Απόψεις

Ο μύθος της αποχής. Τρελαθήκαμε;, του Χρήστου Μαγγούτα

Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Χρήστος Μαγγούτας

 

 

 

tiresias.jpg

 

 

Παραξενεύτηκα όταν διάβασα ότι επίσημα η αποχή στις πρόσφατες εκλογές ήταν 45% και για άλλους 50%.

Δεν υπήρξαν ποτέ τέτοια ποσοστά στις δυτικές χώρες και δε θα μπορούσαν να υπάρχουν και σε εμάς, που θεωρούμαστε πολιτικά όντα και με υποχρεωτική τη συμμετοχή στην ψηφοφορία (ο νόμος δεν έχει εφαρμοστεί τις τελευταίες δεκαετίες αλλά υποσυνείδητα ίσως δουλεύει έστω σε ένα μικρό ποσοστό).

Το θέμα είναι πώς όταν κάποιος ισχυρίζεται κάτι πρέπει να το αποδείξει αλλιώς χάνει τον καιρό του όποιος τον διαβάζει. Διάβασα σαν παράδειγμα σε κάποιο κείμενο «η αποχή είναι 50% ίσως και πολύ παραπάνω αλλά την κρύβουν». Καμιά απόδειξη οπότε πήγα στο επόμενο κείμενο.

Ξεκινάμε από τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής που κανένας δε θα αμφισβήτησε: Ο γενικός πληθυσμός της Ελλάδας είναι 10.787.690 κάτοικοι που ακούγεται λογικό.

Τώρα πάμε στο παράλογο: το υπουργείο εσωτερικών βγάζει αυτούς που έχουν δικαίωμα ψήφου, ήτοι είναι Έλληνες πολίτες, ηλικίας δεκαοχτώ και άνω, εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους 9.951.970 (Άρρενες: 5.303.690 (49,2%) Θήλεις: 5.484.000 (50,8%). Εδώ είναι η πρώτη αντίφαση που χτυπάει κατακούτελα: καλά, μωρά, παιδιά, έφηβους κάτω των δεκαοχτώ τόσους λίγους έχει η Ελλάδα;

 

Απίστευτο. Αναγκάστηκα να κάνω μια έρευνα στο Ιντερνέτ στις δυτικές χώρες. Λίγο πολύ το ποσοστό των ανηλίκων, ήτοι κάτω των δεκαοχτώ τοις εκατό, ήτοι χωρίς δικαίωμα ψήφου, ήτοι μη εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους είναι σύμφωνα με τα διεθνή μέτρα περίπου 25%, κοντολογίς για την Ελλάδα (10.787.690 Χ 25%=) 2,696,900 ανήλικοι. Η Στατιστική βγάζει τους ανήλικους 2,250,000, ήτοι σχεδόν μισό εκατομμύριο λιγότερους. Κομμάτια να γίνει, αν σκεφθείς ότι την προηγούμενη Κυριακή ψηφίσαμε σύμφωνα με τη απογραφή του 2001 και όχι με αυτή τους 2011, γιατί σε 4 χρόνια «η υπηρεσία δεν είχε προλάβει να ενημερώσει τα στοιχεία – ταχύτητα χελώνας εκτός αν πρόκειται για τη μισθοδοσία υψηλόβαθμων στελεχών. Τότε πώς το υπουργείο εσωτερικών βγάζει τους εγγεγραμμένους όχι 10.787.690 – 2,696,900= 8,090.786 αλλά 9.951.970, δηλαδή σχεδόν δύο εκατομμύρια περισσότερους; Κι αν τους ρωτήσεις θα σου πουν: «εμείς δε λέμε ψέματα: ορίστε ο τάδε, όνομα πατρός μητρός, εκλογικό κέντρο, εκλογικός αριθμός».

Κάπου τα πράγματα πάνε στραβά με το να χαθούν 2,000,000 Έλληνες.

Αλλά ας συνεχίσουμε με τη λογική του ελληνικού κράτους που δίνει τόσο αλλοπρόσαλλα στοιχεία που θα τρελαινόταν κάθε χαζοευρωπαίος.

