Πρόσωπα - Αφιερώματα

Ο Διονύσης και μυστικοί πράκτορες της Καρπάθου, του Μανώλη Δημελλά

Spread the love

Manolis Dimellas

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Μανώλης Δημελλάς είναι δημοσιογράφος 

 

Μια αγάπη είναι αρκετή για να προδώσει έναν πράκτορα! Κι ο δημοσιογράφος των “Παραπολιτικών” Διονύσης Θανάσουλας βρήκε το κλειδί για τον έρωτα του Πέτρου, Μάρκου, Λουκά ή William G. Basil, William B.B. ή Βασίλη Βασιλειάδη, όπως φαίνεται να είναι το πραγματικό όνομα του καρπάθιου πράκτορα που έκανε άνω-κάτω όλη την Ελλάδα. Ο Διονύσης ταξίδεψε για πρώτη φορά στη Κάρπαθο την Καθαρά Δευτέρα, περπάτησε στην Όλυμπο και τριγύρισε στο Διαφάνι γύρω από το σπίτι του Β.Β. Από εκεί δεν άργησε να τραβήξει την άκρη του νήματος.

Σήμερα ο καρπάθιος πράκτορας είναι συνταξιούχος και όπως γράφεται συνεχίζει να “εργάζεται” στην υπηρεσία αφού αν κάνει μια φορά τον πράκτορα, είσαι πάντα πράκτοράς! Τότε όμως φαίνεται να ήταν το Νο2 στα επιχειρησιακά θέματα της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας στην πατρίδα μας, όλως παράλληλα έκανε και ένα ταξιδάκι, αναλάμβανε υποθέσεις εκτός συνόρων σε χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Σίγουρα κάποτε θα μάθουμε, όλο και κάποιος θα αποκαλύψει τα μυστικά αρχεία, θα έχουν τότε ενδιαφέρον ή θα είναι περσινά ξινά σταφύλια;
Ο μυστικός πράκτορας αν δε θέλει να λέγεται Θου-Βου (από τη πασίγνωστη κωμωδία του Θ. Βέγγου), κρίνεται από την ικανότητα να κάμει τη δουλειά του και να περάσει αθέατος και απαρατήρητος, ο καρπάθιος πράκτωρας φαίνεται να έκαμε μια χαρά τη δουλειά του, μόνο που τελικά ξεσκεπάστηκε! Ποιός ξέρει πόσα τσουβάλια χρειάζονται για να χωρέσει ετούτη η δικογραφία!

Ανάμεσα στην αλήθεια και τις υποθετικές πρακτόρικες σκέψεις ξεπετάγεται ο δημοσιογράφος Διονύσης Θανάσουλας, αφού πρώτα ξετρύπωσε την χαρακτηριστική επαγγελματική κάρτα του πράκτορα, μόλις προχθές κατάφερε μια σπουδαία επιτυχία, δημοσίευσε στο πρωτοσέλιδο των “παραπολιτικών” μια φωτογραφία του Βασιλειάδη.

Ο Διονύσης Θανάσουλας παθιάστηκε με την υπόθεση, αλλά και ποιός δεν ιντριγκάρεται από τα μυστικά (και πολλές φορές τα παραμύθια) που σέρνουν τέτοιες ιστορίες.

Λέγανε πως είναι μέτρ στις μεταμφιέσεις, μιλούσε πολλές γλώσσες και είχε πολύ ψηλό IQ. Όσο για το βιογραφικό του Βασιλειάδη στην Ελλάδα είναι πλούσιο, καθώς συμμετείχε σε αρκετές κοινές επιχειρησιακές δράσεις της ΕΥΠ και της CIA. Η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών της κυβέρνησης Καραμανλή ξεσκεπάζεται και μαζί αποκαλύπτεται ο βασικός πρωταγωνιστής της. Ο καρπάθιος πράκτορας!

Καλά και ποιος θα διαψεύσει και θα πει ότι δεν είναι έτσι; Το μόνο σίγουρο στην υπόθεση είναι η λατρεία του, το πάθος για την καταγωγή του, την Κάρπαθο. Άμεσο αποτέλεσμα ήταν η αμέριστη βοήθεια που έδινε ο Βασιλειάδης στους συντοπίτες καρπάθιους που περνούσαν την πύλη την Αμερικάνικης πρεσβείας στην Αθήνα. Αυτή είναι και η αιτία που στο νησί δεν θέλουν να μιλούν για κείνον, “καλός άνθρωπος, με αγάπη για τον τόπο και για τους φίλους του, που αν δεν ήθελε να τον δουν δεν θα τον έβλεπαν ποτέ”! Κι έτσι κρύβουν λόγια και προσπαθούν να ξεχάσουν το κακό που έκανε στην πρώτη πατρίδα του, αφού όσο καλός κι αν είναι δεν είναι Έλληνας, πρακτόρευε για λογαριασμό των Αμερικάνων και ξεπουλούσε τα μυστικά μας!

Κι όμως, ο Βασιλειάδης δεν είναι ο πρώτος καρπάθιος μυστικός πράκτορας που γίνεται μύθος!

