Συνεντεύξεις

Λιάνα Σουλούνια: 24 χρόνια στην διάγνωση του καρκίνου του μαστού, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Τζίνα Δαβιλά

Η συνέντευξη έγινε στις 2/11/2015] 

 

14570723_1036023446511582_194977813504518015_o.jpg

11215096_10208081851503745_306398138663139145_n.jpg

 

Η κ.Λιάνα Σουλούνια είναι Ιατρός Διαγνώστης, Διευθύντρια Τμήματος απεικόνισης Μαστού Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου και ένας πολύ τρυφερός, γλυκός και καλοσυνάτος άνθρωπος. Ναι, είναι η προσωπική μου γιατρός, που πρωτίστως νοιώθω ότι θα συναντήσω μια επιστήθια (μεταφορικά και κυριολεκτικά) φίλη και μετά μια σπουδαία επιστήμονα που της εμπιστεύομαι το σώμα μου. Ίσως να φαίνομαι υποκειμενική, αλλά με τους προσωπικούς μας γιατρούς έτσι πρέπει να είμαστε.

 

Εκτός των άλλων αντικειμενικά ανήκει στην κατηγορία των εγκάρδιων και προσιτών γιατρών, των ακούραστων εθελοντριών. Ως πρωταγωνίστρια της εθελοντικής δράσης “Η Ρόδος για τη Ζωή” για την αγορά ενός υπερηχοτομογράφου για το Νοσκομείο Ρόδου αξίας 35.000 ευρώ για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, η κ. Σουλούνια μοιράζεται τα συναισθήματα και τις εμπειρίες της μαζί μας και επιπλέον δίνει πολύτιμες διευκρινίσεις για την αντιμετωπίσιμη μάστιγα των τελευταίων δεκαετιών: του καρκίνου του μαστού.

Ο στόχος επετεύχθη με την εκδήλωση «Ρόδος για τη Ζωή 1.11.2015»;

Η Ρόδος για τη ζωή επέτυχε και φέτος και τους δυο στόχους της: α) την αγορά ενός σύγχρονου μηχανήματος πρόληψης/διάγνωσης του καρκίνου, φέτος του μαστού και β) να ευαισθητοποιήσει, κινητοποιήσει και ενώσει όλη τη Ρόδο για την επίτευξη του σκοπού!

Είμαι πολύ συγκινημένη! Θεωρώ ευλογία αυτό που γίνεται κάθε χρόνο στη Ρόδο, αλλά ειδικά σήμερα λες κι ένιωθα αυτή την ευλογία και θετική ενέργεια πάνω από το κεφάλι μου! Δεν έχω νιώσει έτσι ποτέ άλλοτε στα 24 χρόνια πορείας μου στη διάγνωση!

Από την θέση σας στο Νοσοκομείο Ρόδου, πόσο συχνά επισκέπτεται ο καρκίνος του μαστού τις ροδίτισσες και τις Δωδεκανήσιες;

Στις 2.400 κύριες που εξετάσαμε με την έναρξη λειτουργίας του ψηφιακού μαστογράφου διεγνώσθησαν ακτινολογικά 17 περιπτώσεις καρκίνου μαστού! Σ’ αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται οι ατοπίες, που πρόεκυψαν σε ύποπτες βλάβες που εστάλησαν για περαιτέρω έλεγχο! Δηλαδή σε μία χιλιάδα γύναικων περίπου 10!

Ποια είναι η δυσκολότερη φάση σε μια ασθενή: να τραβήξετε το χαλί κάτω από τα πόδια των ασθενών (δυσάρεστη ανακοίνωση της διάγνωσης), να ξεκινήσετε την θεραπεία ή ο τακτικός έλεγχος μετά την θεραπεία;

Νομίζω η ανακοίνωση του αποτελέσματος! Εκείνα τα πρώτα κλάσματα ώρας που η γυναίκα μένει μετέωρη χωρίς έδαφος να στερεωθεί!

Θυμάστε τα συναισθήματά σας, όταν διαγνώσατε για πρώτη φορά καρκίνο του μαστού;

Νόμιζα ότι δεν έβλεπα σωστή εικόνα κι άτι κάτι είχε τυπωθεί λάθος στο φιλμ! Το έβλεπα και το ξανάβλεπα κι ενώ δεν χρειαζόταν περαιτέρω επιβεβαίωση της έκανα υπέρηχο μήπως διαψευστώ! Επρόκειτο για μια πολύ νέα κυρία και μου φαινόταν ασύμβατο αυτό!

Ποια σημάδια καθίστανται ύποπτα για την ασθένεια και χρήζουν άμεσης επισκέψεως στον αρμόδιο γιατρό;

Ψηλαφητό ογκίδιο,

εισολκή θηλής,

επίμονο έκζεμα θηλής,

μεταβολή δέρματος στη μορφή της φλούδας πορτοκαλιού,

εισολκη δέρματος σε κάποιες κινήσεις/ παραμόρφωση μαστού,

αιματηρό υγρό από τη θηλή,

διόγκωση λεμφαδένων στις μασχάλες.

