Από το μπλογκ του Βαγγέλη

Μακαρόνια με σάλτσα τομάτα της Audrey Hepburn – Audrey Hepburn’s pasta al pomodoro, του Βαγγέλη Παυλίδη

Vangelis Pavlidis
Spread the love

 

Vangelis Pavlidis

 

Βαγγέλης Παυλίδης

 

 

 

 

 

 

AUDREY-HEPBURN.jpg

 

 

 

Μια μέρα σαν σήμερα, 4 Μάη 1929, γεννιόταν η Audrey Hepburn. Αναγνωρισμένη ως είδωλο του κινηματογράφου και της μόδας με πάμπολλα βραβεία και διακρίσεις:

 

Πέντε φορές υποψήφια για Όσκαρ που το κέρδισε το 1954. Πέντε υποψηφιότητες καιi τρία βραβεία BAFTA καλύτερης ηθοποιού και ένα για την γενική προσφορά της, το 1992. Ακόμα, εφτά υποψηφιότητες και τρεις Χρυσές Σφαίρες και δύο Βραβεία Tony, το 1954 και 1968. Είναι απο τους μετρημένους στα δάχτυλα που έχουν κερδίσει τα βραβεία Όσκαρ, Emmy, Grammy και Tony. Το Αμερικάνικο Film Institute την έχει κατατάξει τρίτη στις καλύτερες 100 ηθοποιούς όλων των εποχών.

 

Η Χεπμπουρν ήταν Πρέσβειρα καλής Θελήσεως της UNICEF και αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής της στα φτωχά παιδιά του κόσμου. Για την ανθρωπιστική της δράση της απονεμείθηκε μετά θάνατο το βραβείο Jean Hersholt. Στην Αμερικη τιμήθηκε με το Προεδρικό Παράσημο της Ελευθερίας και η μορφή της έφινε γραμματόσημο.

 

Υπαρχει η φήμη πως η Χεπμπουρν ήταν ανορεξική χωρίς όμως αυτό να τεκμηριώνεται απο πουθενά, έκτός ίσως απο την λεπτή φιγούρα της. Αντίθετα, στο βιβλίο του Audrey Hepburn, An Elegant Spirit, ο γιός της Sean Hepburn Ferrer παραθέτει μερικές συνταγές της μητέρας του και γράφει πως “Τρελαινόταν για πάστα. Οι φιλενάδες της δεν μπορούσαν να πιστέψουν πως μπορούσε να φάει δυο πιάτα το ένα πίσω απ’ το άλλο”. Τόσο πολύ της άρεσε η πάστα που μια φορά μάλιστα σ’ ενα ταξείδι στην Τζαμάικα η Χεπμπουρν γέμισε μια βαλίτσα με σπαγέτο, ελαιόλαδο και τυρί ώστε να μπορεί να μαγειρεύει το αγαπημένο της spaghetti al pomodoro.
O Sean συνεχίζει λέγοντας οτι η μητέρα του πίστευε πως η χρωματική ποικιλία ήταν απαραίτητη για όλες τις συνταγές. “Δεν έχει ενδιαφέρον να τρως κάτι τελείως άσπρο”, έλεγε, “άρα δεν μπορεί και να σου κάνει καλό”. Την αρχή αυτή την εφάρμοζε σε όλες τις συνταγές της, όπως ας πουμε στην Putanesca που έχει “ζωηρές χρωματικές αντιθέσεις -σκούρες μωβ ελιές, πράσινη κάπαρι, κόκκινες τομάτες, χρυσαφένιο λάδι”.

 

Δεν άντεξα και δοκίμασα την σάλτσα ντομάτα της Χεπμπουρν… το μεσημέρι που η Νόομι έλειπε στην Ρόδο. Είναι πολύ απλή με την έννοια πως άπαξ και ετοιμαστούν τα υλικά μπαίνουν όλα μαζί κατ’ ευθείαν στην κατσαρόλα κι αυτό είναι όλο.

 

Ήταν θαυμάσια και την παραθέτω.

 

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΤΟΜΑΤΑ, ΤΗΣ AUDREY HEPBURN

 

2 γλιθες σκόρδο – 2 κλωνάρια σελινόριζα – 2 καρότα – 1/2 κιλό φρέσκες τομάτες κατά προτίμηση ή 2 κουτιά ψιλοκομμένη τοματα – ένα ματσάκι φρέσκος βασιλικός – Παρμεζάνα Reggiano.

