Πόρτα στις Ανταποκρίσεις

Κανείς δεν είναι μόνος του μέσα στην Κρίση, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου-Τσίσσερ

Spread the love

 

Άλλος ένας Αυστριακός που μας τιμά.

 

Άλλο ένα βιβλίο για την Κρίση, για την Ελλάδα μας, για μας. Αυτή την φορά όμως η προσέγγιση είναι πολύ διαφορετική. Ο Αυστριακός συγγραφέας του Βιβλίου „Durch die Krise kommt keiner allein. Was Griechenland Europa lehrt” ( σε ελεύθερη μτφρ. Κανείς δεν είναι μόνος του μέσα στην Κρίση. Τι διδάσκει η Ελλάδα την Ευρώπη. ) Christian Rathner, γνωρίζει πολύ καλά το θέμα και το δείχνει.

 

Στην παρουσίαση του Βιβλίου του, που έγινε στο κέντρο της Βιέννης την Πέμπτη που μας πέρασε, μας μίλησε για το βιωματικό του ταξίδι στην μικρή μας πατρίδα και τους λόγους που τον ώθησαν στο να γράψει για αυτό. Η εκδήλωση έγινε μάλιστα υπό την αιγίδα του αξιότιμου Μητροπολίτη μας Αρσένιου και η οργάνωσή της από τον Διαπολιτιστικό Σύλλογο Μακεδονία στην Βιέννη.

 

 

Έλληνες και Αυστριακοί μαζί, εκπρόσωποι από τον Τύπο, την πολιτική και τον εκδοτικό Οίκο, δώσαμε το παρόν και πραγματικά δεν απογοητευτήκαμε. Μετά από τον συναισθηματικό χαιρετισμό του Μητροπολίτη μας και την προσφώνηση του προέδρου του Συλλόγου, Κυρίου Χαρίλαου Ζίκου, ο Κύριος Rathner ξεκίνησε να αφηγείται την ιστορία του.

 

 

Μας έκανε μάλιστα μεγάλη έκπληξη, που πριν αρχίσει καλά καλά να μιλάει για το έργο του, ήχησαν οι γνώριμες νότες του Μίκη Θεοδωράκη και το τραγούδι «Της Δικαιοσύνης Ήλιε νοητέ» γέμισε την αίθουσα νοσταλγία, συγκίνηση και αμηχανία, αφού κανείς μας δεν περίμενε κάτι τέτοιο. Ο Christian Rathner μας εξήγησε πόσο πολύ θαυμάζει το έργο του Έλληνα συνθέτη και πόσο τον «κυνηγούσε» στην Ελλάδα κατά κάποιο τρόπο, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να τον γνωρίσει από κοντά…

 

 

Το γεγονός ότι ένας Αυστριακός έχει έρθει κάμποσες φορές στην Ελλάδα και πως έχει κάνει φίλους, δεν είναι κάτι το τόσο ξεχωριστό. Οι περισσότεροι από εμάς εδώ το έχουμε βιώσει, έχουμε πραγματικούς «φανατικούς» φίλους και άλλο τόσο «φανατικούς» εχθρούς. Το ιδιαίτερο της όλης υπόθεσης είναι πως ένας άνθρωπος άλλης εθνικότητας, αποφασίζει να υπερασπιστεί την αλήθεια, μια αλήθεια που έχει «στραπατσαριστεί» κάμποσες φορές, αφού τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν δίνουν βήμα στους υπερασπιστές της τα τελευταία χρόνια.

 

Ο ίδιος, δημοσιογράφος του αυστριακού κρατικού καναλιού ORF, με πολυετή πείρα στο αντικείμενό του, ξέρει καλά το παιχνίδι των «μίντια» και της είδησης. Όταν τα αυστριακά Μέσα έκαναν λόγο για τους Έλληνες πως «ζούσαν παραπάνω των δυνατοτήτων τους και έτσι έπεσαν από την αιώρα», κάποιοι πιο ευαίσθητοι και λιγότερο εγωκεντρικοί άνθρωποι ανάμεσά μας, προβληματίστηκαν, αντέδρασαν. Έτσι και ο Christian Rathner, αποφάσισε να κάνει την προσωπική του έρευνα και να δει από κοντά, τι συμβαίνει πραγματικά.

