Τελικά, το επόμενο βήμα το έκανε η Ελλάδα. Αλλά όπως φαίνεται δεν ήταν αρκετό.
Όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων και στη συνέχεια επιβεβαίωσε σχετικά η Κομισιόν, η Αθήνα κατέθεσε νέα αναθεωρημένη πρόταση στους θεσμούς, με την οποία φιλοδοξεί να ξεπεράσει τα εμπόδια και να φτάσει στην πολυπόθητη συμφωνία.
Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται, όμως, να πραγματοποιείται, αφού από την πλευρά τους οι δανειστές κρίνουν την ελληνική πρόταση ως μη αξιόπιστη και, σχεδόν, ίδια με την αρχική. Σύμφωνα με τις διαρροές που έχουν γίνει, το σχέδιο του Μαξίμου είναι ασαφές και περιέχει μόνο ελάχιστες αλλαγές σε σχέση με όσα είχαν συζητηθεί την περασμένη εβδομάδα. Τόσο το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, όσο και το Bloomberg επικαλούνται πηγές των θεσμών και τονίζουν πως τα βήματα που γίνονται δεν είναι προς τα εμπρός.
Η νέα ελληνική πρόταση έχει αναθεωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, προς τα πάνω τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος και του χρόνου (από 0,6% του ΑΕΠ για φέτος και 1,5% του ΑΕΠ το 2016). Επίσης, η αναθεωρημένη πρόταση έχει ενσωματώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, διοικητικού χαρακτήρα μέτρα τα οποία περιείχε η πρόταση των δανειστών. Μεταξύ άλλων η ελληνική πλευρά δέχεται να γίνει πιο αυστηρός ο ορισμός του αγρότη, ώστε να περιοριστούν οι επιδοτήσεις και να καταργηθεί η ευνοϊκή φορολογική τους μεταχείριση, όπως ζητά το κείμενο των δανειστών. Ως προς τον ΦΠΑ εξετάζονται ρυθμίσεις για την αύξηση της απόδοσής του (π.χ. να αυξηθεί ο συντελεστής από το 11% στο 12%). Ως προς το ασφαλιστικό, εξετάζεται μόνο η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων. Εκτός από όλα τα παραπάνω, οι βασικοί άξονες του σκεπτικού της ελληνική πρότασης είναι να περάσουν τα ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν το καλοκαίρι στον ESM και να χρησιμοποιηθούν τα περίπου 11 δισ. που βρίσκονταν μέχρι πρόσφατα στο ΤΧΣ, αλλά και να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων από την ΕΚΤ.
Όλα αυτά έρχονται να… κουμπώσουν στα όσα, ήδη, ήταν γνωστά. Από το βράδυ της Δευτέρας, εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ε.Ε. ανέμεναν την πρόταση από το Μαξίμου, το οποίο είχε αφήσει να διαρρεύσει πως θα την καταθέσει παρά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι εξελίξεις αναμένονται καταιγιστικές, αφού σε λίγες ώρες, την Τετάρτη, είναι προγραμματισμένη η νέα συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.