Το ότι ο σκύλος είναι ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου το γνωρίζαμε, ωστόσο τα αποτελέσματα των ερευνών των Πανεπιστημίων Έμορι της Τζόρτζια και Έοτβος Λόραντ της Βουδαπέστης, δε θα μπορούσαν παρά να μας κάνουν να χαμογελάσουμε.
Με τη χρήση μαγνητικών τομογραφιών, οι επιστήμονες κατάφεραν να μελετήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα των σκύλων στο άκουσμα διαφόρων ανθρώπινων και σκυλίσιων ήχων, όπως λόγου χάρη φωνές, γέλια, αναστεναγμούς, γρυλίσματα, κλάματα και λυγμούς, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως ο εγκέφαλος του σκύλου έχει εξειδικευμένες στην επεξεργασία της φωνής περιοχές ώστε να αισθάνεται τον άνθρωπο και τις αντιδράσεις του περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ζώο.
Οι έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η μυρωδιά των ιδιοκτητών των σκύλων ενεργοποιεί τον κερκοφόρο πυρήνα του εγκεφάλου όπου βρίσκεται το «κέντρο επιβράβευσής» τους, προκαλώντας στο σκύλο αισθήματα ευφορίας κάθε φορά που ο άνθρωπος τον πλησιάζει για να του μιλήσει, να τον χαϊδέψει, να τον ταΐσει ή να παίξει μαζί του. Τονίζεται μάλιστα πως οι σκύλοι δίνουν προτεραιότητα στις ανθρώπινες μυρωδιές σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη ακόμα κι αν πρόκειται για τη μυρωδιά κάποιας λιχουδιάς.
Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα οικόσιτα ζώα, οι σκύλοι είναι το μοναδικό μη πρωτεύων θηλαστικό που κοιτά τον άνθρωπο κατάματα και δεν αποχωρεί από το πλευρό εκείνου που αισθάνεται ως αφεντικό του ακόμα και σε περιπτώσεις που αισθανθεί σοβαρό κίνδυνο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών, τα αισθήματα που τρέφει ο σκύλος για τον άνθρωπό του είναι όμοια με εκείνα του παιδιού προς τους γονείς του. Όταν το τετράποδο χαίρεται, τρέχει στην αγκαλιά του αφεντικού του, παίζει, κουνάει την ουρά του, γλύφει και χοροπηδά, ακριβώς όπως ένα παιδί γελάει και φιλά τους γονείς του.
Από την άλλη, όταν φοβάται ζητά προστασία στην αγκαλιά του αφεντικού του, και κρύβεται κοντά με τον ίδιο τρόπο που το παιδί στην πρώτη δυσκολία βάζει τα κλάματα και αποζητά τα χάδια των γονιών του για να νιώσει ασφαλές και να ηρεμήσει.
Παρελθούσα έρευνα:
Τα σκυλιά δεν καταλαβαίνουν μόνο τις λέξεις που τους λένε τα αφεντικά τους αλλά και την «πρόθεση επικοινωνίας» μαζί τους. Σύμφωνα με τον Τζεφ Τοπάλ, «τα σκυλιά και οι άνθρωποι διαθέτουν παρόμοιες δυνατότητες επικοινωνίας. Μάλιστα, τα σκυλιά έχουν τις ίδιες ικανότητες με αυτές μικρών παιδιών, από έξι μηνών έως δύο ετών», προσθέτει ο Ούγγρος ερευνητής. Τα σκυλιά παρακολουθούν προσεκτικά τα μάτια των ανθρώπων για να καταλάβουν τι εννοούμε και τι θέλουμε από αυτά. «Τα σκυλιά είναι ευαίσθητα στα σημάδια που δείχνουν τις προθέσεις μας», λέει ο Τοπάλ.
Η ομάδα του επιστήμονα μελέτησε τις αντιδράσεις των σκύλων με βίντεο που δείχνουν έναν άνθρωπο να λέει «γεια σου σκύλε» χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τόνους στη φωνή του. Τα σκυλιά διαβάζουν τα μάτια και καταλαβαίνουν τον ενθουσιασμό στην ανθρώπινη φωνή, όπως ακριβώς και τα μικρά παιδιά. Μπορούν επίσης να υποθέσουν τι σκέφτονται οι άνθρωποι.
Αυτό που δεν ξέρουν ακόμα οι επιστήμονες είναι αν τα σκυλιά χρησιμοποιούν τα ίδια τμήματα του εγκεφάλου με τα παιδιά για να επεξεργαστούν και να αναλύσουν τις οπτικές και λεκτικές πληροφορίες.
Από το διαδίκτυο