ΕΥ ΖΗΝ

Κρόνος: ο Κύριος του Κάρμα, της Σμάρως Σωτηράκη

Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

Σμάρω Σωτηράκη  

 

Είναι ο Διδάσκαλος που μας μαθαίνει ότι είμαστε οι τέκτονες της ζωής μας, αυτοί που σμιλεύουμε τον ακατέργαστο λίθο της ύπαρξής μας για να εξελιχθούμε σε πιο ολοκληρωμένες υπάρξεις, πιο συμβατές προς το Νόμο του Θείου Σχεδίου.

Ο Κρόνος σχετίζεται με την ευθύνη, το καθήκον που έχουμε όχι μόνο προς την ανθρωπότητα και τη Δημιουργία αλλά και προς τον ίδιο μας τον εαυτό, ως τμήματα της Δημιουργίας.

 

Στην Καρμική Αστρολογία είναι ο πλανήτης που η θέση του σε ζώδιο και οίκο θα δώσει την πιο γρήγορη απάντηση για τους τομείς που μπαίνουν οι δυσκολίες του ανθρώπου στη ζωή.

Η θέση του Κρόνου δείχνει το «πού» και «πώς» θα αντιμετωπίσει κάθε άτομο τα βασικά του προβλήματα. Αυτά που θα προσπαθεί μάταια να αποφύγει με κάθε τρόπο. Τις καταστάσεις που τον πιέζουν και τον αναγκάζουν να δουλεύει πολύ, κερδίζοντας λίγο. Ακόμη κι αν δε θέλει με κανέναν τρόπο να το παραδεχτεί, είναι οι τομείς εκείνοι της ζωής του, που πίσω τους κρύβεται ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί άμεσα. Το αίτημα του Κρόνου είναι πάντα σε άμεση προτεραιότητα στη ζωή οποιουδήποτε ανθρώπου και το πρώτο στοιχείο που τον απασχολεί είτε το θέλει είτε όχι.

Ο Κρόνος με αρωγό του τη Σελήνη που σχετίζεται με τις καταγραφές του υποσυνειδήτου και το συναίσθημα, αποδίδει πρακτικά το κάρμα μας.

Ο οίκος και το ζώδιο του γενέθλιου χάρτη μας που βρίσκεται ο αυστηρός κριτής Κρόνος δείχνουν τον τομέα στον οποίο πρέπει να εστιαστούμε για να εξελιχθούμε σαν οντότητες.

Η ερμηνεία του Κρόνου, ως εκφραστή του Κάρμα, δηλώνει τι πρέπει να κάνουμε, ποιες αρετές οφείλουμε να αναπτύξουμε, σε ποιον τομέα πρέπει να «δουλέψουμε», πώς να δομήσουμε τα όριά μας.

Ωστόσο, επειδή Κρόνος σημαίνει σκληροτράχηλος δρόμος, καθήκον, υπομονή, επιμονή, δόμηση, συγκρότηση, αυτογνωσία και όλα αυτά μας δυσκολεύουν, πολύ συχνά αποφεύγουμε να εστιαστούμε σε αυτά που αντιπροσωπεύει το ζώδιο και ο οίκος του και υιοθετούμε συμπεριφορές του διαμετρικά αντίθετού του, αντλώντας τις ενέργειες της πολικότητας. (Έχουμε εξηγήσει ότι στους αστρολογικούς συμβολισμούς καλό θα ήταν να κάνουμε όλες τις ερμηνείες μας όχι στατικά σε οίκο και ζώδιο αλλά εξετάζοντάς τες σαν πολικότητα με το διαμετρικά αντίθετο ζώδιο ή οίκο).

Υπάρχει η έκφραση ότι ο Κρόνος «ξεπλένει Κάρμα», αφού αναγκάζει τον άνθρωπο να πάρει τις ευθύνες του και έτσι στον τομέα που είναι υπό την εποπτεία αυτού του πλανήτη, ο άνθρωπος δεν αφήνει πολλές εκκρεμότητες. Μέσα σε όλα αυτά που ακούγονται δυσάρεστα χωρίς πραγματικά να είναι, ο Κρόνος έχει ένα μοναδικό καλό που δυστυχώς δεν είναι ευδιάκριτο. Είναι ο μοναδικός ανάμεσα στους πλανήτες που δεν δημιουργεί νέο Κάρμα! Απλά συντελεί με τον πιο γρήγορο και πρακτικό τρόπο στην… κατανάλωση του παλιού.

