Αν και ο πόνος στη φτέρνα είναι συνηθισμένος, οι αιτίες που τον προκαλούν είναι περισσότερες από μία. Πού μπορεί να οφείλεται; Πότε να επισκεφθούμε το γιατρό; Μπορούμε να τον εξαλείψουμε ανακουφίζοντας παράλληλα το κάτω μέρος των ποδιών μας;
Τα πόδια είναι οι… ήρωες του μυοσκελετικού καθώς σηκώνουν καθημερινά το φορτίο μας, πολλές φορές σε αντίξοες συνθήκες που τις επιδεινώνουν το επιπλέον βάρος και η κακή φυσική κατάσταση μας. Άλλοτε εκτελούν το καθήκον τους πατώντας πάνω σε σκληρές ή ανώμαλες επιφάνειες κι άλλοτε επιλέγουμε ακατάλληλα παπούτσια, που τα ταλαιπωρούν ακόμη περισσότερο.
Δικαίως οι φτέρνες διαμαρτύρονται και για να γιατί μπορεί να μας προειδοποιούν:
Αν πονάτε στο κάτω μέρος της φτέρνας ενδεχομένως η περιοχή να έχει τραυματιστεί από κάποιο σκληρό αντικείμενο όπως μία πέτρα. Σε αυτήν την περίπτωση ο πόνος θα υποχωρήσει από μόνος του. Δεν έχετε παρά να ξεκουράσετε το πόδι σας για να γίνει καλά γρηγορότερα.
Πόνο στο κάτω μέρος της φτέρνας δίνει και η πελματιαία απονευρωσίτιδα. Η πελματιαία περιτονία είναι ένας παχύς σύνδεσμος που διαπερνά το πέλμα, συνδέοντας τη φτέρνα με τα δάχτυλα. Αν προκληθεί φλεγμονή στο σημείο όπου ο σύνδεσμος ακουμπά στο οστό της φτέρνας- ενδεχομένως από την υπεράθληση με τρέξιμο ή άλματα- τότε εμφανίζεται πόνος, που αυξάνεται κυρίως όταν κινείστε μετά από ένα διάστημα ξεκούρασης (όταν για παράδειγμα προσπαθείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι). Την κατάσταση επιδεινώνουν το υπερβολικό βάρος, η πολύ μικρή ή πολύ μεγάλη καμπύλη της καμάρας του ποδιού, ή η τάση να στρέφεται το πέλμα προς τα μέσα κατά το περπάτημα. Ακόμη χειρότερα αν τα παπούτσια σας είναι ανοιχτά στη φτέρνα ή έχουν φθαρμένο τακούνι. Δυστυχώς, τώρα το καλοκαίρι οι σαγιονάρες επιδεινώνουν το πρόβλημα. Θα πρέπει να φορέσετε παπούτσια με ειδική σόλα που απορροφά τους κραδασμούς ενώ καλό είναιγια ένα διάστημα κάποιων ημερών, να εφαρμόζετε πάγο στην περιοχή, περίπου για ένα τέταρτο της ώρας, τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα. Ο γιατρός μπορεί να προτείνει φυσικοθεραπεία, ελαστικό νάρθηκα ή ενέσεις με στεροειδή. Σπανίως απαιτείται χειρουργική επέμβαση.
Η πελματιαία απονευρωσίτιδα μπορεί να οφείλεται και σε πρηνισμό: όταν βαδίζετε ή τρέχετε, το εξωτερικό χείλος των ποδιών ακουμπά πρώτα στο έδαφος και στη συνέχεια το υπόλοιπο πέλμα. Ελέγξτε τις σόλες των παπουτσιών σας για να διαπιστώσετε αν είναι φθαρμένες στο εξωτερικό άκρο τους. Ο καλύτερος τρόπος για να βρείτε τον τύπο πρηνισμού σας είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, ο οποίος θα πραγματοποιήσει μια ανάλυση βαδίσματος και στη συνέχεια θα σας συμβουλεύσει σχετικά με τον καλύτερο τύπο παπουτσιού.
Αν η πελματιαία απονευρωσίτιδα επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να σχηματισθεί άκανθα φτέρνας δηλ. συσσώρευση ασβεστίου στο σημείο όπου ο ιστός συνδέεται με το οστό της φτέρνας.
Ο πόνος πίσω από τη φτέρνα μπορεί να ειδοποιεί για φλεγμονή στην περιοχή όπου ο αχίλλειος τένοντας συνδέεται με το οστό της φτέρνας και μάλλον οφείλεται στο ότι φοράτε στενά παπούτσια. Με την πάροδο του χρόνου το δέρμα σε εκείνο το σημείο γίνεται πιο παχύ, κόκκινο και πρησμένο και μπορεί να δημιουργηθεί ένα εξόγκωμα στο πίσω μέρος της φτέρνας που είναι ζεστό στην αφή.
Επισκεφθείτε το γιατρό αν ο πόνος γίνεται χειρότερος παρά τη φροντίδα στο σπίτι ή αν έχετε ερυθρότητα ή οίδημα στην φτέρνα ή δεν μπορείτε να πατήσετε το πόδι σας.