Απόψεις

Αρχές για την φωτογράφηση δημοσίων προσώπων, του Χρήστου Μαγγούτα

Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Χρήστος Μαγγούτας

 

 

 

 

 

 

107953-240217.jpg

 

Στην Ελλάδα υπάρχει χάος παντού, κι όμως αλλού υπάρχουν αρχές για τη φωτογράφηση:

Α) Απαγορεύεται να φωτογραφήσεις οποιοδήποτε πρόσωπο χωρίς την συγκατάθεσή του

 

Β) Επιτρέπεται η δημοσίευση φωτογραφιών από μαζικές εκδηλώσεις εκτός αν το απαγορέψουν οι οργανωτές.

Γ) Απαγορεύεται η φωτογράφηση σε σχολεία και άλλους ειδικούς χώρους που δεν το επιτρέπουν.

Δ) Απαγορεύεται η φωτογράφηση ανηλίκων χωρίς άδεια των γονιών τους.

Ε) Απαγορεύεται γενικά η φωτογράφηση προσωπικών στιγμών ακόμα και διασημοτήτων.

Ζ) Επιτρέπεται αν είναι δημόσιο πρόσωπο σε δημόσια εμφάνιση

Η) (Φυσικά απαγορεύεται ρητά να αναφερθεί το σχολείο όπου φοιτά το παιδί κάποιου διάσημου για λόγους ασφάλειας).

Δυο προσωπικές εμπειρίες που μπορώ να αναφέρω:

Κάποτε στο Τορόντο κάποιο ειδικό σχολείο για παιδιά ηλικίας 16-25 με είχε καλέσει να φωτογραφήσω τη σκηνή όπου ένας πελάτης μου εστιάτορας θα παρέδιδε 200 κιλά κρέας (που δώριζε κάθε εβδομάδα επί χρόνια για το μαγειρείο του ιδρύματος). Ο ίδιος ο διευθυντής με παρακάλεσε να μη δημοσιεύσω φωτογραφίες νέου / νέας ακόμα και αν φαίνονται μόνο οι πλάτες τους και ευγενικά μου ζήτησε να του δείξω ποιες 3-4 φωτό σκόπευα να δημοσιεύσω.

Σε μια άλλη περίπτωση το περιοδικό Χάι δημοσίευσε γυμνές φωτο πελάτισσας και φίλης μου χωρίς καν να την ενημερώσει (εκδίκηση από πρώην εραστή της που είχε τραβήξει τις φωτο).

Δυστυχώς στην Ελλάδα (και αλλού) οι παπαράτσι είναι πάνω από την προσωπική ζωή κάποιου. Πιθανώς υπάρχει και στην Ελλάδα η αρμόδια νομοθετική κάλυψη αλλά ποιος την εφαρμόζει;

Θυμάμαι τις γυμνές φωτογραφίες της Δήμητρας Λιάνη. Λες και οι πιο πολλοί δεν κάναμε μπάνιο γυμνοί σε κάποια ερημική παραλία έστω μια φορά. Το θέμα δεν ήταν αν οι φωτογραφίες ήταν πραγματικές (πιθανότατα ήταν), αλλά ότι δεν είχαν δικαίωμα να τις δημοσιεύσουν (τυχαίνει να ξέρω ποιος προμηθεύτηκε τις φωτο και έδωσε εντολή για δημοσίευση και η ηθική υπόστασή τους ήταν πολύ χαμηλότερη της κ. Λιάννη.)

Το άρθρο αυτό δεν έχει σκοπό να αποφασίσει ποιος έφταιγε στην παραπάνω υπόθεση, γιατί δεν είμαι δικαστής, αλλά θέλω να δω το θέμα υπό μια ευρύτερη σκοπιά — την εποχή που όλοι μας παρακολουθούμαστε από το Μεγάλο Αρχηγό. Όσο για το επιχείρημα ότι έστελνε τα παιδιά του σε ιδιωτικό σχολείο, είναι μαύρη προπαγάνδα, –δεν ξέρω πολλούς πολιτικούς που να μην κάνουν το ίδιο, απλά θέλουν να προκαλέσουν τους αριστερούς ψηφοφόρους.

Κι αυτό συνηθισμένο είναι: η ντίβα δεν έχει καμιά αντίρρηση να δημοσιευτούν ημίγυμνες φωτογραφίες της στην πλαζ, γίνεται πυρ και μανία κατά του φωτογράφο αν φαίνεται καμιά δίπλα στην κοιλιά της.

Θυμάμαι αυτό που είχε πει ο μέγας Τρυντώ πριν μισό αιώνα και ακουγόταν σαν εξωγήινος: «Δε θα επιτρέψουμε ούτε στην κυβέρνηση ούτε σε κάποιον άλλον να μπει στην προσωπική σας ζωή ή στην κρεβατοκάμαρά σας».

[Αν δείτε μια τέτοια φωτογραφία είναι μάλλον από Β. Αμερικάνικο σχολείο. Τα πρόσωπα είναι θαμπά επειδή οι γονείς δεν επέστρεψαν στο σχολείο το έντυπο συναίνεσης να φωτογραφηθεί το παιδί τους] Η κόρη μου πήγαινε στο ίδιο ΔΗΜΟΣΙΟ σχολείο με το γιο του πρωθυπουργού της επαρχίας. Κανείς δεν το ήξερε εκτός από τους κοντινούς φίλους – συμμαθητές του.)

 

 

SHARE
RELATED POSTS
4 χρόνια protagon! ο σολομός του διαδικτύου!
Δεν εορτάζω και δεν δέχομαι επισκέψεις, του Κωστή Α. Μακρή
Ζηλεύω…, του Κωστή Α. Μακρή
1 Comment
  • Χρήστος Μ
    21 Σεπτεμβρίου 2015 at 02:56

    Αγαπητέ Θα, έτσι είναι. Και τόγραψα για να δείξω το αλαλούμ. Οι φωτογράφοι νομίζουν ότι έχουν δικαίωμα να μπουν και στην κρεβατοκάμαρα και οι διάσημοι (πολιτικοί, τραγουδιστές κλπ) αλλάζουν ανάλογα με το συμφέρον τους.
    Κάποιος γνωστός μου υπουργός, άθεος, πήγαινε μια-δυο φορές το χρόνο στην εκκλησία, αλλά πάντα ρωτούσε: «Ειδοποίησες τα κανάλια νάρθουν?» Φυσικά εμείς πληρώναμε τα κανάλια. Και όταν άλλαξαν οι δυναμικές και τα κανάλια τον έβριζαν, πάλι εμείς τα πληρώναμε.

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.