Πόρτα στην Ιστορία

Μια σπαρτιάτισσα στο αμερικανικό κογκρέσο, της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου

Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

Δήμητρα Παπαναστασοπούλου

 

 

 

 

olympia.JPG

 

Μιλάμε για την Ολυμπία Σνόου, την Ελληνοαμερικανίδα Γερουσιαστή που εκλεγόταν από το 1995 μέχρι το 2013 στην πολιτεία Μέιν, μέλος του Ρεμπουμπλικανικού Κόμματος.

Η Ολυμπία γεννήθηκε στην Ογκούστα του Μέιν το 1947 από πατέρα Σπαρτιάτη (Γεώργιος Μπούκλης) και από μητέρα Μυτιληνιά (Γεωργία Γκορανίτη). Στην τρυφερή ηλικία των 8 ετών έχασε τη μητέρα της από καρκίνο του μαστού, για να δεχθεί την χαριστική βολή σε λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα: τον θάνατο του πατέρα της από καρδιακή προσβολή.

«Ηταν μια τρομερή μάχη. Δεν είχαμε τίποτα, τίποτα», είπε η Σνόου, ενθυμούμενη τη μητέρα της να μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία χωρίς ασφάλεια και χωρίς χρήματα, σε μια πρόσφατη συνέντευξή της.

 

Συνέχισε τη ζωή της στο Ώμπουρν, ζώντας στο σπίτι ενός θείου της, έναν φτωχό κουρέα με πέντε παιδιά, ενώ ο αδελφός της Τζών αναγκάστηκε να ζήσει με άλλους συγγενείς, μακριά της. Όταν πέθανε και ο θείος της, την έστειλαν στην Ακαδημία Αγ. Βασιλείου στο Γκάρισον της Νέας Υόρκης, όπου έμεινε περίπου επτά χρόνια.

Μία από τις δασκάλες της ήταν η Αθηνά Χατζηεμμανουήλ, μια πολύ γνωστή και διακεκριμένη παιδαγωγός.

Γύρισε στο Ώμπουρν για να πάει στο Γυμνάσιο και μετά στο Πανεπιστήμιο του Μέιν στο Ορόνο, όπου σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες(τελείωσε το 1969).
Η ζωή φάνηκε να της χαμογελά όταν παντρεύτηκε στη Νέα Υόρκη τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς τον Ρεμπουμπικάνο νομοθέτη Πήτερ Σνόου και μπήκε στην πολιτική ζωή, υπηρετώντας την Βουλή των Αντιπροσώπων, με κύριο ενδιαφέρον τα θέματα της υγείας.

Μόλις το 1973, το όνειρο διαλύεται. Ο Πήτερ σκοτώνεται σε τροχαίο. Εκείνη στέκται όρθια και συνεχίζει να παλεύει.

Το 1989 παντρεύεται τον τότε Κυβερνήτη του Μέιν, Τζών Μακέρναν, τον οποίο γνωρίζει και συνεργάζεται μαζί του από το 1983. Τρία χρόνια μετά το γάμο τους, ο γιός του Τζων, Πήτερ, πεθαίνει από καρδιακό νόσημα.

 

Η Ολυμπία Σνόου είναι γνωστή στην Ουάσιγκτον ως μια ανυποχώρητη πολιτικός και αυτό το αποδίδει εν μέρει στον σκληρό χαρακτήρα του πατέρα της.
«Όταν χάσεις τους γονείς σου σε μικρή ηλικία μαθαίνεις να σηκώνεσαι και να προχωρείς. Στη δική μου θέση μαθαίνεις να μεταφράζεις αυτά τα βιώματα σε νομοθετήματα», λέει η ίδια.

 

Είναι μέλος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής.

Το Time το 2006 την περιέλαβε ανάμεσα στους «δέκα ισχυρότερους Γερουσιαστές της Αμερικής», το δε ποσοστό δημοτικότητάς της στο Μέιν το 2014, μετά από τόσα χρόνια επιτυχίας ήταν 79%.

Το 2012 αποφάσισε να μη διεκδικήσει την βέβαιη επανεκλογή της επειδή «δημιουργήθηκε ένας ασφυκτικός κύκλος κομματικής ιδεολογίας ο οποίος δεν με ικανοποιεί», όπως δήλωσε. Τη θέση της πήρε ο Άγκνους Κίγκ, που πρόσκειται στους Δημοκρατικούς.

 

 

.

SHARE
RELATED POSTS
«The Hour of Greece»: Εκθεση για την ανταπόκριση των Αμερικανών στο Ελληνικό Επος του ‘40
Η πολιορκία του Μούνδρου, της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου
Χίος 1821-1822 Πριν την καταστροφή (Μέρος α΄), της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.