 

Κρόνος στον Κριό – 1ος οίκος

 

Το άτομο μπαίνει από νωρίς στα βάσανα. Πιθανόν εξ’ αιτίας οικογενειακών προβλημάτων, αναγκάζεται να αναλάβει από πολύ μικρό ευθύνες, σε ηλικία που δεν του αναλογούν, απόλυτα δυσανάλογες με τις αντοχές και την εμπειρία του. Ευθύνες και βάρη που θα το αναγκάσουν να επιδείξει αξιοζήλευτες ικανότητες αλλά συνάμα δεν αποκλείεται να αποτελέσουν τραυματικές εμπειρίες για το μέλλον. Παρ’ όλα αυτά το άτομο έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και συχνά καθηλώνεται λόγω του συμπλέγματος κατωτερότητας, με αποτέλεσμα να φοβάται να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Ακριβώς σε αυτή τη φάση εξαρτάται από τους άλλους και τη γνώμη τους και, αν δεν πάρει τις απαραίτητες επιβεβαιώσεις, δεν κάνει τίποτε. Συχνά κλείνεται στον εαυτό του και, επειδή φοβάται να μοιραστεί συναισθήματα και πράγματα, γίνεται μίζερο, απαισιόδοξο με καταθλιπτικές τάσεις. Εύκολα κατηγορεί τον εαυτό του, κυρίως για τα πράγματα που δεν τόλμησε να ξεκινήσει αλλά, παράλληλα, έχει πολύ αναπτυγμένο το φόβο της αποτυχίας.

 

Ο καθρέπτης συχνά γίνεται ο χειρότερος εχθρός του καθώς βρίσκει ελαττώματα στον εαυτό του και την εμφάνισή του. Ωστόσο, ο πραγματικός του εφιάλτης είναι ο καθρέπτης της συνειδητοποίησης, όταν λαμβάνει τον αντικατοπτρισμό του μέσα από τις σχέσεις του.

 

Στόχος του ατόμου με αυτόν τον Κρόνο είναι να πιστέψει στην αξία του και να μην είναι κολλημένο στην εικόνα του. Μέσα από τις αλλεπάλληλες εμπειρίες, την αυτοκριτική και την αυτογνωσία, οφείλει να αναπτύξει την αυτοπεποίθησή του, να γίνει όσο το δυνατόν πιο αυτόνομο. Η εξέλιξή του απαιτεί «αρετήν και τόλμην», απεξάρτηση από τους άλλους αλλά και ανοχή προς τον πλησίον.

 

Κρόνος στον Ταύρο – 2ος οίκος

 

Οι αξίες μπαίνουν στο στόχαστρο του αυστηρού κριτή Κρόνου. Η απόδοση του κάρμα αποτελεί για το άτομο ένα σχολείο ζωής, στο οποίο καλείται να συνειδητοποιήσει ποιες είναι οι πραγματικές αξίες της ζωής. Άραγε είναι το χρήμα και τα μεγάλα σαλόνια ή το γεγονός ότι έχουμε τις πέντε αισθήσεις μας, είμαστε υγιείς και το ιερό μέλαθρον της ψυχής μας, το σώμα μας, λειτουργεί σε αρμονία;

 

Για το άτομο που έχει τον Κρόνο σε αυτή τη θέση, συνήθως, αυτοσκοπός είναι να αποκτήσει περιουσία. Θεωρεί ότι με το χρήμα μπορεί να ελέγξει και να αγοράσει τα πάντα, ακόμη και τα συναισθήματα, εξαρτώντας τους άλλους και καλύπτοντας τις δικές του αδυναμίες. Συχνά επιδιώκει να βγει κερδισμένο μέσα από τις προσπάθειες των άλλων και αποσκοπεί σε κληρονομιές, προίκες, κέρδη από δανεισμούς ή χρηματιστήριο. Ωστόσο, βλέποντας τα πράγματα κάτω από αυτό το πρίσμα, ματαιοπονεί και αντιμετωπίζει βαρύ τον πέλεκυ του κάρμα.

Τα προσόντα του ατόμου με αυτόν τον Κρόνο είναι η καρτερικότητα, η υπομονή και η σταθερότητα. Καλείται να τα αξιοποιήσει καθώς ο Κρόνος θέλει να του διδάξει ότι κατέχοντας το σώμα του υγιές, ως φορέα της ψυχής, έχει μια πολύ μεγάλη περιουσία.

