Υγεία

Όχι στα αντιβιοτικά!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

 

Η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών έχει εξελιχθεί σε σύγχρονη μάστιγα, με την πατρίδα μας να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις και αυτής της βλαπτικής συνήθειας που θέτει σε κίνδυνο την υγεία μας.

Χρόνο με το χρόνο τα μικρόβια γίνονται ολοένα και περισσότερο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά τα οποία εξακολουθούν να είναι πολύτιμα όπλα προστασίας του οργανισμού. Δεν μπορούμε όμως να καταφεύγουμε στη χρήση τους ακόμη και για μία απλή ίωση! Κι αυτό γιατί τα αντιβιοτικά δρουν επιλεκτικά και όχι εναντίον των ιών. Επειδή οι ιοί δε διαθέτουν δικό τους μεταβολικό μηχανισμό, είναι δηλαδή κυτταρικά παράσιτα, τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να τους πλήξουν. Έτσι λοιπόν, η προσπάθεια μας να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα υγείας από μόνοι μας, μπορεί να έχει καταστρεπτικές συνέπειες.

Και κάτι ακόμη: δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για την ποσότητα αντιβιοτικών που καταναλώνουμε γιατί σημαντικές ποσότητες τους περιέχονται και στο κρέας των ζώων, εξαιτίας του ότι οι εκτροφείς εμπλουτίζουν την ζωική τροφή με αντιβιοτικά για να τα προφυλάξουν από βακτήρια και λοιμώξεις. Ο μόνος τρόπος ελέγχου της ποιότητας του κρέατος που καταναλώνουμε είναι η σχέση εμπιστοσύνης που θα αναπτύξουμε απευθείας με τον παραγωγό ή τον κτηνοτρόφο που θα καλύπτει τις ανάγκες μας. Και ευτυχώς η ελληνική ύπαιθρος μας προσφέρει προς το παρόν σε μεγάλο βαθμό αυτήν τη δυνατότητα.

Οι ασθενείς που κάνουν χρήση αντιβιοτικών είναι ευάλωτοι στο να εμφανίσουν λοίμωξη από ανθεκτικά παθογόνα μικρόβια. Παράλληλα αποτελούν δεξαμενή από την οποία πιθανότατα θα μεταδοθούν ανθεκτικά μικρόβια στο οικείο περιβάλλον ή στους συν-νοσηλευόμενους με αυτούς ασθενείς.

Όταν είναι πραγματικά αναγκαία η χρήση αντιβιοτικών όπως για παράδειγμα στην στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα, να επιλέγονται αντιβιοτικά με το στενότερο αντιμικροβιακό φάσμα ώστε να μην δημιουργούνται ανθεκτικά στελέχη. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε πυραύλους εκεί που αρκούν λίγες ριπές πυροβόλου όπλου. Με λίγα λόγια η χρήση των αντιβιοτικών πρέπει να είναι στοχευμένη. Για παράδειγμα η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών έχει μειώσει την αποτελεσματικότητα τους στο κολοβακτηρίδιο, που είναι η συχνότερη αιτία των ουρολοιμώξεων.

Μελέτη που έγινε στον Καναδά έδειξε ότι όσοι παίρνουν πολλά αντιβιοτικά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, η οποία εκδηλώνεται με δυο κυρίως μορφές , τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα.

Προσοχή λοιπόν! Τα αντιβιοτικά δεν είναι ακίνδυνα φάρμακα.

SHARE
RELATED POSTS
Πότε βλάπτουν τα αντιβιοτικά;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Save the Date – Οι ακτίνες στην ογκολογία ακριβείας. 3-4/02/2023 Crowne Plaza, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη
Ι.Σ.Ρ: “Κατευθυντήριες Οδηγίες προς το γενικό πληθυσμό για τον νέο Κορωνοϊό SARS-CoV-2”

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.