Ανάληψη, Στάδιο Διαγόρας, Ασγούρου
delivery: 224100-3600
Κατ’αρχάς δεν έχει υπογραφεί η επανασύσταση του Τμήματος Τουρισμού στη Χίο. Ό,τι έχει γραφτεί από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο είναι ψέμμα.
Αλλά ας το πάρουμε από την αρχή…
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ όλων των Πανεπιστημίων της χώρας, με βάση τις εκθέσεις Εξωτερικής Αξιολόγησης, όπως δημοσιοποιήθηκαν από την ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση).
Για τέσσερις ημέρες ανά Πανεπιστήμιο η επιτροπή που απαρτιζόταν από προσωπικό του Καναδά, της Κύπρου και του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων έλαβε συνεντεύξεις από το προσωπικό των ΑΕΙ, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και εξέτασε όλα τα επίπεδα κάθε ΑΕΙ: οργανωτικό, οικονομικό, υποδομές, αναγνωρισιμότητα πτυχιακών και μεταπτυχιακών τίτλων, απασχόληση και απορροφητικότητα, περιβαλλοντικό επίπεδο και έκρινε πως ανάμεσα στα τέσσερα αριστεύσαντα πρώτο σε βαθμό αριστείας ήταν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Οι εξωτερικοί αξιολογητές της ΑΔΙΠ, που «όργωσαν» όλα τα ΑΕΙ της χώρας (επιτόπιες επισκέψεις), έδρασαν κατά το διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου 2015-Ιουλίου 2016.
Και ερχόμαστε στο Τμήμα Τουρισμού. Μέχρι και τούτη τη στιγμή [ξημερώματα 6ης Φεβρουαρίου 2017] καμμία εξέλιξη δεν υπάρχει για την έδρα του τμήματος Τουρισμού στη Ρόδο ή στη Χίο, ένα θέμα που έχει αναστατώσει και διχάσει την ροδιακή κοινωνία καθώς το ψεύδος και ο λαϊκισμός βασιλεύουν. Ο Υπουργός Παδεία όπως και στο παρελθόν είχε αναφέρει το [κόντρα στα υπόλοιπα μέσα που έλεγαν το αντίθετο] δεν έχει αποφανθεί ούτε και έχει υπογράψει την ίδρυση του Τμήματος στην Χίο ή στη Ρόδο, σεβόμενοι το Αυτοδιοίκητο. Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι η ίδρυση του Τμήματος στη Ρόδο κάθε άλλο παρά δόκιμη είναι από τη στιγμή που δεν έχουν εξασφαλιστεί οι προϋποθέσεις για τη σωστή λειτουργία του, δηλαδή: προσωπικό με τεχνογνωσία, υποδομές, εξασφάλιση αμοιβών του εκπαιδευτικού προσωπικού. Επίσης πρέπει να διευκρινισθεί ότι το Τμήμα Τουρισμού σκοπεύει να καταρτίσει επαγγελματίες Οικονομίας και Διοίκησης στον Τουρισμό και όχι προσωπικό που θα δουλεύει με τους Τουρίστες, αυτό δηλαδή που συμβαίνει επί δεκαετίες στη Ρόδο.
Για να γίνει πιο σαφές: το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Ρόδο έχει τμήματα που αφορούν στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, στην Ιστορία, στις Μεσογειακές Σπουδές. Τα Τμήματα Οργάνωσης, Διοίκησης και Οικονομίας, λειτουργούν ήδη στη Χίο και ουσιαστικά μιλάμε για επανίδρυση του Τμήματος Τουρισμού στη Χίο. Συνεπώς, ενδείκνυται η Χίος για το Τμήμα Τουρισμού, διότι είναι στο πλαίσιο των Τμημάτων που ήδη διαθέτει και παραδειγματικά για να γίνει πιο σαφές: σ’ένα φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης Θεωρητικών Μαθημάτων ζητείται η διδασκαλία Φυσικής, χωρίς επιπλέον αίθουσες και κυρίως χωρίς προσωπικό. Πόσο λογικό και αποδοτικό μπορεί να είναι;
Τέλος: τα λογικά κριτήρια υποδεικνύουν τη Χίο για την ίδρυση Τμήματος Τουρισμού, τα πολιτικά-συμφεροντολογικά δείχνουν τη Ρόδο. ‘Όμως ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που αξιολογείται αντικειμενικά και ισότιμα και κατατάσσεται 1ο και με Άριστα ανάμεσα στα 36 εξεταζόμενα ΑΕΙ της Χώρας από εξωτερικούς παράγοντες, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αλλοιώσει τους στόχους και τη στρατηγική του για να ικανοποιήσει τις δουλοπρεπείς και μικροπρεπείς υποσχέσεις κάποιων πολιτικών. Βλέπει μπροστά και ψηλά. Διότι αντικειμενικές πρωτιές και ερπετική συμπεριφορά, ύποπτη και πολιτικάντικη δεν συμπορεύονται._
* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author