 

Ο Μεγάλος Δάσκαλος Κρόνος στον Ταύρο ή στο δεύτερο οίκο δηλώνει ότι το άτομο πρέπει να αποκτήσει ένα καλά δομημένο σύστημα αξιών, να στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στις δικές του δυνάμεις, να αποκτήσει τους δικούς του πόρους με σκληρή δουλειά, να μην είναι εξαρτημένο από την ύλη, να μην σκέφτεται πώς θα κερδίσει από τους άλλους αλλά, αντίθετα, να είναι σε θέση να μοιραστεί. Στην τελική, τίποτε υλικό δεν θα πάρει μαζί του και το μόνο που θα μείνει εις το διηνεκές θα είναι οι αξίες του που αν είναι συμβατές προς το Νόμο, θα του ανοίξουν το δρόμο προς την ανέλιξη…

 

Κρόνος στους Διδύμους – 3ος οίκος

 

Με τον Κρόνο στους Διδύμους ή στον τρίτο οίκο, το άτομο μπορεί να αναγκαστεί να αναλάβει την ευθύνη των αδελφών του και, ίσως, σε ηλικία που θα έπρεπε να είναι ανέμελο και στην οποία δεν διαθέτει την ανάλογη εμπειρία για κάτι τέτοιο.

 

Σκέφτεται πολύ κάθε τι, δεν αποφασίζει εύκολα και δεν εμπιστεύεται απόλυτα τις ιδέες του. Στον αντίποδα, νομίζει ότι είναι ένας μικρός φιλόσοφος, συγχέει το φιλοσοφείν με το αμπελοφιλοσοφείν και κουράζει τους συνομιλητές του, όταν προσπαθεί να επιβάλλει την άποψή του ως αυθεντική.
Αποζητά σεβασμό από τον περίγυρο, εξαγοράζοντας ενίοτε την έλλειψη αυτοσεβασμού με το σεβασμό των άλλων, γεγονός που μπορεί να εξωθήσει το άτομο να σπουδάσει, καταπιέζοντας τον εαυτό του, όχι από αγάπη για τη γνώση αλλά από την ανάγκη του να επιβληθεί πνευματικά, κορνιζάροντας πτυχία.

Όταν θεωρεί ότι γνωρίζει κάτι, μπορεί να γίνει έρμαιο του φανατισμού του. Επιταγή αυτού του Κρόνου είναι να μην ενδιαφέρει η εντύπωση που δίνουμε στους άλλους. Το άτομο πρέπει να εστιαστεί στη Γνώση και να φροντίσει να την κάνει επίγνωση, δηλαδή πράξη. Να μην κρίνει, να μην φανατίζεται, να αποδέχεται τις γνώμες, τις απόψεις, τις αποφάσεις των άλλων αλλά να μην τους μιμείται για να τους γίνει αρεστός.

 

Στο “De Profundis” ο Oscar Wilde λέει: «οι περισσότεροι άνθρωποι είναι άλλοι άνθρωποι. Οι σκέψεις τους είναι οι απόψεις κάποιου άλλου, η ζωή τους μια μίμηση, τα πάθη τους ένα ρητό». Ακριβώς αυτό το υπέροχο απόσπασμα του Wilde έρχεται να διαπραγματευτεί καρμικά το άτομο με Κρόνο στους Διδύμους ή στον τρίτο οίκο του. Ο δρόμος προς την εξέλιξή του είναι η αφομοίωση της γνώσης, η επεξεργασία της από το είναι του και τελικά η επίγνωση και η κατάκτηση του να μην είναι άλλος άνθρωπος αλλά ο εαυτό του.

 

Κρόνος στον Καρκίνο – 4ος οίκος

 

Το άτομο αυτό έχει την τάση να φοβάται το συναίσθημα οποιασδήποτε μορφής σας γιατί το συνδυάζει με τις αρνητικές πλευρές του που είναι η θλίψη, το παράπονο, η απογοήτευση, ο θυμός. Το πιο πιθανό είναι ότι φέρει κάποια τραύματα από την παιδική του ηλικία, τα οποία εκφράζουν καρμικά του χρέη.

Πιθανώς να μεγάλωσε σε μία καταπιεστική οικογένεια ή με την απώλεια ενός γονέα ή στερημένο την πατρική αγκαλιά. Οι λόγοι που προκαλούν τις τραυματικές εμπειρίες είναι αρκετοί αλλά οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα που είναι ο φόβος, η εσωστρέφεια, η απαισιοδοξία, το αίσθημα ματαιότητας.

 

Αντίποδας στην άρνηση που προκαλεί αυτός ο Κρόνος, είναι η προσπάθεια του ατόμου να αποδείξει την αξία του μέσα από την αναρρίχησή του σε κοινωνικά αξιώματα, θέσεις, καριέρα. Το άτομο εστιάζεται στο φαίνεσθαι και περιμένει να πάρει το χειροκρότημα της κοινωνίας, ανεβαίνοντας όσα περισσότερα σκαλιά της επιτυχίας μπορεί.
Απομονώνει τα συναισθήματά του και, συχνά, δεν διστάζει να υιοθετήσει αριβιστικές μεθόδους προκειμένου να πιάσει την κορυφή. Ποια κορυφή; Φυσικά όχι της καρμικής εξέλιξής του καθώς αυτή η θέση του Κρόνου απαιτεί να αναπτυχθεί η εμπιστοσύνη του ανθρώπου προς τον εαυτό του…

…Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ρίζες του δεν είναι μόνο η οικογένεια, ότι η προέλευσή του δεν είναι μόνο το γενεαλογικό του δέντρο αλλά ότι τελικά προέρχεται από τη Θεϊκή Ουσία. Όσο μετέωρο κι αν τον έχει αφήσει η οικογένεια, όσο καχύποπτος κι αν έχει γίνει με τους ανθρώπους, όσο και να φοβάται το συναίσθημα, αν συνειδητοποιήσει ότι έχει ρίζες και μάλιστα τόσο βαθιές όσο η Ύπαρξη, τότε θα είναι εύκολο να εμπιστευτεί, να βγει απ’ το καβούκι του, να ανοιχτεί, να δημιουργήσει τη δική του οικογένεια, να εξελιχθεί, να πάρει την ψυχή του από την ερημιά της και να την βάλει στην κοινωνία, όπου θα λάβει και θα δώσει, θα νιώσει, θα εξελιχθεί.

 

Κρόνος στο Λέοντα – 5ος οίκος

 

Η χαρά και η δημιουργικότητα αναστέλλονται καθώς φαίνεται ότι το άτομο αυτό έχει γεννηθεί με μία υπαρξιακή θλίψη. Ενώ είναι αναγκαίο να πατήσει με αυτοπεποίθηση στο έδαφος, να πιστέψει στον εαυτό του και να ανοίξει τα φτερά του για να αποδείξει την αξία του μέσα από τις δημιουργίες και τα ταλέντα του, ενώ είναι οπλισμένο με το κατάλληλο υλικό, υπάρχει κάτι που το κόβει, μια εσωτερική θλίψη που το αναστέλλει.

Συνήθως βιώνει τις αναστολές του ως απογοήτευση για τη στασιμότητα της ανθρωπότητας, ως λύπη για το γεγονός ότι ο κόσμος δεν αποκτά συνειδητότητα, ως αντίδραση προς τις μάζες.

 

Στην ουσία, όμως, το άτομο αυτό δυσκολεύεται να δει τη δυναμική του και να αναλάβει την ευθύνη του ήρωα που θα διακριθεί στη μάζα, και με τα ταλέντα του, θα αποτελέσει φάρο χαμόγελου, ζωής, γενναιοδωρίας για τους συνανθρώπους του.

Παράλληλα, στη φάση άρνησης, μπορεί να νιώθει ανικανοποίητο από τον έρωτα κι αυτό θα οφείλεται πιότερο στη συστολή του και λιγότερο στο αν αρέσει ή όχι.

Συστολή που προέρχεται από το φόβο της αποτυχίας αλλά και την προσκόλληση στα παλιά σχήματα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο έρωτας είναι μέσον συνένωσης, έστω με το εκλεκτό άτομο αλλά εμπειρικά είναι το κύριο πάτημα για να συνενωθούμε με μικρές ομάδες, μεγαλύτερες, με την ανθρωπότητα.

 

Το άτομο με τον Κρόνο στο Λέοντα ή στον πέμπτο οίκο απομονώνει εαυτόν από την ευχαρίστηση, υιοθετεί το προσωπείο του άτυχου και εμμένει σε αυτό, έλκοντας ανάλογες καταστάσεις, επειδή ουσιαστικά θέλει να αποφύγει το ρόλο του στην κοινωνία. Δεν μπορεί να ενσωματωθεί ούτε να διακριθεί. Η διάκριση το γεμίζει με αίσθημα ευθυνών και καθήκοντος και το τρομάζει ενώ η αφομοίωση του δημιουργεί αίσθημα εκμηδένισης του εγώ και πάλι το τρομάζει.

 

Η καρμική επιταγή του μέσω του Κρόνου είναι να διακριθεί και στη συνέχεια να αφιερωθεί σε όσο περισσότερους μπορεί, καταθέτοντας τα ταλέντα του στο ευρύ κοινό και εξελισσόμενο μέσα στην ομάδα.

 

Κρόνος στην Παρθένο – 6ος οίκος

 

Μια ακαθόριστη ανάγκη κρατά το άτομο δέσμιο ενός εσωτερικού χάους που αποζητά την τακτοποίησή του.
Ωστόσο, ο άνθρωπος που έχει Κρόνο στον έκτο οίκο ή στην Παρθένο τακτοποιεί τα πάντα γύρω του αλλά δεν μπορεί να βάλει μια τάξη στην αταξία που επικρατεί εντός του.

