Είναι σωστό να στερούμε τον οργανισμό μας από την γλουτένη, αυτήν την πρωτεΐνη που υπάρχει σε δημητριακά (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη) και «φουσκώνει» το ζυμάρι του ψωμιού;
Tα τελευταία χρόνια η μείωση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και η υπερκατανάλωση τροφίμων που εμπεριέχουν σιτάρι – και άρα γλουτένη- οδήγησε στην αύξηση της δυσανεξίας απέναντι της.
Η δυσανεξία στη γλουτένη αποκαλείται κοιλιοκάκη, χρόνια πάθηση του λεπτού εντέρου με κληρονομική προδιάθεση.
Η γλουτένη ενεργοποιεί στον οργανισμό τους ανοσολογικούς μηχανισμούς, που επιτίθενται στο βλεννογόνο του λεπτού εντέρου, καταστρέφοντάς τον και επηρεάζοντας την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από τις τροφές. Αν λοιπόν συνεχίσουν να καταναλώνουν γλουτένη παρουσιάζουν διατροφικές ελλείψεις, υποσιτισμό αλλά και αναιμία, κόπωση, οστεοπόρωση, κ.ά. Από το 1950 η δίαιτα με προϊόντα χωρίς γλουτένη είναι η βασική θεραπεία των ασθενών με κοιλιοκάκη. Ωστόσο τη γλουτένη πρέπει να αποφεύγουν όχι μόνο όσοι έχουν κοιλιοκάκη αλλά και όσοι εμφανίζουν με την κατανάλωση της, ελαφρύτερα γαστρεντερικά συμπτώματα.
Τα ένοχα συμπτώματα είναι:
Φούσκωμα, διάρροια, δυσκοιλιότητα με λίγα λόγια γαστρο-εντερικές διαταραχές.
Δερματικά εξανθήματα και ερεθισμοί.
Ημικρανίες
Ο οργανισμός δεν αφομοιώνει τις βιταμίνες
Πόνοι στις αρθρώσεις που δεν οφείλονται σε ρευματοπάθειες
Δυσανεξία στη λακτόζη
Χρόνια κόπωση
Ινομυαλγία: μια μορφή ρευματισμού με πόνο στους μύες και όχι στις αρθρώσεις. Ο πόνος της μπορεί να εμφανισθεί ως άλγος, δυσκαμψία, πρήξιμο, μυρμήγκιασμα, αίσθημα ηλεκτρισμού, κάψιμο και αδυναμία, σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος.
Και μια υπενθύμιση: Λαχανικά, φρούτα, άπαχα κρέατα, ψάρια, πουλερικά, δημητριακά ολικής αλέσεως όπως το καστανό ρύζι, γαλακτοκομικά προϊόντα με λίγα ή χωρίς λιπαρά, ξηροί καρποί, φασόλια και άλλα όσπρια αλλά και υγιεινά λίπη, όπως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο δεν περιέχουν γλουτένη.