Άγιος Φανούριος, ο Προστάτης της Ρόδου, που φανερώθηκε τον 13 αι μ.Χ.Άγιος Φανούριος, ο Προστάτης της Ρόδου, που φανερώθηκε τον 13 αι μ.Χ.Στις 27 Αυγούστου τιμάται ο Άγιος Φανούριος, αλλά οι φανουρόπιτες είναι παντός καιρού είτε για να βρεθούν χαμένα αντικείμενα, είτε για να δοθεί ευλογία.
Η συνταγή που ακολουθεί είναι Μικρασιάτικη με 9 υλικά. Εναλλακτικά αφαιρείτε 2 υλικά [σταφίδα-καρύδια] ή αντικαθιστάτε τη σταφίδα και τα καρύδια με μπέικιν πάουντερ και ανθόνερο. Επίσης, η συνταγή είναι εξίσου καλή και με λεμονοχυμό αντί πορτοκάλι.
Υλικά
1 κούπα σπορέλαιο [ή ελαιόλαδο]
3 κούπες αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του)
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα φυσικό χυμό πορτοκάλι
1 κουταλάκι γλυκού σόδα
1/2 κούπα καρύδι κομμένο μέτριο
1/2 κούπα σταφίδα ξανθή
1/2 κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο
3/4 κουταλάκι γλυκού κανέλα
Εκτέλεση
Χτυπάμε το λάδι μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει όσο περισσότερο γίνεται η ζάχαρη. Σε αυτό το μείγμα ρίχνουμε το πορτοκάλι που έχουμε διαλύσει τη σόδα. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 3-4 λεπτά. (Σε αυτό το στάδιο αν θέλουμε χρησιμοποιούμε μίξερ)
Σε ένα μπολ έχουμε βάλει το αλεύρι μαζί με το γαρίφαλο, την κανέλα, το καρύδι και τη σταφίδα Ανακατεύουμε με αναδευτήρα ή με κουτάλι το μείγμα.
Σε λαδωμένο ταψάκι ή φόρμα κεικ απλώνουμε το μείγμα.
Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς, ανάλογα τον φούρνο(ψήνεται και σε αντίσταση και σε αέρα) για 40-60 λεπτά.
Αφήνουμε τη φανουρόπιτα να κρυώσει και μετά την κόβουμε.