 

Το χάος των πάντων παλεύει με τις διαστρωματώσεις του υπερεγώ και το άτομο παραπαίει μεταξύ του «οφείλω να κάνω» , «μπορώ να κάνω», «θέλω να κάνω» και κυρίως «θέλω να ανοίξω τα φτερά μου αλλά η ζωή είναι περιορισμός». Προφανώς έχει αφομοιώσει τα κηρύγματα της καθωσπρέπει οικογένειάς του και τους τύπους και έχει μάθει να καταπιέζεται από τα γεννοφάσκια του.

 

Ο άνθρωπός μας νιώθει σαν να είναι εγκλωβισμένος σε μία φυλακή από πρέπει, κανόνες, όρια και βιώνει απογοήτευση. Τα ψυχοσωματικά είναι στη σφαίρα του πιθανού γι αυτό το άτομο, ιδιαίτερα στην περίπτωση που αρνείται να διεισδύσει στην ψυχή του και να συνειδητοποιήσει τι του συμβαίνει, παθαίνει καθίζηση και βρίσκεται στον κόσμο του.

Πολύ συχνά αρνείται να προσφέρει τις υπηρεσίες του επειδή πρέπει και δικαιολογεί τη τεμπελιά και την απραξία του ή άλλοτε αποδέχεται δουλειές που δεν θα τις έκανε κανένας άλλος και οι οποίες μπορεί να είναι πολύ κατώτερες των σπουδών και των ταλέντων του ή πολύ κακοπληρωμένες.

 

Ο Κρόνος σε αυτή τη θέση επιβάλλει στο άτομο να συνειδητοποιήσει την αξία του, να συγκροτήσει το εγώ του, να ανακαλύψει αυτό που θέλει, διαχωρίζοντας την ήρα από σιτάρι, να το εφαρμόσει στην καθημερινότητά του και να το προσφέρει ως υπηρεσία. Και όπου υπάρχει υπηρεσία, υπάρχει και εξέλιξη…

Κρόνος στο Ζυγό – 7ος οίκος

Οι δεσμεύσεις και ιδιαίτερα ο γάμος προκαλούν αντιφατικά συναισθήματα στο άτομο που έχει Κρόνο στο Ζυγό ή στον έβδομο οίκο. Δεν αποκλείεται να έχει άσχημες εμπειρίες από το γάμο των γονέων του ή απλά να φοβάται ότι η ανάληψη ευθύνης μιας σχέσης μπορεί να τον οδηγήσει στο να χάσει τον εαυτό του, να καταπιεστεί, να συμβιβαστεί στον τρόπο ζωής ενός άλλου ατόμου.

 

Οι άμυνές του εξωθούν αυτόν τον άνθρωπο στο να εγκλωβίζεται στη φυλακή ενός υπερδιογκωμένου εγώ, να νομίζει ότι δεν υπάρχει ο εκλεκτός που θα τον νιώσει, θα τον καταλάβει, θα είναι ικανός να σταθεί στο πλευρό του. Με έναν ανάλογο τρόπο αντιδρά και στις συνεργασίες του καθώς νομίζει ότι δεν υπάρχει το αντάξιό του άτομο για να συνεταιριστεί ή, αν το προσπαθήσει, διατείνεται ότι όλα περνούν από το χέρι του, υποτιμά τους συνεργάτες του και τελικά τους χάνει.

 

Η παρόρμηση αυτού του ατόμου μπορεί να γίνει επικίνδυνη για το ίδιο καθώς οι εσωτερικές του συγκρούσεις εκφράζονται με επιθετικότητα προς αυτούς που αγαπά περισσότερο και που τον «τρομάζουν» επειδή νομίζει ότι η αγάπη και η αφοσίωση θα έχουν ως συνέπεια τον περιορισμό.

Εδώ ο Κρόνος βάζει το άτομο ενώπιον μιας μεγάλης πρόκλησης. Επιτάσσει την ανάληψη ενός μεγάλου καθήκοντος που είναι η δημιουργία σχέσεων και η καθημερινή προσπάθεια να χτίζονται και να συντηρούνται. Βάζει το άτομο στη διαδικασία να είναι συνεχώς ο εργάτης των σχέσεών του γιατί, μέσα από αυτές, θα μάθει τον εαυτό του, θα δομήσει τα όριά του, θα συνειδητοποιήσει τις υποχρεώσεις και τις ελευθερίες του, θα βρει το μέτρο και την αρμονία που αυτό συνεπάγεται. Ίσως αυτή η διαδικασία της συγκρότησης τους ατόμου σε συνύπαρξη όχι έντασης και πάλης αλλά ισορροπίας και αρμονίας με τους άλλους, να είναι ο δρόμος προς τη νιρβάνα.

