Από το μπλογκ του Βαγγέλη

Mickey Mouse και Νικίτα Σεργκιέγιεβιτς Χρουστσόφ, του Βαγγέλη Παυλίδη

NIKITA-MICKY.jpg
Spread the love

 

NIKITA-MICKY.jpg

 

 

 

Ήταν μια μέρα σαν και σήμερα πριν 86 χρόνια, 19 Σεπτέμβρη 1928, που γεννήθηκε το διασημότερο τρωκτικό του κόσμου: ο Μίκυ Μάους πρωτοεμφανιζότανε στον κινηματογράφο με το φίλμ Steam Boat Willie, το πρώτο φίλμ που συνδύαζε ταυτόχρονα εικόνα και ήχο.

Παγκόσμια η δημοτικότητα του Ποντικιού και αμέτρητες οι συζητήσεις και οι επιστημονικές μελέτες για το τι και πώς αντιπροσωπεύει, ποια η ιδεολογία του και πια η επίδρασή του πάνω στα παιδιά. Λένε πως συμβολίζει μια εταιρεία που μετέτρεψε την παιδική ηλικία σε μια λειτουργία καταναλωτισμού. Μερικοί πάνε ακόμα παραπέρα. Ο Μίκυ, λέει, προσφέρει ένα πρόσωπο αθωώτητας, ενώ κρύβει από πίσω τον ρόλο του στο να μετατρέπει τα παιδικά όνειρα σε εμπόρευμα και να προεκτείνει την λογική της αγοράς σε όλες τις φάσεις της ζωής τους. Ο Μίκυ μιλάει την διεθνή γλώσσα του εμπορίου και του πολιτιστικού ιμπεριαλισμού. Κάποιος όμως θα πει πως αντιπροσωπεύει μια γοητευτική συνύφανση κουλτούρας, πολιτικής και οικονομικών.

Προσωπικά δεν τον πολυσυμπάθησα ποτέ. Πολύ εξυπνάκιας, πολύ κυριλέ και καθώς πρέπει, πολύ μεσο-αστός, που παρ’ όλα αυτά συζούσε με την Μίνι σε μια πουριτανική χώρα όπως η Αμερική και ενώ δεν είχε παιδιά είχε όμως ανίψια αγνώστων γονέων, παρακαλώ. Όσο για σταθερή εργασία… δεν είχε ποτέ.

Καλύτερος πάντα ο Γκούφη, για μένα.

Κι ένα περίεργο τώρα. Την ημέρα των 31 γενεθλίων του Μίκυ, 19 Σεπτεμβρίου 1959, η Ντίσνεϋλαντ θα απαγορεύσει την είσοδο στον 1ο Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος και ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Νικήτα Κρουστσώφ, που επισκεπτόταν επίσημα της ΗΠΑ.

Εμείς θα λέγαμε “Πολιτική του Καραγκιόζη”, στην Αμερική μάλλον λέγεται “Πολιτική του Μίκυ Μάους.

Βαγγέλης Παυλίδης

η ιστοσελίδα του

 

 

SHARE
RELATED POSTS
ΕΚΛΟΓΕΣ – ELECTIONS, του Βαγγέλη Παυλίδη
ftlhq_2eb228866fa72abf051cb2e3bb5e8e4d.jpg
Γιορτή Λαχανιάς – Αφιέρωμα στη Λουκία Ρικάκη & έκθεση των Βαζούκου-Παυλίδη
Vangelis Pavlidis
Μαζική παραγωγή – Mass production, του Βαγγέλη Παυλίδη
3 Σχόλια
  • Β.Π.
    19 Σεπτεμβρίου 2014 at 06:39

    @Γεροτασος
    Ναι, μυστήριος τύπος ο Μίκυ, όπως λέω δεν τον χώνεψα ποτέ. Υποπτεύομαι πως τα γάντια ήταν κόλπο του σχεδιαστή προκειμένου να δώσει ανθρώπινα χέρια στον ποντικό.
    Με τον Κυρο Γρανάζη δεν είχα μεγάλη σχέση. Ήμουν πολύ μεγάλος όταν πρωτοκυκλοφόρησε -στα ’70;
    ο Θα

  • Β.Π.
    19 Σεπτεμβρίου 2014 at 05:51

    Αυτα παθαίνει κανείς όταν γράφει αργά το βράδυ, αντί να πάει να κοιμηθεί… έκανα λοιπόν σαλάτα τις ημερομηνίες και διορθώνω για την ιστορία: ο Μίκυ γεννήθηκε σαν και σήμερα, 19 Σεπτεμβρίου 1928 και τα γεννέθλιά του είναι φυσικά στις 19 Σεπτεμβρίου. Παρακαλώ μην δώσετε σημασία στις άλλες ημ/νίες του κειμένου.
    Ζητώντας ταπεινα συγγνώμη για την αβλεψία,
    ο Θα

  • Γεροτάσος
    19 Σεπτεμβρίου 2014 at 05:22

    Εμ ἐκείνη ἡ ἐμμονή του νά κυκλοφορεῖ μονίμως μέ γάντια; Τόσο σιχασιάρης πιά;
    Κῦρος Γρανάζης ueber alles!

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.