Από το μπλογκ του Βαγγέλη

Ναπολέον Βοναπάρτης – Poulet à la Marengo – Napoleon Bonaparte, του Βαγγέλη Παυλίδη

Vangelis Pavlidis
Spread the love

Vangelis Pavlidis

  

 

 

 

 

 

 

 

Βαγγέλης Παυλίδης

 

 

 

 

 

 

NAPOLEON-DINNER_1.jpg

 

 

 

11 Απριλίου 1814. Μια μέρα σαν και σήμερα Αυστρία, Ρωσία, Πρωσία και ο Ναπολέον Βοναπάρτης υπογράφουν στο Fontainebleau μια συνθήκη με την οποία ο Ναπολέον παραιτείται απο αυτοκράτορας της Γαλλίας. Στην συνέχεια θα εξοριστεί στην νήσο Ελβα.
Μια συζήτηση γύρω απο τις συνήθειες του Ναπολέοντα στο τραπέζι μπορεί να είναι εξ ίσου περίπλοκη όσο και μια συζήτηση για τις μάχες του. Δεν του πολυάρεσε να τρώει. Έτρωγε πολύ γρήγορα -δέκα, δεκαπέντε λεπτά για κάθε γεύμα- υποχρεώνοντας τους άλλους να τον ακολουθούν. Δεν είχε πρόβλημα να τρώει με τα χέρια και του άρεσε να βουτάει το ψωμί του στην σάλτσα. Σύμφωνα με τους διάφορους υπηρέτες του προτιμούσε απλά φαγητά κι όχι τα περίπλοκα που ετοίμαζαν οι μάγειρές του… μια πολύ ζεστή σούπα κι ένα κομμάτι βραστό βωδινό, αυγά βραστά, μια ομελέτα, ένα φιλέτο μοσχαρίσιο, μια φτερούγα κοτόπουλο, φακές, φασόλια και σαλάτα. Αν υπήρχε φρούτο έτρωγε πολύ λίγο, μισό αχλάδι ή μήλο αλλά του άρεσαν πολύ τα φρέσκα αμύγδαλα. Μετά το γεύμα ακολουθούσε ένα φλυτζάνι καφές το οποίο τις περισσότερες φορές δεν το τελέιωνε.

Υπάρχει μια ιστορία πως το αγαπημένο του πιάτο ήταν ένα είδος κοτόπουλο φρικασέ, το Κοτόπουλο Marengo. Η ιστορία λέει πως στην διάρκεια της μάχης του Μαρέγκο στην Ιταλία ο Ναπολέον δεν έβαλε τίποτα στο στόμα του. Μετά το τέλος της μάχης ήταν πολύ πεινασμένος και ο μάγειράς του έστειλε τα τσιράκια του να βρούν κάτι για να μαγειρέψει. Οι βοηθοί μάγειροι σκορπίστικαν στην ερημωμένη γη και επέστρεψαν με ό,τι μπόρεσαν να βρούν. Ο μάγειρας τα ανακατεύει όλα μαζί, προσθέτει λίγο κονιάκ και… ο Ναπολέον ενθουσιάζεται!
Λένε πως η ιστορία αυτή δεν είναι παρά ένας μύθος. Το σίγουρο όμως είναι πως το Κοτόπουλο Μαρέγκο πήρε το όνομά του απο την περίφημη μάχη.

Poulet à la Marengo

ΥΛΙΚΑ—- Κοτόπουλο – Γαρίδες – αλεύρι – μανιτάρια – τομάτες – λευκό κρασί – μαϊντανός – λεμόνι – ψωμί – αυγά – λάδι – αλατοπίπερο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ—- Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες, το αλευρώνουμε και το τηγανίζουμε στο λάδι. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και αλατοπιπερώνουμε. Όταν το κοτόπουλο αρχίσει να ροδίζει προσθέτουμε τις τομάτες ψιλοκομμένες, τις γαρίδες που έχουμε βράσει σε λευκό κρασί, μαϊντανό και χυμό λεμονιού. Μαγειρεύουμε μέχρι να γίνει το κοτόπουλο.

Σε άλλο τηγάνι τηγανίζουμε φέτες ψωμί με τα αυγά.

Σερβίρουμε με το ψωμί στην μέση, τα αυγά επάνω στο ψωμί και το κοτόπουλο γύρω γύρω.

 

 

11 April 1814. On a day like today Austria, Russia, Prussia and Napoleon Bonaparte sign in Fontainebleau a treaty which ends Napoleon’s rule as emperor of France and sends him into exile on Elba.

To speak of Napoleon’s habits at the dinning table can be as complicated as to speak of his many battles. He didn’t really like dinning and he ate quickly, maybe 15 min. per meal, forcing everyone else at the table to match his pace. He would often eat with his hand and liked to dip his bread in the sauce. According to his various valets he preferred simple meals, such as a (hot) soup and a piece of boiled beef, boiled or poached eggs, an omelette, filet of beef or chicken wing, lentils and beans and a salad. If there was any fruit he would have very little, perhaps half a pear or apple but still, he loved fresh almonds. A small cup of coffee would follow the meal but it was hardly ever finished.

There is a story that his favorite dish was a kind of chicken fricassee -Poulet à la Marengo- created by his chef after the battle of Marengo in Italy. After the battle, the chef sent his help to gather food from the ravaged countryside. The boys came back with much of nothing and so the chef put this “much of nothing” together. Napoleon loved it!

It is said that this is just a myth. What is for sure is that this dish was named in honor of the famous battle and Napoleon’s victory.

Poulet à la Marengo

INGREDIENTS—- Chicken – Shrimps- Flour – Mushrooms – Tomatoes – White wine – Parsley – Lemon – Bread – Eggs – Olive oil – Salt, Pepper

METHOD—- Cut the chicken in pieces, put them in flour and then on the pan with olive oil, add the mushrooms, salt and pepper. When it starts to turn golden, add the tomatoes, shrimps cooked in white wine, parsley and lemon juice. Cook until done.

In another pan fry the bread with the eggs.

Serve the Chicken Marengo by putting the bread in the middle with the eggs on top, the meat placed around it.

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Vangelis Pavlidis
Η σκύλα, το αρνάκι και το κατοικίδιο, του Βαγγέλη Παυλίδη
Vangelis Pavlidis
Παλατινή Ανθολογία – XI 108 – Anthologia Palatina, του Βαγγέλη Παυλίδη
Vangelis Pavlidis
Χιλή, 11 Σεπτεμβρη 1973 – Chile, 11 September 1973, του Βαγγέλη Παυλίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.