Παλιά καραβάνα ο Παναγιώτης Σγουρίδης, γνήσιο τέκνο του βαθέως ΠΑΣΟΚ, είναι πολύ παλιός στην πολιτική -άρα και πολύ κυνικός- για να δει τόσο καθυστερημένα το φως το αληθινόν, και να υποστεί ξαφνική κρίση ειλικρίνειας και μεταμέλειας. Απλώς είδε το ορμητικό κοινωνικό ρεύμα που τους έφερε στην εξουσία να μεταστρέφετε αγριεμένο, και βρήκε πυξίδα προσανατολισμού στην παλιά σίγουρη ρήση «ο σώζων εαυτόν»…
Σκληραίνουν οι αγρότες
Μόλις χθες αγρότες απέκλεισαν με τρακτέρ το διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, στο Μεσολόγγι εισέβαλαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και ξήλωσαν την πινακίδα του κόμματος, αλλού ρίχνουν κοπριά στα κομματικά του γραφεία, συνεχίζουν τα μπλόκα και τις καταλήψεις οδών, οι βουλευτές του προπηλακίζονται αγρίως, και με την κοινωνική δυναμική που αναπτύσσεται, υπάρχει κίνδυνος να δικαιωθεί …ο πρωθυπουργός, όταν σε άλλους «εξεγερσιακούς καιρούς», προειδοποιούσε τους αντιπάλους του «δεν θα τολμάτε να βγείτε από τα σπίτια σας».
Φυσικά όλοι αυτοί οι αγρότες για την κυβέρνηση είναι ακροδεξιοί και φασίστες. Ας πούμε ότι ίσως είναι – ως υπόθεση εργασίας ! Όμως έχουν τις ίδιες συμπεριφορές με εκείνες τις εποχές που ο ΣΥΡΙΖΑ, έμπλεος αντιμνημονιακής οργής, έδειχνε συναγωνιστική κατανόηση και δήλωνε αλληλέγγυος στις φάπες, στα νερά, στα γιαούρτια, στην αμαύρωση των εθνικών επετείων, όταν το αγανακτισμένο λεφούσι – ο «αγανακτισμένος λαός» κατά ΣΥΡΙΖΑ – κυνηγούσε τους «προσκυνημένους, προδότες και μνημονιακούς γερμανοτσολιάδες».
Με δεδομένη την διάσπαση του αγροτικού μετώπου, δεν διαφαίνεται σύντομη καταλλαγή. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η πλειοψηφία των αγροτών συναινεί στο διάλογο, αλλά το πρόβλημα δεν είναι όσοι συμφωνούν, αλλά εκείνοι που είναι διατεθειμένοι να τραβήξουν στα άκρα χαρακτηρίζοντας τον διάλογο ως «απάτη». Φυσικά και αυτοί που συναινούν στην έναρξη διαλόγου, δεν σημαίνει ότι θα συμφωνήσουν και στις κυβερνητικές προτάσεις και στην περάτωσή του .
Γκρίζο τοπίο στο προσφυγικό
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος μιας χώρας που συνθλίβεται ανάμεσα στις συμπληγάδες της οικονομικής καχεξία και το τσουνάμι των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, με το επί πλέον ανακύψαν πρόβλημα, του ενδεχόμενου κλεισίματος των συνόρων.
Δυστυχώς η μη παρουσία Νταβούτογλου, λόγω του αποτροπιαστικού μακελειού στην Άγκυρα, ακύρωσε τις σχετικές συσκέψεις της τριμερούς (Γερμανία, Ελλάδα, Τουρκία), και της εντεκαμερούς (10 κράτη-μέλη, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Τουρκία) για το προσφυγικό που είχαν προγραμματισθεί. Σαφώς ακυρώνεται η άσκηση πίεσης προς την Τουρκία, και τίποτε δεν προεικάζει για θεαματική αλλαγή της στάσης της στο άμεσο μέλλον.
Η άφαντη Αξιολόγηση
Ο κ. Τσίπρας στις Βρυξέλλες προσπαθεί ως την ύστατη ώρα να επιδαψιλεύσει κάποιες θετικές δηλώσεις και την συναίνεση των ευρωπαίων ηγετών στην ποθούμενη αξιολόγηση, πείθοντάς τους να παρακάμψουν τις αντιρρήσεις του ΔΝΤ. Κατάφερε χθες στη συνάντησή με τον Γιούνκερ, να ακούσει θετικές δηλώσεις, τόσο στο προσφυγικό, όσο και στην αξιολόγηση, η οποία κατά Γιούνκερ «θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν». Αλλά ο Γιούνκερ δεν είναι αυτός που αποφασίζει…
Η ελπίδα έτσι κι αλλιώς πεθαίνει τελευταία, και η κυβέρνηση ελπίζει ότι την τελευταία στιγμή οι εταίροι θα συνυπολογίσουν τα εκρηκτικά γεωπολιτικά δεδομένα του ελληνικού περιγύρου, ώστε στο ελληνικό πρόβλημα να υπερισχύσει η πολιτική σκέψη έναντι της τεχνοκρατικής σχολαστικότητας, και οι εκπρόσωποι των δανειστών να επιστρέψουν.
Ωστόσο οι απαιτήσεις των δανειστών για περικοπή των κύριων συντάξεων, επειδή τα νούμερα δεν βγαίνουν, δεν είναι μόνο επιφύλαξη του ΔΝΤ και του Τόμσεν. Παράλληλα τα φορολογικά έσοδα το 2015, μειώθηκαν κατά 610,5 εκ. ευρώ, τα κόκκινα δάνεια βρίσκονται στο … κόκκινο όσον αφορά η διαχείρισή τους, η βιομηχανική παραγωγή αφυδατώνεται, ενώ το έτος που πέρασε, παρότι ξεκίνησε με ανάπτυξη λόγω κεκτημένης ταχύτητας της οικονομίας, ολοκληρώθηκε με ύφεση
Η Επιστροφή της Τρόικας, «βάσιμη ελπίδα»
Η κυβέρνηση προς ώρας δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση για την ημερομηνία επιστροφής της τρόικας. Το μόνο που εκφράζει, χωρίς τεκμηρίωση, είναι η «βάσιμη ελπίδα» για την επιστροφή της. Την επισήμανση αυτή έκαναν στο liberal αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, τα οποία παραλλήλως παραδέχτηκαν ότι η Δευτέρα ή η Τρίτη αποτελούν «τροχιοδεικτικά» για την εξέλιξη των πραγμάτων.
Αν – στην απευκταία – περίπτωση, η Τρόικα δεν επιστρέψει, η ρήξη με τους δανειστές θεωρείται δεδομένη. Σε αυτή την περίπτωση η πολιτική ζωή θα μπει σε ρυθμό ιλιγγιωδών εξελίξεων και τον λόγο θα έχουν πλέον οι διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Η κυβέρνηση θα βρεθεί προ κενού και δεν θα έχει κάτι άλλο νομιμοποιητικό να περιμένει…
Αν επιστρέψει – σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη πάντως φαντάζει ως η πιο πιθανή εκδοχή – θα σημαίνει ότι έχει ληφθεί (η μη ομολογημένη) πολιτική απόφαση να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, λόγω των ευρύτερων ανησυχητικών συγκυριών σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, παρά τις δεδομένες ελληνικές ανεπάρκειες.
Ως τότε η κυβέρνηση θα είναι στην κόψη του ξυραφιού.
* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author
iPorta.gr