Υγεία

Η κλιμακτήριος είναι και ανδρική υπόθεση, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Εκεί γύρω στα πενήντα οι ανδρικές ορμόνες μειώνονται και η «ανδρόπαυση», όπως είναι επίσης γνωστή η ανδρική κλιμακτήριος, κάνει την εμφάνισή της.

Mε τον όρο «ανδρική κλιμακτήριος» περιέγραψαν το 1944 ο δρ. Carl Heller και ο δρ. Gordon Myers σειρά συμπτωμάτων που παρατήρησαν σε άνδρες άνω των 50 ετών: απώλεια ερωτικής επιθυμίας, κατάθλιψη, αδυναμία συγκέντρωσης αλλά και εξάψεις. Αργότερα, αντικαταστάθηκε από τον όρο «ανδρόπαυση», που περιγράφει κυρίως τις σωματικές αλλαγές μεσήλικων ανδρών που οφείλονται στη μείωση των ανδρογόνων.

Η ανδρική κλιμακτήριος εμφανίζει συμπτώματα όπως:

 Στυτική δυσλειτουργία και μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας

 Κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης και εξασθένηση της μνήμης

 Εξάψεις κατά τη διάρκεια της ημέρας και ιδρώτας κατά τον ύπνο.

 Εκνευρισμός, άγχος και μελαγχολία

 Αύξηση του λίπους στο σώμα

 Οστεοπενία ή οστεοπόρωση και ερυθρά αιμοσφαίρια χαμηλότερα του φυσιολογικού.

Την ψυχή και το σώμα του άνδρα επηρεάζει η μείωση των ανδρογόνων, των ανδρικών ορμονών στον οργανισμό. Στους άνδρες οι ορμόνες μειώνονται και δεν εξαντλούνται όπως στις γυναίκες κατά την κλιμακτήριο. Ωστόσο, τα χαμηλά επίπεδα ανδρικών ορμονών, μπορεί να οφείλονται είτε σε κάποια πάθηση είτε στη χρήση ορισμένων φαρμάκων, οπότε ερευνούμε κάθε πιθανό σενάριο. Οι άνδρες αυτής της ηλικίας, καλό είναι να κάνουν αιματολογικές εξετάσεις για τα επίπεδα της τεστοστερόνης τους και εξετάσεις που θα αποκλείσουν την ύπαρξη ασθενειών όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι διαταραχές του θυρεοειδούς, παθήσεις του εντέρου, δυσλειτουργία των επινεφριδίων κ.ά.

Συμπτώματα αντίστοιχα με αυτά της ανδρόπαυσης μπορούν να προκαλέσουν και φάρμακα όπως ορισμένα αντιβιοτικά, αντιμυκητιασικά, ηρεμιστικά και αντιυπερτασικά. Επιπρόσθετα ο άνδρας οφείλει να διερευνήσει το ενδεχόμενο οι ψυχικές μεταπτώσεις του να οφείλονται σε άλλους παράγοντες, όπως στο έντονο άγχος ή στην κατάθλιψη.

Να πάρω τεστοστερόνη;

Στο ερώτημα αν ο άνδρας πρέπει ή όχι να λάβει τεστοστερόνη κατά την ανδρόπαυση, η διεθνής ιατρική κοινότητα δεν έχει δώσει ακόμη ακριβή απάντηση διότι δεν υπάρχουν ευρείας έκτασης και ασφαλείς κλινικές μελέτες αναφορικά με την ασφάλεια των συγκεκριμένων σκευασμάτων. Η λήψη τεστοστερόνης ενοχοποιείται για καρκίνο του προστάτη, καρδιαγγειακά επεισόδια, επιθετική συμπεριφορά, σύνδρομο υπνικής άπνοιας αλλά και καρκίνο του μαστού.

Επιπλέον ενοχοποιείται και για ερυθροκυττάρωση, δηλαδή υπερβολικά αυξημένο αριθμό ερυθρών κυττάρων στο αίμα ενώ η μη ενδεδειγμένη χρήση της συνδέεται και με ηπατικά αλλά και καρδιαγγειακά προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση ο άνδρας θα αποφασίσει από κοινού με τον γιατρό του, αφού ενημερωθεί για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της θεραπείας.

Από κει και πέρα οι άνδρες θα πρέπει να προσέξουν το σωματικό τους βάρος: το επιπλέον σωματικό λίπος διεγείρει τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε μία άλλη ορμόνη, στα οιστρογόνα και έτσι μειώνονται ακόμα περισσότερο τα επίπεδά της τεστοστερόνης στο αίμα.

Ανεξάρτητα όμως από το βάρος τους θα πρέπει να γυμνάζονται για να βελτιώσουν τη λειτουργία του οργανισμού και να μειώσουν τα αποθέματα λίπους. Στα επείγοντα μέτρα η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, η δραστική μείωση στην κατανάλωση αλκοόλ αλλά και η οριστική διακοπή του καπνίσματος.

 

SHARE
RELATED POSTS
Αντιμετωπίστε την κατακράτηση υγρών, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ομορφιά: πώς θα αντιμετωπίσετε τη χαλάρωση του δέρματος, της Κατερίνας Παπασάββα
Υγεία: Ποιες ασθένειες επηρεάζουν την ούρηση;, του Δρ Σπυρίδωνος Γκούβαλη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.