να εμφανίζεται και πριν ακόμη τους περιορισμούς χρημάτων που τέθηκαν στις τράπεζες και γενικά από τις ελλείψεις που καταγράφονται στις φαρμακαποθήκες, όπως έλεγαν συνδικαλιστές φαρμακοποιοί μέσω του σωματείου τους.

Λόγω των χαμηλών τιμών που έχουν τα φάρμακα στη χώρα μας-η συμμετοχή του ασφαλισμένου βέβαια στα ύψη-σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, πραγματοποιούνται οι λεγόμενες παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων σε άλλες χώρες του εξωτερικού όπου οι αγορές είναι πιο συμφέρουσες και το κέρδος πολύ μεγαλύτερο. Όμως την ίδια ώρα εξαφανίζονται από την Ελληνική αγορά βασικά φάρμακα, φαινόμενο που έχει καταγγείλει επανειλημμένως ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κώστας Λουράντος.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο,αδειάζουν οι φαρμακαποθήκες από σκευάσματα και οι φαρμακοποιοί αναγκάζονται ν’απευθύνονται ακόμη και στις ίδιες τις φαρμακευτικές εταιρίες για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν ένα συγκεκριμένο φάρμακο που λείπει από την αγορά.Οι παραδόσεις όμως του φαρμάκου γίνονται με το…στανιό και μετά από πολλές πιέσεις, καθώς φαίνεται πως οι εταιρίες ανησυχούν για πιθανές ποινές από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, που κατά καιρούς έχει επιβάλει πρόστιμα σε φαρμακευτικές επειδή δεν είχαν εξασφαλίσει την επάρκεια στην ελληνική αγορά. Αυτές όμως έχουν τους δικούς τους ”δρόμους” διοχέτευσης προς τα έξω. Με αυτά και με αυτά όμως οι φαρμακοποιοί αναγκάζονται καθημερινά να είναι σε ένα καθημερινό αλισβερίσι πιέσεων και διαμαρτυριών, προκειμένου να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τις ποσότητες των φαρμάκων που χρειάζονται.

Τ’ ακούς εκεί στην Αριστοτέλους 17, Ξανθέ μου υπουργέ;

 

Τ’ ακούς και μένεις αδρανής.

Σε τι αποσκοπείς, αδυνατώ να σε καταλάβω. Και όχι μόνο εγώ. Για κλείσε μου σας παρακαλώ πολύ ένα ραντεβού σ’ αυτά τα τεράστια σκαλοπάτια του υπουργείου σου. Με την αφεντιά μου όμως, όχι με καμμιά TEVA, ως επί εποχής του προκατόχου σας Αδώνιδος.

SHARE
RELATED POSTS
Η αξία των πραγμάτων και τα πράγματα που έχουν αξία, της Ματίνας Ράπτη-Μιληλή
Και τώρα αντιμέτωποι με τον τοίχο απέναντί μας;, του Δημήτρη Κατσούλα
Πανσέληνος. Έλαμπε όμως τόσο όταν την συλλάβιζες…, του Μάνου Στεφανίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.