 

Κρόνος στο Σκορπιό – 8ος οίκος

 

Η επιθυμία του ατόμου για ασφάλεια, το εξωθεί στο να ακολουθεί συντηρητικά μοτίβα, να μαζεύει χρήματα, να μην παίρνει ρίσκα και αποφάσεις από το φόβο ότι θα αποτύχει και να μη μοιράζεται εύκολα πράγματα και συναισθήματα με τους άλλους, ακόμη και τους πιο οικείους του.

Απομονώνεται σε ένα θλιβερό βούρκο στεναχώριας, καχυποψίας, ανικανοποίητων αναγκών, ο οποίος δεν είναι άλλος από τα λιμνάζοντα ύδατα των συναισθημάτων που δεν εκφράζονται, δεν τροφοδοτούνται, δεν εκτονώνονται.

 

Το τραύματα εξωθούν το άτομο στο να αποζητά τον έλεγχο και την επικράτησή του στους άλλους επειδή ο έλεγχος του δίνει την ψευδαίσθηση ότι δεν κινδυνεύει. Τελικά παγιδεύεται στον ίδιο τον έλεγχο και δεν γλυτώνει ούτε από τα τραύματα ούτε από την ίδια την παγίδα που του περιορίζει τις δυνατότητες.

 

Καρμική επιταγή του Κρόνου στο Σκορπιό ή στον όγδοο οίκο είναι να μάθει το άτομο την τέχνη της συγχώνευσης, του απόλυτου μοιράσματος των συναισθημάτων, των σκέψεων, των απόψεων, των ιδιαιτεροτήτων του, των πιο απόκρυφων πτυχών του, των βίτσιων του με ένα συνάνθρωπό του.

Τη συγχώνευση που για να επιτευχθεί θα πρέπει να έχει βρει πρώτα την εσωτερική αρμονία, να έχει σκάψει βαθιά μέσα του, να έχει αναμετρηθεί με τους φόβους του, να έχει κάνει την αυτοκριτική του, να έχει περάσει από τη διαδικασία της μετάλλαξης.

 

Τότε ο φόβος για να αλληλοσυμπλήρωση θα έχει μεταμορφωθεί σε γενναιότητα, η ανάγκη ελέγχου θα έχει μετουσιωθεί σε ανάγκη προσφοράς και αφοσίωσης και τη θέση των υλικών αναγκών θα έχουν καταλάβει η αξίες του Νόμου που διέπονται από τις ενέργειες του Κρόνου. Τότε το άτομο θα αρχίσει να μεταλλάσσεται σε ζηλωτή που αποζητά το δρόμο προς τη μύησή του.

 

Κρόνος στον Τοξότη – 9ος οίκος

 

Αυτός είναι ο Κρόνος του καθήκοντος, της σοβαρότητας, των συγκροτημένων αποφάσεων. Ωστόσο, το άτομο ασφυκτιά στην ιδέα της ωριμότητας, την αντιμετωπίζει ως πρόωρα γηρατειά, παρερμηνεύει τη συγκρότηση και τη θεωρεί ως συμβιβασμό και περιορισμό της ανεξαρτησίας του.

Το αποτέλεσμα είναι να υιοθετεί την επιπόλαιη στάση του εφήβου, ο οποίος αποζητά πληροφορίες, γνωριμίες, απόψεις, ιδέες είτε για να διευρύνει τον κύκλο του είτε για να επαναστατήσει είτε γιατί χρειάζεται ερεθίσματα, προκειμένου να ανακαλύψει την ταυτότητά του.

 

Η έμφυτη ανάγκη του ατόμου για γνώση, το εξωθεί στο να μετατρέπεται σε συλλέκτη πληροφοριών και συχνά η μανία για πληροφόρηση τον φέρνει στα «πηγαδάκια» του κουτσομπολιού. Το αποτέλεσμα είναι το άτομο να αναλώνεται σε καταστάσεις που, ουσιαστικά, δεν το προάγουν.

 

Σκοπός του Κρόνου στον Τοξότη ή στον ένατο οίκο είναι το άτομο να αποκτήσει μία ολιστική φιλοσοφία για τη ζωή. Να καταλάβει τη σημασία της σύνθεσης και όχι του επιμερισμού, των φιλοσοφικών συστημάτων και όχι των διάσπαρτων ιδεών.