Όλα τα πιο πάνω μας οδηγούν στο γιατρό! Το καλλίτερο απ’ όλα είναι μετά τα 35 να πηγαίνουμε αυθόρμητα και χωρίς ευρήματα για μαστογραφία!

Οι νησιώτισσες έχουν εμπιστοσύνη στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου ή προτιμούν τα Νοσοκομεία της Αθήνας για να διαγνώσουν την πιθανή ασθένεια ή να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα;

Σπάνια πλέον οι συντοπίτισσες μας καταφεύγουν Αθήνα! Απεναντίας πολλές φορές συνδυαστικά με τις διακοπές γίνεται το ανάποδο λόγω ταχύτερης εξυπηρέτησης ραντεβού!

Στην περίπτωση αφαίρεσης του μαστού η τοποθέτηση ενθέματος σιλικόνης πρέπει να γίνει άμεσα – κατά την προσωπική σας άποψη – ή προτιμάτε την προσωρινή αναβολή; Το ένθεμα πρέπει να έχει χρονική διάρκεια;

Αυτό έχει να κάνει με την ογκολογική κατάσταση της ασθενούς! Εάν είναι όλα οκ η αποκατάσταση μπορεί ν αρχίσει άμεσα! Όσο αφορά την διάρκεια του ενθέματος αλλαγή μπορεί να γίνει εάν το επιθυμεί η κυρία για λόγους αισθητικής!

Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες;

Κάθε 200 καρκίνους μαστού ο ένας είναι ανδρικός.

Υπάρχουν τελικά τροφές που επιβαρύνουν τον οργανισμό προκαλώντας τον συγκεκριμένο καρκίνο ή επισπεύδουν την εμφάνισή του;

Όχι! Το πάχος όμως μετά την εμμηνόπαυση δρα επιβαρυντικά.

Τροφές που θωρακίζουν τον οργανισμό ή επιβραδύνουν την εμφάνισή του καρκίνου του μαστού;

Τίποτε το ειδικό! Τα συνήθη που λέμε για την υγιεινή διατροφή!

Η πιο ευχάριστη στιγμή της καριέρας σας…

υπήρξαν πολλές που είχαν να κάνουν με καλή πορεία ασθενών! Η αλήθεια είναι ότι η σημερινή ημέρα είναι η πιο σημαντική στιγμή της διαδρομής μου σαν γιατρός!

Τι θαυμάζετε;

Τι θαυμάζω; την ψυχή των ανθρώπων που βάζουν στόχους, να κάτι σαν αυτό που γίνεται με τη Ρόδο για τη ζωή! Τους συντελεστές, τους εθελοντές κ τους συμμετέχοντες!

Τι απεχθάνεστε;

Έχω έντονη την αίσθηση του δικαίου άρα απεχθάνομαι την όποιας μορφής αδικία!

Για ποιο πράγμα αξίζει κάποιος να παλέψει στη ζωή του;

Εκτός από την προσωπική υγεία και οικογένεια, με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας για τον συνάνθρωπο του!

Αν δεν ήσασταν διακεκριμένη γιατρός, ποιο άλλο επάγγελμα θα μπορούσατε να κάνετε;

Κανένα! Δεν το’χω σκεφτεί ποτέ!

Ευτυχία είναι…

Ευτυχία είναι να μετέχεις ενεργά και να προσπαθείς ν’ αλλάξεις έστω κι ένα μικρό κόκκο άμμου στο οικοδόμημα της δυστυχίας που προανέφερα! Φυσικά προσωπική και οικογενειακή ευτυχία κ τα παιδιά μας

Δυστυχία είναι…

Δυστυχία είναι όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας: πνιγμοί προσφύγων/ μεταναστών, πείνα στον κόσμο, οι δύσκολοι καιροί της πατρίδας μας! Η χειρότερη δυστυχία να μην κάνουμε τίποτε γι αυτά!

Σε ποιο βιβλίο και τραγούδι σας βρίσκουμε;

Θα σας πω τι αγαπάω: τα παραμύθια! Ειλικρινά, τα παιδικά παραμύθια! Τραγούδι; Πολλά! ” only love” από Νάνα Μούσχουρη…

Τι θα θέλατε να μας πείτε και δεν μας το είπατε;

Την πρωινή μου ευχή: μακάρι οι εξετάσεις που θα γίνουν με το νέο μηχάνημα να είναι αρνητικές για όλο τον κόσμο.

 Ακολουθεί έκθεση εικόνων από το “Ρόδος για τη ζωή 2015” 

 

SHARE
RELATED POSTS
Νίκη Κωνσταντοπούλου: “Ωριμάζουμε όταν μας αφορά το πρόβλημα του διπλανού μας”, του Κωνσταντίνου Καραγιαννόπουλου
Κατερίνα Διδασκάλου: “Δεν χάνω χρόνo κριτικάροντας τους άλλους”, της Τζίνας Δαβιλά
Locomondo: Με την μπάντα του (τρελού) κόσμου, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου-Τσίσσερ

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.