Κινηματογράφος - Θέατρο

Όσκαρ 2016 – Τα Όσκαρ της διαφορετικότητας, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου-Τσίσσερ

181f88054488236c2679da41b7cf6faf_XL_1.jpg
Spread the love

181f88054488236c2679da41b7cf6faf_XL_1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αλεξάνδρα Καρακοπούλου-Τσίσσερ

 

 

 

 

 

87a84529-1b51-44b4-ab6a-31fec3a896d0.jpg

 

 

«Όσκαρ 2016 – Τα Όσκαρ της διαφορετικότητας»

 

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, μένω πιστή στο τελετουργικό μου ραντεβού, έτοιμη για να απολαύσω το αγαπημένο μου τηλεοπτικό σόου. Φυσικά και έχω κάνει ατμόσφαιρα, έχω φορέσει τα καλά μου για να ταιριάζω με την περίσταση και με τον Κάρλι παρέα περιμένουμε πως και πως. Άλλη μια πολυαναμενόμενη τελετή των πολυπόθητων βραβείων Όσκαρ, η 88η για την ακρίβεια, έλαβε χώρα στον φαντασμαγορικό κόσμο του Dolby Theater στο Λός Άντζελες, εκεί, στην Μέκκα του κινηματογράφου.

 

Ο φετινός οικοδεσπότης, ο κωμικός ηθοποιός Chris Rock, δεν είναι άγνωστος στον χώρο, ούτε και ως παρουσιαστής των Όσκαρ, αφού τα έχει παρουσιάσει ξανά με επιτυχία το 2005.

 

Το κεντρικό θέμα της βραδιάς: η διαφορετικότητα. Μετά από αυτό τον θόρυβο που έγινε γύρω από τις φετινές υποψηφιότητες ήταν αναμενόμενο. Πολλά τα καυστικά αστεία, αλλά με αρκετό τακτ και χούμορ, που δεν ξεπέρασε τα όρια και ανακάτεψε την τράπουλα από την αρχή, κάνοντας επιτυχημένο «σορτάρισμα». Ο Chris Rock τα είπε έξω από τα δόντια και πέτυχε διάνα. Επιτυχία.

 

Ο εξίσου καταξιωμένος Αφροαμερικανός κωμικός Kevin Hart το έθεσε πολύ σωστά το ζήτημα: «ας αφήσουμε τις διαφορές μας στην άκρη και ας κάνουμε αυτό που κάνουμε καλύτερα».

 

Φαίνεται πως τα Όσκαρ «ωρίμασαν», εξελίχθηκαν και το έδειξαν αυτή την φορά έμπρακτα. Από την μια όλα αυτά τα έξυπνα συνάμα αστεία, αλλά με αρκετή σοβαρότητα κλιπ, γεμάτα υπονοούμενα σχετικά με την διαφορετικότητα, από την άλλη τα pop up «κουτιά» με πληροφορίες σχετικά με την επαγγελματική ταυτότητα κάθε παρουσιαστή. Τεχνολογία.

 

Καλύτερή μου στιγμή… όταν οι «ρομποτικοί» ήρωες του Πόλεμου των Άστρων, C3-PO, R2-D2 και BB-8, εμφανίστηκαν στην σκηνή των βραβείων για να παρουσιάσουν, αλλά τελικά δεν τα κατάφεραν ποτέ. Βέβαια και τα αγαπημένα Μίνιονς όταν εμφανίστηκαν έκαναν ολόκληρο το Dolby Theater να σειστεί από τα γέλια, παρουσιάζοντας το βραβείο για την καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους.

 

Όταν εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Αμερικής, Joe Biden, σηκώθηκαν όλοι όρθιοι χειροκροτώντας. «Πρέπει να αλλάξουμε την κουλτούρα μας», είπε και φαίνεται πως το εννοούσε παρουσιάζοντας την Lady Gaga, η οποία ερμήνευσε το υποψήφιο για Όσκαρ τραγούδι „Till it happens to you“, δηλαδή μέχρι να συμβεί και σε σένα, από την ταινία „The Hunting Ground“, που έχει θέμα την σεξουαλική κακοποίηση στα Κολέγια. Ήταν μια πάρα πολύ δυνατή και συγκινητική στιγμή, αφού πολλά από τα θύματα ήταν εκεί στην σκηνή, μαζί με την δημοφιλή τραγουδίστρια.