 

Αν στους ενήλικες (ήτοι 9.951.970 κατά το υπουργείο εσωτερικών), προστεθούν οι διεθνώς (αλλά και με την ΕΛΣΤΑΤ) αναγνωρισμένοι ανήλικοι, ήτοι 2,696,900 η Ελλάδα φτάνει να έχει πληθυσμό 12,439.963 κατοίκους. Δεν έχουμε τόσους, δεν είμαστε η Μεγάλη Ελλάς.

 

Αντίθετα τώρα: αν από τον πραγματικό αριθμό των 10.787.690 αφαιρέσουμε το διεθνές όριο του 25% οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι πέφτουν στους 8,090.786 που είναι λογικό ίσως για το συνολικό πληθυσμό των 10.787.690. Ήτοι φυσαρμόνικα.

Τελειώσαμε; Όχι. Είπαμε ότι κατά τα λογικά διεθνή στάνταρντς με τα οποία συμφωνεί χοντρικά και η στατιστική υπηρεσία οι ψηφοφόροι είναι 8,090.786. Αλλά και ο αριθμός αυτός είναι πλασματικός για τους εξής λόγους.

Στους εγγεγραμμένους βρίσκονται –κατά τον υπολογισμό του υπουργού Στυλιανίδη) περίπου 1,200,000 ομογενείς, που έχουν δικαίωμα ψήφου. Αν εγώ είμαι στην Ελλάδα κατά τη μέρα των εκλογών ξέρω σε ποιο εκλογικό τμήμα θα πάω να ψηφίσω εγκυρότατα. Υπάρχουν ομογενείς που μπορεί να πάν στην Ελλάδα να ψηφίσουν αλλά αμφιβάλλω αν φτάνουν το 1%. Παλιότερα ήταν περισσότεροι όταν το κόμμα τους πλήρωνε το 50% του εισιτηρίου τους στην Ολυμπιακή, (πληρωμή που δεν έγινε ποτέ και μαζί με τις άλλες αμαρτίες της βούλιαξε την ΟΑ).

Υπάρχουν επίσης οι ναυτικοί. Και ακόμα οι ομογενείς που έχουν πεθάνει ίσως και πριν 20 χρόνια, αλλά κανένας δεν ειδοποίησε το Ληξιαρχείο, π.χ. γιατί δεν είχαν περιουσία στην Ελλάδα ώστε να χρειάζεται για την αποδοχή κληρονομιάς. Οι άρρωστοι ή ανίκανοι να ψηφίσουν, αυτοί που για κάποιο λόγο βρίσκονται μακριά από το εκλογικό τους κέντρο αυτή τη μέρα. Σε άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς, όσοι υπολογίζουν ότι δε θα μπορούν να ψηφίσουν την κανονική ημέρα των εκλογών, μπορούν να ψηφίσουν μια δυο βδομάδες πιο πριν.
Αν υπολογίσουμε αυτές τις κατηγορίες οι εν δυνάμει εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι πέφτουν κάπως πιο πάνω από τα 6,000,000 εκατομμύρια σε σύγκριση με το φανταστικό 9.951.970 του υπουργείου εσωτερικών. Τελικά σε ποιον αριθμό θα υπολογίσουμε την αποχή; Στα λίγο πιο πάνω από έξη εκατομμύρια που είναι δυνητικοί ψηφοφόροι ή στα 9.951.970 που είναι φανταστικοί, πεθαμένοι ή αδυνατούν να ψηφίσουν πρακτικά;

Απαντήστε εσείς. Εγώ ως εκεί μπόρεσα να πάω. Σας παραδίνω το μίτο της Αριάδνης και σας εύχομαι καλό ταξίδι στους σκοτεινούς διαδρόμους της ελληνικής γραφειοκρατίας.

 

SHARE
RELATED POSTS
Η Άνοιξη είν’ εδώ, του Βαγγέλη Παυλίδη
Δεν εορτάζω και δεν δέχομαι επισκέψεις, του Κωστή Α. Μακρή
Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, του Βαγγέλη Παυλίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.