 

 

 

Συναντήθηκε με δημοσιογράφους, με καθημερινούς ανθρώπους, με πολιτικούς και ειδικούς επί των οικονομικών, μελέτησε στατιστικά στοιχεία. Αφουγκράστηκε τους παλμούς των Ελλήνων που ζουν δύσκολα, φτωχικά, συγκρατημένα, υπό περιορισμό. Επισκέφθηκε καταυλισμούς, είδε τις ουρές των ανθρώπων στα συσσίτεια με τα ίδια του τα μάτια και σχημάτισε την δική του γνώμη. Δεν στάθηκε μόνο σε ένα μέρος της Ελλάδας, αλλά προσπάθησε να ταξιδέψει σε όσα περισσότερα μέρη μπορούσε, και να δει το θέμα της κρίσης από όλες τις πιθανές πλευρές.

 

 

 

Το αποτέλεσμα του «ταξιδιού» του αυτού, το βιβλίο του. Με πραγματικές ιστορίες, πραγματικά στοιχεία, αληθινά συναισθήματα. Όπως είπε και ο ίδιος, δεν είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται κατά κύριο λόγο στους Έλληνες, αλλά είναι για όλους τους Ευρωπαίους, που νομίζουν πως η κρίση δεν θα τους αγγίξει, ή δεν τους άγγιξε το ίδιο.

 

Η κρίση δεν κάνει διακρίσεις. Είμαστε όλοι άνθρωποι και οι Έλληνες έχουμε να διδάξουμε πολλά στον έξω κόσμο, με τα καλά παραδείγματα αλληλεγγύης που συμβαίνουν ανάμεσά μας. Μπορεί να είναι λίγα, αλλά μόλις γίνει η αρχή θα ακολουθήσουν και άλλα, είμαι σίγουρη.

 

 

 

Δεν πρέπει να χάνουμε το κουράγιο μας και την αγάπη μας για τον συνάνθρωπό μας. Είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε κι εμείς κάποια στιγμή στην ζωή μας, στην θέση όλων αυτών που δεν έχουν καλά καλά να φάνε.

 

 

 

Το βιβλίο του Christian Rathner είναι πραγματικά αξιόλογο. Ο ίδιος είναι ένας χαμογελαστός, σοβαρός και απόλυτα προσγειωμένος κύριος, που ξέρει να χειρίζεται τον λόγο και να δίνει εικόνα στις λέξεις. Το μοναδικό του παράπονο, όπως και το δικό μας σαν Έλληνες του εξωτερικού, είναι η μικρή ανταπόκριση των επίσημων ελληνικών φορέων της Αυστρίας. Ευελπιστεί να μεταφραστεί το βιβλίο του και στα ελληνικά στο προσεχές μέλλον και να γίνει ευρέως γνωστό, γεγονός που του ευχόμαστε όλοι μας.

 

 

 

Τέτοιες προσπάθειες, που τιμούν τον τόπο μας, πρέπει να τις στηρίζουμε και να τις προωθούμε όπως τους αρμόζουν. Το παιχνίδι της πολιτικής και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είναι αρκετά βρόμικο και κερδοσκοπικό κατά βάθος. Η αλήθεια όμως λάμπει και κάνει καλό, σε όλους, να ακούγεται, να διαδίδεται. Οι καιροί αλλάζουν, οι σαθρές υποδομές θα αρχίζουν τα καταστρέφονται και οι άνθρωποι θα καταλάβουν τον αληθινό τους προορισμό. Ναι, σκέφτομαι θετικά…

 

 

νος ﷽﷽﷽﷽﷽﷽ειωμnerναδει απκαι πωςein. Was Griechenland Europa lehrt” νος ﷽﷽﷽﷽﷽﷽ειωμnerναδει απκαι πωςein. Was Griechenland Europa lehrt”

SHARE
RELATED POSTS
Ανταπόκριση από Βιέννη: Αφιέρωμα στο Γιάννη Ρίτσο
Βιέννη: Βόλτα στον πύργο, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου-Τσίσσερ
Βιέννη: «Βόλτα δίπλα στον Δούναβη», της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου-Τσίσσερ

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.