Η Anna Pavlova γεννήθηκε μια μέρα σαν και σήμερα, 31 Ιανουαρίου 1881. Ρωσίδα prima ballerina του Αυτοκρατορικού Μπαλέτου της Ρωσίας και των Ρώσικων Μπαλέτων του Sergei Diaghilev. Γνωστή κυρίως για την δημιουργία του ρόλου του Θάνατου του Κύκνου υπήρξε η πρώτη μπαλαρίνα που με το μπαλέτο της γύρισε τον κόσμο.
Ενώ βρισκόταν στην Χάγη διαγνώστηκε με πνευμονία που χρειαζόταν εγχείρηση ύστερα απο την οποία δεν θα μπορούσε να ξαναχορέψει. Αρνήθηκε να εγχειριστεί λέγοντας πως αν δεν μπορούσε να χορέψει τότε καλύτερα να πεθάνει. Πέθανε απο πλευρίτιδα στις 23 Ιανουαρίου 1931, τρείς βδομάδες πριν τα 50στα γεννέθλιά της. Τα τελευταία της λόγια ήταν “Ετοιμάστε μου το κουστούμι του Κύκνου”.
Η επόμενη παράσταση που ήταν να δώσει έγινε κανονικά χωρίς αυτήν σύμφωνα με την παράδοση, με έναν προβολέα να κινείται στην σκηνή, εκεί που θα έπρεπε να είναι αυτή.
Το έχω ξαναπεί θαρρώ, πως σημάδι πως κάποιος είναι διάσημος είναι να δοθεί το όνομά του σε κάποιο έδεσμα. Σας παρουσιάζω λοιπόν την “Παβλόβα”, αν δεν την ξέρετε ήδη, για την δημιουργία της οποίας ακόμα μαλώνουν Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Είναι ένα απο τα γλυκά που φτιάχνει όποτε βρει ευκαιρία η Νοομι και που δεν παραλείπω να δοκιμάσω, φυσικά κρυφά απο τον γιατρό μου. Κατόπιν, δεν παραλείπω να γλύψω τα δάχτυλά μου.
Η παραλλαγή της Νόομι είναι να χωρίζει την μαρέγκα σε ατομικές μερίδες.
PAVLOVA
4 ασπράδια αυγού – 1 φλυτζάνι άχνη ζάχαρη – 1/2 κουταλάκι βανίλια – 1 κουταλάκι άσπρο ξύδι – 1/2 κουτάλι κόρνφλάουρ
Για το κάλυμμα: 1 φλυτζάνι καλοχτυπημένη, παχειά κρέμα γάλακτος – 1/2 κουταλι ζάχαρη – 1/2 κουταλάκι βανίλια
Φρούτα: κίβι, φράουλες, ροδάκινο, ανανάς ή άλλα φρούτα της επιλογής σας, κομμένα σε κύβους ή ροδέλες.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 C. Κόβουμε αντικολλητικό χαρτί μαγειρικής στο μέγεθος ένός πιάτου. Χτυπάμε τα ασπράδια με το μίξερ μέχρι να σφίξουν και κάνουν κορφές, προσθέτουμε την ζάχαρη σιγά σιγά μέχρι η μαρέγκα να γυαλίσει και προσθέτουμε χτυπόντας το ξύδι, κόρνφλάουρ και βανίλια.
Απλώνουμε την μαρέγκα στο αντικολλητικό χαρτί κάνοντας την περιφέρεια λίγο ψηλότερη απο το κέντρο. Ψήνουμε για 60’, σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε την μαρέγκα να κρυώσει τελείως μέσα στον φούρνο.
Όταν κρυώσει, βάζουμε στο μίξερ λίγα απο τα φρούτα και δυο κουταλιές άχνη ζάχαρη. Τα χτυπάμε καλά και τα περνάμε απο την σίτα.
Χτυπάμε την κρέμα με την υπόλοιπη άχνη ζάχαρη και την απλώνουμε πάνω στην μαρέγκα. Στολίζουμε με τα κομμάτια φρούτου και περιχύνουμε με την “σάλτσα”.
Anna Pavlova was born on a day like today, 31 January 1881. A Russian prima ballerina, she was a principal artist of the Imperial Russian Ballet and the Ballets Russes of Sergei Diaghilev. Pavlova is most recognized for the creation of the role The Dying Swan and, with her own company, became the first ballerina to tour ballet around the world.
While touring in The Hague, Pavlova was told that she had pneumonia and required an operation. She was also told that she would never be able to dance again if she went ahead with it. She refused to have the surgery, saying “If I can’t dance then I’d rather be dead.” She died of pleurisy three weeks short of her 50th birthday, on 23 January 1931. Her last words were, “Get my ‘Swan’ costume ready.”
In accordance with old ballet tradition, on the day she was to have next performed, the show went on as scheduled, with a single spotlight circling an empty stage where she would have been.
I‘ve said it before, I believe, that a sure sign of someone being famous is to have a dish named after them. So, I now present you with “Pavlova”, in case you don’t already know, for the creation of which there is an ongoing dispute between Australia and New Zealand. It is one of the deserts that Noomi likes to prepare given the occasion and which I will not resist to try, disobeying doctor’s orders. Noomi’s variation is to separate the meringue in individual portions. Just as good.
PAVLOVA
4 egg whites – 1 cup caster sugar – 1 tsp white wine vinegar – 1 tsp cornflour – 1 tsp vanilla extract
For the topping
1 cup heavy whipping cream – 1/2 tablespoon granulated white sugar (or to taste) – 1/2 teaspoon pure vanilla extract
Fresh fruit: kiwi, strawberries, raspberries, blackberries, passion fruit, peaches, pineapple or other fruit of your choice.
Preheat oven to 150C. Mark out and cut the circumference of a dinner plate on baking parchment. Whisk the egg whites with a hand mixer until they form stiff peaks, then whisk in the sugar, 1 tbsp at a time, until the meringue looks glossy. Whisk in the vinegar, cornflour and vanilla.
Spread the meringue inside the circle, creating a crater by making the sides a little higher than the middle. Bake for 1 hr, then turn off the heat and let the Pavlova cool completely inside the oven.
When the meringue is cool, chop 100g of the strawberries. Mix them with half the red currants and 2 tbsp icing sugar. Place in a food processor, blitz until smooth, then push the fruit mixture through a sieve. Whip the cream with the remaining icing sugar and spread it over the meringue. Put the remaining fruit on the cream and finally pour the sauce over the whole lot.
Fingerlicking good!
* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author
iPorta.gr