Εύζωνας σημαίνει καλά ζωσμένος.
Εύζωνες είναι οι στρατιώτες της προεδρικής φρουράς.
Είναι ντυμένοι με πολύ μεγάλη προσοχή επειδή φρουρούν το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Δεν είναι έτσι ντυμένοι επειδή έτσι τους γουστάρει.
Είναι επίλεκτοι στρατιώτες, έφεδροι, εθελοντές.
Αν δεν θέλουν να γίνουν Εύζωνες δεν τους υποχρεώνει κανένας να υπομείνουν τη σκληρή εκπαίδευση που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη φροντίδα για τη στολή τους και το καθημερινό τους ντύσιμο.
Φορούν πάντα καθαρή στολή, σιδερωμένη και με τη στολή τους αυτή συμμετέχουν σε τελετές, εθνικές γιορτές, υποδοχή ξένων επίσημων καλεσμένων και σε άλλες περιπτώσεις.
Οι Εύζωνες είναι στρατιώτες και μάλλον θα υπάρχουν για αρκετά χρόνια ακόμη επειδή δεν βλέπω να συμβαίνει σύντομα η κατάργηση όλων των συνόρων και όλων των στρατών και η επίτευξη της παγκόσμιας ειρήνης που είναι ιδανικό για πολλές και πολλούς κι όχι μόνο για τις νικήτριες των καλλιστείων.
Και για μένα είναι ζητούμενο η παγκόσμια ειρήνη αλλά μέχρι να παγιωθεί δεν θα ήθελα να είναι η χώρα μου η πρώτη που θα αφοπλιστεί.
Ξαναέρχομαι όμως στους Εύζωνες επειδή μου αρέσει να τους βλέπω και έχω προσωπικούς λόγους.
Στους Εύζωνες η ενδυμασία και η φροντίδα της εμφάνισής τους παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Και για τους ίδιους, που νιώθουν μεγάλη περηφάνια, αλλά και για όποιον τους βλέπει. Το τελευταίο που θα σκεφτεί κάποιος που τους βλέπει σε αλλαγή φρουράς ή σε άλλες περιπτώσεις, είναι το: “Βρε, τον κακομοίρη!”.
Επειδή, το ξαναλέω αυτό, μόνο εθελοντικά γίνεται ένας έφεδρος, Εύζωνας.
Και έχουν κι ένα σύνθημα: “Μια φορά Εύζωνας, πάντα Εύζωνας”.
Κι αυτή η περηφάνια είναι κάτι που τους συνοδεύει σε όλη τους τη ζωή.
Και η στολή που φόραγαν στη θητεία τους, παρ’ όλη την ταλαιπωρία, είναι μια ανάμνηση που δύσκολα σβήνει απ’ τη ζωή τους.
Παρ’ όλο που δεν είναι τόσο άνετη όσο ένα πουκάμισο με σακάκι ή ένα πόλο μπλουζάκι, πάλι με σακάκι, ή ένα σκέτο πουκάμισο.
Ή μια βερμούδα με τι-σερτ και σανδάλια.
Που δεν είναι βέβαια και η καλύτερες ενδυμασίες για κάποιον που κάνει τη θητεία του ως επίσημο πρόσωπο, με θεσμικό αξίωμα, και υποδέχεται επίσημους καλεσμένους του Ελληνικού Κράτους, δηλαδή καλεσμένους ―δι’ αντιπροσώπου― εκ μέρους του Ελληνικού Λαού.
Γι’ αυτό και στις επίσημες υποδοχές και τελετές, παρατάσσονται οι Εύζωνες.
Που είναι μόνιμα και πάντοτε καλοντυμένοι και καλοζωσμένοι.
Μέχρι να τελειώσουν τη θητεία τους.
* Το νέο βιβλίο του Κωστή Α. Μακρή «Η Εβίτα που νίκησε τα Αποθαρρύνια» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη
1 Comment
Καλημερα! Το πιάσαμε το …υπονοούμενο(;)!