Υγεία

Μπρόκολο: το super λαχανικό, της Ειρήνης Χαρτερού

Spread the love

1010323_10201221722817453_965849588_n.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Η Ειρήνη Χαρτερού είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος

 

 

5amtag_broccoli_m.jpg

 

Μπρόκολο: το super λαχανικό

 

Το μπρόκολο ανήκει στην οικογένεια των Σταυρανθών του γένους Βράσσικα (Brassica oleracea var., italica), με καταγωγή από την Ιταλία, και βρίσκεται στην ίδια οικογένεια με το λάχανο και το κουνουπίδι. Είναι ένα από τα πιο υγιεινά λαχανικά μιας και παρέχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό και αποτελεί μία εξαιρετική διατροφική επιλογή για όλους μας.

 

Το μπρόκολο περιέχει μεγάλες ποσότητες διαφόρων θρεπτικών συστατικών, παρόλο που το 91% είναι νερό και αυτό είναι που το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα λαχανικά. Περιέχει μεγάλες ποσότητες σε βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Α και φολικό οξύ. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο και φυσικά περιέχει και όλα τα άλλα θρεπτικά συστατικά.

 

Αναλυτικότερα τα 100 γραμμάρια μπρόκολο περιέχουν:

Βιταμίνες

Βιταμίνη Α (IU) 623

Θειαμίνη (Βιτ. B1) (mg) 0.071

Ριβοφλαβίνη (Βιτ. B2) (mg) 0.117

Νιασίνη (Βιτ. B3) (mg) 0.639

Παντοθενικό οξύ (B5) (mg) 0.573

Βιταμίνη B6 (mg) 0.175

Φολικό οξύ (Βιτ. B9) (μg) 63

Βιταμίνη C (mg) 89.2

Βιταμίνη Κ (mcg) 102

Ιχνοστοιχεία

Ασβέστιο (mg) 47

Σίδηρος (mg) 0.7

Μαγνήσιο (mg) 21

Κάλιο (mg) 316

Φώσφορος(mg) 66

Ψευδάργυρος (mg) 0.41

Φυτικές ίνες (gram) 2.6

 

Εξαιτίας λοιπόν της υψηλής περιεκτικότητας του σε θρεπτικά συστατικά ας δούμε τελικά ποιες είναι οι θετικές επιδράσεις που έχει το μπρόκολο για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.

 

• Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε χλωροφύλλη, το μπρόκολο είναι εξαιρετικά ισχυρό στην πρόληψη των κυτταρικών μεταλλάξεων που συντελούνται πριν από τον καρκίνο. Έτσι αποτελεί όπλο κατά του καρκίνου του μαστού, του προστάτη, της ουροδόχου κύστης, του πνεύμονα, του οισοφάγου, του στομάχου, του λάρυγγα, του στόματος και του φάρυγγα. Ως μέλος της οικογένειας των σταυρανθών, προλαμβάνει τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

 

• Έχει αντιμικροβιακή δράση εξαιτίας της ουσίας σουλφοραφάνη που περιέχει αφού μπορεί να σκοτώσει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού το οποίο είναι η αιτία του έλκους στο στομάχι.

 

• Το μπρόκολο είναι ιδιαίτερα σημαντικό και στην εγκυμοσύνη διότι το φυλλικό οξύ που περιέχει θεωρείται υπεύθυνο για την σύνθεση του DNA του εμβρύου.

 

• Το χρώμιό που περιέχει είναι πολύ σημαντικό καθώς διευκολύνει την δράση της ινσουλίνης στο κύτταρο και άρα ιδιαίτερα απαραίτητο στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

 

• Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού μας καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

• Προστατεύει από δυσκοιλιότητα και από αιμορροΐδες λόγω των φυτικών ινών που περιέχει.

 

• Η αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης C συμβάλλει στην ισχυροποίηση της άμυνας του οργανισμού.

 

• Επιπλέον, η βιταμίνη C επισπεύδει την επούλωση πληγών, μέσω της συμμετοχής της στην ανάπλαση του κολλαγόνου του δέρματος.

 

• Το κάλλιο ρυθμίζει τον όγκο των ενδοκυττάριων υγρών και επηρεάζει την σύσπαση των λείων μυικών ινών και έτσι είναι απαραίτητο για την διατήρηση του καρδιακού παλμού.

 

• Το μαγνήσιο προσδίδει σκληρότητα στα δόντια επειδή συγκρατεί το ασβέστιο και το σμάλτο, με αποτέλεσμα υγιή και γερά δόντια.

 

• Το μαγνήσιο επίσης παίζει κρίσιμο ρόλο στη λειτουργικότητα εκατοντάδων ενζύμων, συμμετέχει στις αντιδράσεις πρωτεϊνoσύνθεσης και βοηθά τους μυς να χαλαρώσουν μετά τη σύσπαση.

 

• Διευκολύνει την απορρόφηση σιδήρου στο σώμα μας αφού περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C.

 

• Η κατανάλωση μπρόκολου, εξισορροπεί το ζάχαρο στο αίμα και βοηθάει στην διατήρηση χαμηλής αρτηριακής πίεσης.

 

• Το μπρόκολο αποτελεί καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της LDL-χοληστερόλης.

 

• Το μπρόκολο περιέχει μεγάλες ποσότητες ασβεστίου με αποτέλεσμα να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης.

 

Μετά από όλες αυτές τις ιδιότητες που έχει το μπρόκολο, αν μέχρι τώρα δεν το συμπεριλαμβάναμε μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά στο τραπέζι μας, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε. Όμως μην ξεχνάτε ότι, όπως όλα τα λαχανικά έτσι και το μπρόκολο χάνει πολλές από τις θρεπτικές ουσίες του όταν μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για αυτό θα ήταν προτιμότερο, αν σας αρέσει μαγειρεμένο, να επιλέξετε το μαγείρεμα με ατμό.

 

Έτσι, θα μπορέσετε να προσλάβετε όλα εκείνα τα ευεργετικά συστατικά τα οποία μας προσφέρει η κατανάλωση αυτού του τόσου θρεπτικού λαχανικού.

 

SHARE
RELATED POSTS
Ηλιακό έγκαυμα: Η τιμωρία των απρόσεκτων του καλοκαιριού, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Διαγωνισμός φωτογραφίας της ΑΚΟΣ «Όχι στο τσιγάρο: πες το με μια φωτογραφία!», της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ο βελονισμός είναι ευεργετικός στον καρκινικό πόνο, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.