 

ΟΔΗΓΙΕΣ – Κόβουμε σε μικρούς κύβους το σκόρδο, το σέλινο και τα καρότα. Προσθέτουμε τον μισό βασιλικό, τις τομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομένες, λάδι χωρίς να το τσιγγουνευτούμε και σιγοβράζουμε, περίπου 45’.

 

Περιχύνουμε τα μακαρόνια και ρίχνουμε απο πάνω τριμένη παρμεζάνα και τον υπόλοιπο βασιλικό.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ. Σύμφωνα με τον γιό της η Χεπμπουρν είθελα τα μακαρόνια της “να κολυμπούν στην σάλτσα”. Βούρ, λοιπόν!

 

 

AUDREY HEPBURN

 

Audrey Hepburn was born on a day like today, 4 May 1929. Recognised as a film and fashion icon, Hepburn was active during Hollywood’s Golden Age. She was ranked by the American Film Institute as the third-greatest female screen legend in Golden Age Hollywood and was inducted into the International Best Dressed List Hall of Fame. She won or was nominated for awards for her work in motion pictures, television, spoken-word recording, on stage and humanitarian work. She was five-times nominated for an Academy Award and was awarded the 1954 Academy Award for Best Actress for her performance in Roman Holiday and the Jean Hersholt Humanitarian Award in 1993, posthumously, for her humanitarian work. She won a record three BAFTA Awards for Best British Actress in a Leading Role, from five nominations, and received a Lifetime Achievement Award in 1992. Hepburn won three Golden Globe Awards including the Cecil B. DeMille Award in 1990 and was nominated for a further seven. She also won the 1954 Tony Award for Best Performance by a Leading Actress in a Play in Ondine and received a Special Tony Award in 1968. Hepburn stands as one of few entertainers who have won Academy, Emmy, Grammy and Tony Awards. She has been honored on United States postage stamps and has a star on the Hollywood Walk of Fame. The American Film Institute has repeatedly recognized her talent, placing Hepburn third on its list of the top 100 female stars of all time. She was appointed Goodwill Ambassador of UNICEF. United States president George H. W. Bush presented her with the Presidential Medal of Freedom in recognition of her work with UNICEF, and the Academy of Motion Picture Arts and Sciences posthumously awarded her the Jean Hersholt Humanitarian Award for her contribution to humanity.

 

An unfounded rumor has it that she was anorexic but, on the contrary, in his book “Audrey Hepburn, An Elegant Spirit” her son Sean Hepburn Ferrer relates her eating habits and presents some of her recipes. “She was crazy for pasta”, he says, “All of her girlfriends were impressed that she would have two dishes in a row.” She actually liked pasta so much that to make sure her favorite foods would be available on a trip to Jamaica, Hepburn packed a suitcase full of spaghetti, olive oil, and Parmigiano-Reggiano so she could make her beloved spaghetti al pomodoro, which was her absolute favorite.

 

She was also convinced that a good medley of colors was fundamental for all dishes. ‘It isn’t very interesting to eat something that is completely white,’ she would argue, ‘so it also can’t be that good for you.’” This principle held as true with Hepburn’s homemade curries as it did with her spaghetti a la puttanesca, which has a “vivid contrast of colors in the sauce (violet olives, green capers, red tomatoes, golden oil).”

 

I could not resist the temptation to try her tomato sauce. And I did. It is simple in its preparation and absolutely great. Here it goes:

 

AUDREY HEPBURN’ S PASTA AL POMODORO

 

2 cloves garlic -2 stalks celery – 2 carrots – 500gr fresh tomatoes (preferred) or two can peeled and chopped tomatoes – bunch of fresh basil – 1 lb spaghetti or pasta of your choise -Parmesan Reggiano cheese

 

DIRECTIONS. Dice the garlic, celery and carrots. Put in a pot with the tomatoes peeled and chopped and half of the basil, also chopped. Splash with olive oil and simmer for about 45 minutes.

 

When ready, let the sauce rest for 15 minutes. Serve over pasta and top with Parmesan cheese and basil.

 

ATTENTION. Audrey liked her pasta “swimming” in sauce. So, do not hesitate, go for it!

 

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Vangelis Pavlidis
1973, η Φοιτητική Εξέγερση – 1973 , the Student uprising, του Βαγγέλη Παυλίδη
Λενόρα – Lenora, του Βαγγέλη Παυλίδη
Δώστε τ’ αυτιά σας στην μουσική, ανοίξτε τα μάτια σας στην ζωγραφική, και… σταματήστε να σκέπτεσθε, του Βαγγέλη Παυλίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.