Πόρτα στην Ιστορία

Albergo Savoia: η ιστορία του κτηρίου της Λέσχης Αξιωματικών Ρόδου-video, του Χρήστου Μυστιλιάδη

Spread the love

Η κάμερα του enlefkotv σας ξεναγεί στη Λέσχη Αξιωματικών, όπου τα πάντα θυμίζουν αλλοτινές εποχές, τότε που η Ρόδος, πρώτη πανελληνίως, δειλά αλλά αποφασιστικά, έβαζε τα θεμέλια του τουρισμού της. Στις μέρες μας, η συντήρηση του οικοδομήματος γίνεται προσεκτικά από την 95 ΑΔΤΕ για να διατηρηθεί η ιστορικότητα του κτιρίου και να μη γίνει καμία αλλοίωση στην αρχική του μορφή.

Το Albergo Savoia διέθετε 29 δωμάτια με 50 κλίνες και 3 λουτρά με τρεχούμενο νερό. Μαζί με το «Grande Albergo Delle Rose» ήταν τα καμάρια της Ρόδου τις δεκαετίες του ’20 και ’30. Το «Ξενοδοχείο των Ρόδων» απευθυνόταν στις ανώτερες τάξεις και το «Albergo Savoia» στη μεσαία τάξη τουριστών. 

Το Albergo Savoia ήταν τριώροφο και ψηλοτάβανο, στο ισόγειο στέγαζε χώρους υποδοχής, διημέρευση και εστίαση, στους ορόφους βρισκόταν τα δωμάτια, ενώ στο υπόγειο υπήρχαν οι βοηθητικοί χώροι. Το κτίριο είναι υπερυψωμένο σε σχέση με την στάθμη του δρόμου και δημιουργεί φεγγίτες για το υπόγειο. Η πρόσοψή του είναι συμμετρική και έχει επταμερή οργάνωση με το κεντρικό άνοιγμα να αποτελεί την είσοδο του κτιρίου. Στο ισόγειο υπάρχουν μεγάλα τοξωτά ανοίγματα, ενώ στους ορόφους μικρότερα ορθογωνικά τα οποία αντιστοιχούν σε κάθε δωμάτιο ξεχωριστά. Μπροστά από τα ανοίγματα προσαρτώνται ημικυκλικά μπαλκόνια με θέα στο λιμάνι, τους Τρείς Μύλους και το Φάρο του Αγίου Νικολάου.

Τρίλεπτο video για ένα ξενοδοχείο πρότυπο στη Ρόδο από την εποχή του Μεσοπολέμου.

Ο Χρήστος Μυστιλιάδης είναι δημοσιογράφος Ταξιδιωτικού Ρεπορτάζ

SHARE
RELATED POSTS
Σκωτία: η μαύρη Παρασκευή του 1919, της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου
 Ανακοίνωση της Ν.Ε. ν. Δωδεκανήσου για την 46η Επέτειο του Πολυτεχνείου
Η Ευρωπαϊκή Πολιτική τον καιρό της Επανάστασης (μέρος δ’), της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.