Ο Κρόνος επιτάσσει στο άτομο να γίνει πρώτα ο δάσκαλος του εαυτού του, μετατρέποντας σε επίγνωση την εμπειρία και στη συνέχεια να γίνει πρόθυμος συμβουλάτορας και όχι καταπιεστικός ξερόλας όσων θέλουν να ακούσουν την εμπειρία του. Τον καλεί να συνειδητοποιήσει ότι η ενηλικίωση δεν είναι γηρατειά και ότι πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του γιατί έχει τα καθήκοντα του μαθητή και τις υποχρεώσεις του δασκάλου για τον ίδιο τον εαυτό του στην ατραπό της μαθητείας…

 

Κρόνος στον Αιγόκερω – 10ος οίκος

 

Εδώ έχουμε την απόλυτη ταύτιση του Κρόνου και της ευθύνης. Ευθύνη που απαιτεί καθαρό μυαλό, διαυγείς πράξεις, σύνεση, εχεφροσύνη, δυνατότητα παραγωγικού έργου.

Ωστόσο, ο άνθρωπος συνήθως προτιμά να φυγοπονεί και έτσι επιστρέφει στη μήτρα, στο οικογενειακό περιβάλλον που του επιτρέπει να παραμένει στην παιδική του ηλικία. Επιστρέφει στο πρότυπο της μητρικής ή πατρικής αγκαλιάς, γι αυτό συχνά παντρεύεται άτομα πολύ μεγαλύτερά του, αποζητά στοργή και φροντίδα και παραχωρεί τις ευθύνες των ενηλίκων στους προστάτες του, ενίοτε παρουσιάζοντας ταυτόχρονη απέχθεια προς οποιοδήποτε επιτυχημένο καριερίστα.

 

Ένας άλλος τρόπος για να κερδίσει την προσοχή που του είναι απαραίτητη, είναι να χρησιμοποιεί κάθε μέσον για να αναρριχηθεί στην κορυφή της καριέρας του, ακόμη κι αν χρειαστεί να υιοθετήσει αριβιστικές πρακτικές, ακόμη κι αν απομακρύνει οποιοδήποτε θα μπορούσε να τον αγαπήσει γι αυτό που είναι κι όχι για τη θέση που κατέχει.
Αυτό το άτομο είτε ακολουθώντας τη μια πλευρά είτε την άλλη, είναι εκτός εξελικτικής πορείας καθώς προκαλεί τη Δαμόκλειο σπάθη του κάρμα του.

 

Το αίτημα του Κρόνου στον Αιγόκερω ή στο δέκατο οίκο είναι η αναρρίχηση όχι τόσο στην καριέρα όσο στα μυητικά μονοπάτια. Για να τα κατακτήσει ο ζηλωτής δουλεύει σκληρά, δίνει τον καλύτερό του εαυτό, σμιλεύεται από κάθε είδους μνησικακία, έρχεται αντιμέτωπος με τα παιδικά του χρόνια, τα τραύματα που του έχει δημιουργήσει η οικογένειά του και τα επουλώνει μέσα από την αυτογνωσία. Συγκροτείται, πραγματώνοντας κάθε τι που έχει λάβει σαν γνώση, μετατρέποντας τη θεωρία σε πράξη.

 

Το κάρμα του ατόμου με Κρόνο στο δέκατο οίκο ή στον Αιγόκερω είναι να παράγει έργο και να ακτινοβολεί δια του έργου του. Η καριέρα είναι μια καλή αρχή, αρκεί να μην μετατοπιστεί εκεί το κέντρο βάρους, γίνει αυτοσκοπός και βουλιάξουμε στο βούρκο της ματαιοδοξίας. Οι φιλοδοξίες του ατόμου καλό θα ήταν να έχουν σαν στόχο τους την εξέλιξη και όχι την επιβολή του σε ένα, ούτως ή άλλως, σαθρό κοινωνικό γίγνεσθαι.

 

Κρόνος στον Υδροχόο – 11ος οίκος

 

Οι επιταγές του Μεγάλου Διδασκάλου Κρόνου από το άτομο που στο ωροσκόπιό του τον έχει στον Υδροχόο ή στον ενδέκατο οίκο είναι πολύ δύσκολες καθώς το εξωθεί στο να βλέπει ψηλά.

Ωστόσο, αν πέσει θύμα των ανασφαλειών του και της ανάγκης του να μην «δουλέψει» σκληρά, να μην αποδείξει ότι αξίζει, θα κοιτάει το δάκτυλο και όχι το στόχο, το φως, τον Ήλιο. Θα βλέπει όσα μπορεί να αντιληφθεί στο εδώ και τώρα και θα χάσει το όραμα.

Τότε θα μείνει άπραγο, εγκλωβισμένο στον εγωκεντρισμό του, καθήμενο στο θρόνο του μικρού Θεού καθώς έχει την ψευδαίσθηση ότι προσφέρει επειδή μας έκανε την τιμή να γεννηθεί και δεν χρειάζεται να κάνει κανέναν άλλο άθλο μεγαλύτερο από αυτόν.