Πρώτος ήταν ο ταγματάρχης Αλέκος Γεωργιάδης, ο πράκτορας της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας O.S.S, (Office of Strategic Services). Η υπηρεσία πληροφοριών σχηματίστηκε από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν ο πρόγονος της CIA και σχηματίστηκε ως συντονιστικό όργανο των κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων πίσω από τις εχθρικές γραμμές για την απόκτηση κυρίως στρατιωτικής φύσεως πληροφοριών (που είχε και σημαντική ανάμιξη στην ενίσχυση των ανταρτών του ΕΛΑΣ στο νομό Έβρου) διαβίβαζε τις πληροφορίες του στο Συμμαχικό Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής. Η ζωή και η δράση του Αλέκου Γεωργιάδη καταγράφεται από την κ. Φωτεινή Τομαή, προϊσταμένης της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών, στην εφημ. Βήμα (2006). Η μυθιστορηματική πορεία του ξεκινά μέσα στη φτώχεια από την Κάρπαθο. Ο Γεωργιάδης ταξιδεύει για την αμερική σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανολόγος στο Πίτσμπουργκ, δουλεύει την μαζική παραγωγή της λάμπας φθορίου και γίνεται ιδιοκτήτης μιας μικρής βιομηχανικής μονάδας ηλεκτρικών κατασκευών. Στρατολογήθηκε μετά από εξάμηνη παρακολούθησή του από τις αμερικανικές αρχές προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του προτού σταλεί σύνδεσμος αξιωματικός πληροφοριών του Στρατηγείου της Μέσης Ανατολής στον Τομέα Εβρου.

Προικισμένος με οξυδέρκεια και μεγάλη μόρφωση, ήταν οστεώδης, ψηλός, με οβάλ μυωπικά γυαλιά και ανήσυχα μάτια, μιλούσε λίγο, αλλά ήταν ευθύς και τα λόγια του πρόδιδαν αποφασιστικότητα και άνθρωπο με ισχυρή θέληση. Ο επιλεγόμενος τίτλος του άρθρου (για τον Γεωργιάδη) από την Φ. Τομάη είναι χαρακτηριστικός: “Ο άνθρωπος που έβαλε τέλος στον πόλεμο”. Μάλιστα το αποδεικνύει με σειρά στοιχείων, απόρρητων εγγράφων που αποκαλύπτει για να καταλήξει: “ο αγώνας του δεν ήταν μάταιος, ούτε και για το ίδιο το ΕΑΜ Εβρου, που ισχυροποιήθηκε τόσο, ώστε με την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων ο νομός να περιέλθει στους αντάρτες που αποτέλεσαν το 81ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ”.

Ένας από τους πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου ο Βαγγέλης Κασάπης (Κρίτων) στο βιβλίο του –ντοκουμέντο για τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του λαού μας στον Έβρο με τίτλο «ΣΤΟΝ ΚΟΡΦΟ ΤΗΣ ΓΚΥΜΠΡΕΝΑΣ (χρονικό της εθνικής αντίστασης στον Έβρο)» μας δίνει πολλές και χρήσιμες πληροφορίες κι ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη δράση του Αλέκου Γεωργιάδη. Ζωηρή παραμένει ακόμη η ανάμνηση του Αλέκου σε όσους έζησαν και κυρίως συμμετείχαν στα γεγονότα εκείνης της ιστορικής εποχής. Ένας από αυτούς ο κυρ-Παναγιώτης Γοδόσης, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον χαρακτήρα του Αλέκου λέγοντας ότι ήταν «ένα ανοιχτό και φιλελεύθερο μυαλό».

Πέρασαν 60 χρόνια για να γραφτεί η ιστορία του καρπάθιου πράκτορα Αλέκου Γεωργιάδη, αντίθετα για τον Βασίλη Βασιλειάδη έφταναν περίπου 10 χρόνια μετά από τις πρώτες παρακολουθήσεις τηλεφωνικών γραμμών και τα σχέδια αποσταθεροποίησης της χώρας μας για να γίνει το πρόσωπο κλειδί, και να τον αναγνωρίζει όλη η Ελλάδα.

Λένε ότι θα επιστρέψει σύντομα στο νησί, τόσο μεταμφιεσμένος που δεν θα τον πάρει κανείς χαμπάρι! Κι όμως τι σημασία έχει αν αγαπάει το νησί του, την Κάρπαθο; όταν πρόδωσε μια ολόκληρη χώρα;

Και σας προλαβαίνω ακούγεται ότι θέλει να έρθει και να καταθέσει στον ανακριτή, έτσι να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια, μα δεν το επιτρέπουν από την υπηρεσία του, αλήθεια ή ψέμα;

Μέχρι τότε λοιπόν το όνομα αυτού του πράκτορα, του Βασιλειάδη, θα είναι θολό και φορτωμένο με άσχημες σκιές. 

 

Πηγή: verena.gr

SHARE
RELATED POSTS
Γ.Χατζημάρκος, κυνικός πολιτικός τυχοδιώκτης, εναλλάσσει με άνεση ρόλους, του Άγγελου Ανανία
13419111_1640845466238272_3279879550100013433_n.jpg
Διονύσης Χαριτόπουλος: ένας ατελείωτος ορίζοντας, της Νίκης Κόλλια
Capa-Cibele-Dorsa.jpg
H Σιμπέλ Ντόρσα αυτοκτόνησε προειδοποιώντας την Αθηνά Ωνάση για τον Ντόντα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.