Πόρτα στις Ανταποκρίσεις

Είμαι από την Ελλάδα!, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου – Τσίσσερ

Spread the love

Μέρες σαν την χθεσινή το αίσθημα της «εθνικής» μου υπερηφάνειας αυξάνεται. Η απουσία της ελληνικής καθημερινότητας, εδώ στο εξωτερικό, γίνεται ακόμη πιο αισθητή. Αναμνήσεις από σχολικές γιορτές κάνουν την επανεμφάνισή τους σε συζητήσεις μεταξύ ομογενών, ιστορίες που μας έλεγαν οι γονείς μας, οι πρόγονοί μας, εικόνες των μεγάλων Ηρώων της Επανάστασης του 1821 μοιάζουν να ζωντανεύουν και είναι σαν να τους έχουμε γνωρίσει όλοι μας κάπου τελικά.

 

Εμείς οι «Ελληνοβιεννέζοι», έχουμε και έναν λόγο παραπάνω να είμαστε περήφανοι, αφού ο ελληνικός Διαφωτισμός και η Αφύπνιση του Γένους ξεκίνησε από αυτήν εδώ την όμορφη πρωτεύουσα. Ο σπουδαίος Ρήγας Φεραίος * Βελεστινλής, συνέταξε τον ξακουστό του «Θούριο» στο ελληνικό τυπογραφείο των Αδερφών Πούλιου ( που είχαν καταγωγή από την Σιάτιστα της Μακεδονίας ), μια επαναστατική προκήρυξη που μοιράστηκε στους Έλληνες των φιλελεύθερων περιοχών των Βαλκανίων σε χιλιάδες αντίτυπα. Η Βιέννη λειτουργούσε ως κέντρο των Ελλήνων «πεφωτισμένων» της εποχής, προσωπικότητες που συνέβαλαν στον Αγώνα της πατρίδας μας, έτσι ώστε τελικά να απελευθερωθεί από τον τουρκικό ζυγό.

 

Σαν «ξένοι», σε έναν πολύ φιλόξενο κατά τα άλλα τόπο, είναι λογικό να «πονάμε» για την εθνική μας ταυτότητα λιγάκι παραπάνω. Μπορεί να μην είμαστε ενεργοί πολίτες του Ελληνικού κράτους, αυτή την τόσο επίπονη περίοδο, αλλά όπως αναφέρει και ο αξιότιμος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κύριος Κάρολος Παπούλιας στον χαιρετισμό του προς τους Έλληνες του εξωτερικού «… εσείς γνωρίζετε καλύτερα απ όλους μας τι θα πει ξενιτιά και πονέσατε μαζί μας σε όλη την διάρκεια της κρίσης.»

 

Ναι, μας πονάει. Όταν κάποιος μας ρωτάει το όνομά μας, η δεύτερη ερώτηση είναι από που είσαι και εκεί η απάντηση είναι πάντα η ίδια… «από την Ελλάδα». Όσο και να προσπαθούν να μας «κλέψουν» την ταυτότητά μας, δεν θα τα καταφέρουν. Πως είναι δυνατόν να διαγράψεις ένα έθνος που έχει αφήσει ιστορία και έχει δώσει τα «Φώτα» του σε όλους τους υπόλοιπους λαούς. Πως να απαρνηθείς τα ένδοξά σου γονίδια και να μην υπερασπιστείς το δίκιο σου, μπροστά σε όλους αυτούς την στιγμή που διαστρεβλώνουν την ιστορία μας.

 

Η διπλωματία είναι πολύ χρήσιμο «πράγμα», αλλά σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να καταστρέψει ολόκληρα κράτη, ακόμη και τα πιο δυνατά. Η Ιστορία, ανεξαρτήτου ιστοριογράφου, θα πρέπει να μένει ως έχει. Δεν είναι λίγα τα «κρούσματα» που έχουν παρατηρηθεί, σε αναφορές βιβλίων ή σε ξεναγήσεις που γίνονται σε διάφορα μουσεία, κατά τα οποία η αρνητική προπαγάνδα λαών που «δανείζονται» δικά μας εμβλήματα είναι κάτι παραπάνω από εξοργιστική.

 

Όμως και γι αυτό είμαστε εδώ, εμείς οι Έλληνες του εξωτερικού, που παρόλη την αρνητική κριτική που δεχόμαστε, από τους αγαπημένους μας ( πάντα ) συμπατριώτες, ( ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν επιλέγουμε συνεχόμενα να κάνουμε τις διακοπές μας στην Ελλάδα ), για να κρατάμε το «ελληνικό» μας κεφαλάκι ψηλά, να υπενθυμίζουμε σε όλους αυτούς τους ιστορικά «ασθενείς» λαούς πως δεν είμαστε ακόμη για «δρόμο», αλλά έχουμε να διανύσουμε κάμποσα χρονάκια γράφοντας την δική μας ιστορία, όπως έχουμε συνηθίσει να κάνουμε ως τώρα και πως το greek souvlaki δεν είναι το μόνο μας «αξιοθέατο»!

 

Χρόνια πολλά ! Ζήτω το Έθνος!

SHARE
RELATED POSTS
Λονδρέζικος χαιρετισμός με άρωμα Χριστουγέννων, της Ελπίδας Νούσα
Βιέννη: “Star Wars – Εσύ, ποιος ήρωας είσαι;”, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου-Τσίσσερ
Alexandra Karakopoulou - Zisser
Μαουτχάουζεν 2016, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου-Τσίσσερ

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.