 

Το αίτημα του Κρόνου στον Υδροχόο ή στον ενδέκατο οίκο είναι το άτομο να σπάσει τα περιοριστικά όρια του εγωκεντρισμού του και να οριοθετηθεί μέσα στα πλαίσια της ομάδας, την κοινωνίας, της ανθρωπότητας. Να αναγνωρίσει τον εαυτό του ως κόκκο άμμου στη Δημιουργία αλλά ταυτόχρονα να αντιληφθεί το πόσο σημαντικός είναι για το Θεϊκό Σχέδιο.

 

Καρμική υποχρέωση του ατόμου είναι να συγκροτηθεί, να αξιοποιήσει το ώριμο μυαλό του και την εμπειρία του και να βάλει στόχους, οι οποίοι δεν θα ικανοποιούν αποκλειστικά τις δικές τους ανάγκες αλλά θα προσφέρουν έργο σε ομάδες, κοινωνικά σύνολα, στην ανθρωπότητα.

Αν το άτομο μετατοπίσει το κέντρο βάρους του από το «εγώ είμαι μικρός Θεός αλλά δεν κάνω τίποτε για να το αποδείξω» στο «εγώ είμαι μέρος του Θεού γι αυτό και κάνω τα πάντα για να υπηρετήσω το Θείο Σχέδιο», τότε σίγουρα μιλάμε για εξέλιξη.

 

Κρόνος στους Ιχθύες – 12ος οίκος

 

Το άτομο που έχει Κρόνο στους Ιχθύες ή στο δωδέκατο οίκο, έχει να αντιμετωπίσει τη θάλασσα του συλλογικού ασυνειδήτου με τους θεούς, τα Ηλύσια Πεδία, τις Μούσες αλλά και τις ερινύες, τον Άδη, τις μαινάδες.

Το πεδίο είναι ελεύθερο για να αποσπάσει το μυαλό και να δημιουργήσει εικόνες, οι οποίες μπορεί να είναι από δημιουργικός οραματισμός του αποκρυφιστή που προσπαθεί να γιατρέψει τον πλησίον με τη θετικότητά του μέχρι ψυχεδελικές δίνες ενός άρρωστου μυαλού.

 

Οι φοβίες, οι ανασφάλειες, τα τραύματά του είναι συνέχεια καθηλωμένα στη μνήμη, στο συνειδητό του νου και αποτρέπουν το άτομο από το να αξιοποιήσει δημιουργικά τη φαντασία του. Το κρατούν εγκλωβισμένο στη φυλακή του πεπερασμένου, στην οποία νομίζει ότι δεν ελλοχεύουν οι κίνδυνοι των μαινάδων και των ερινυών ενώ αυτές οργιάζουν.

Η εσωστρέφεια του ατόμου βρίσκει καταφύγιο στη ρουτίνα. Σκύβει το κεφάλι και δουλεύει συνεχώς και αδιαλείπτως, προσφέροντας υπηρεσίες και αναλώνοντας τις δυνατότητές του σε επαναλαμβανόμενες υποχρεώσεις.

 

Ο Κρόνος στους Ιχθείς ή στο δωδέκατο οίκο απαιτεί από το άτομο να αξιοποιήσει ακόμη και τα τραύματά του, να μετατρέψει τα παθήματα σε μαθήματα και να λυτρωθεί από τα δεσμά του φόβου.

 

Η καρμική υποχρέωση του ατόμου είναι να κοιτάξει ατρόμητα τη θάλασσα του συλλογικού ασυνειδήτου, να ατενίσει την ολότητα και να πιστέψει ακράδαντα ότι αν βουτήξει μέσα σε αυτό το χαοτικό περιβάλλον, θα αντικρύσει μόνο αυτά που του επιτάσσει η ψυχή και το μυαλό του.

Αν ο άνθρωπος καθαρίσει το διαβάλλοντα νου που τον διαβουκολεί από τις διαβολές του, τότε ο διάβολος και τα τέκνα του δεν θα βρεθούν ποτέ μπροστά του. Και τότε η θάλασσα του συλλογικού ασυνειδήτου, απαλλαγμένη από τις ψευδαισθήσεις και τα φαντάσματα του νου, θα προσφέρεται για ένα υπέροχο ταξίδι προς τα Ηλύσια Πεδία…

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Η μετά Γεννήσεως του Θεανθρώπου Χριστού Σύναξη της Θεοτόκου και η φυγή στην Αίγυπτο – 26.12 τιμάται από την Ορθοδοξία
Αγία Φωτεινή η Μεγαλομάρτυς Σαμαρείτιδα και Όσιος Πορφύριος Επίσκοπος Γάζης συνεορτάζουν στις 26 Φεβρουαρίου
Kostis A. Makris
Ας ευθυμήσουμε: η γλώσσα, του Κωστή Α. Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.