 

Μεγάλος νικητής της βραδιάς ήταν η ταινία του George Miller „Mad Max: Fury Road“, με 6 βραβεία αλλά αυτός που ξεχώρισε και ήταν ασυζητητί η βραδιά του, ήταν ο Leonardo DiCaprio. Ο ευχαριστήριός του λόγος ήταν εμπνευσμένος και η παρουσία του αυθεντική. Είπε ανάμεσα σε άλλα πως δεν παίρνει τον πλανήτη και την κλιματική αλλαγή που ζούμε για δεδομένο, όπως και το Όσκαρ που κέρδισε.

 

Σας παραθέτω λοιπόν τους νικητές:

 

Α΄Ανδρικού Ρόλου: Leonardo DiCaprio (ναι !!!!) για το „The Revenant“

 

Β΄Ανδρικού Ρόλου: Mark Rylance στην ιστορική, πολύ καλή ταινία του Steven Spielberg „Bridge of Spies“

 

Α΄Γυναικείου Ρόλου: Brie Larson για το „Room“

 

Β΄Γυναικείου Ρόλου: Alicia Vikander για την ταινία που ασχολείται με την διαφορετικότητα και δεν άφησε κανέναν ασυνγκίνητο, το „The Danish Girl“

 

Καλύτερης Ταινίας: Spotlight (Michael Sugar, Steve Golin, Nicole Rocklin, Blye Pagon Faust)

 

Σκηνοθεσίας: Alejandro G. Inarritu για το μοναδικό „The Revenant „

 

Πρωτότυπου Σεναρίου: Josh Singer & Tom McCarthy για το εξαιρετικό „Spotlight“

 

Διασκευασμένου Σεναρίου: Charles Randolph & Adam McKay για το απίστευτα διαφωτιστικό „The Big Short“

 

Καλύτερου Τραγουδιού: Sam Smith & Jimmy Napes για το κεντρικό τραγούδι από την κανούργια ταινία του James Bond 007:Spectre „Writing’s on the Wall“

 

Καλύτερη μουσική επένδυση: Ennio Morricone για το western έπος του Quentin Tarantino „The Haitful Eight“

 

Κοστούμια: Jenny Beavan για το «σκληρό» και άκρως φουτουριστικό „Mad Max: Fury Road“

 

Σκηνικά: Colin Gibson & Lisa Thompson για το „Mad Max: Fury Road“

 

Μακιγιάζ: Lesley Vanderwalt & Elka Wardega για το „Mad Max: Fury Road“

 

Κάμερα: Emmanuel Lubezki για το έπος „The Revenant“

 

Μοντάζ: Margaret Sixel για το „Mad Max: Fury Road“

 

Καλύτερος Ήχος: Mark A. Mangini & David White για το „Mad Max: Fury Road“

 

Καλύτερα ηχητικά εφέ: Chris Jenkins, Gregg Rudloff & Ben Osmo για το „Mad Max: Fury Road“

 

Καλύτερα οπτικά εφέ: Mark Williams Ardington, Sara Benett, Paul Norris & Andrew Whitehurst για την ταινία φαντασίας „Ex Machina“

 

Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων: Pete Docter & Jonas Rivera για το „Inside Out“

 

Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους: Gabriel Osorio & Pato Escala για το πολύ γλυκό „Bear Story“, το πρώτο Όσκαρ για την Χιλή

 

Καλύτερη ξενόγλωσση ταινία: Laszlo Nemes Jeles για το „Son of Saul“ από την Ουγγαρία.

 

Καλύτερη ταινία μικρού μήκους: Serena Armitage & Benjamin Cleary για το „Stutterer“

 

Καλύτερο Ντοκυμαντέρ: Asif Kapadia & James Gay-Rees για το βιογραφικό ντοκυμαντέρ με θέμα την ζωή της Amy Winehouse „Amy“

 

Καλύτερο Ντοκυμαντέρ μικρού μήκους: Sharmeen Obaid-Chinoy για το „A girl on the river“

 

Τιμητικό Όσκαρ: ο σκηνοθέτης Spike Lee και οι ηθοποιοί Gena Rowlands & Debbie Reynolds για την ανθρωπιστική τους δουλειά κατά την διάρκεια της καριέρας τους.

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Λίγο πριν τα Oscar: Οι μεγαλύτερες αδικίες, του Μιχάλη Ναβροζίδη
“Δείπνο με φίλους” στη Ρόδο- Χορηγός επικοινωνίας: η Πόρτα
17204233_10210832408580023_1930162634_n.jpg
Βουβός Κινηματογράφος: η τέχνη του 1917

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.