* Ο Πάνος Βενέρης είναι Αρχιτέκτων Μηχ. Msc.,
Δντης Περιβάλλοντος – Χωροταξίας Δωδ/σου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Αν ήμουν σκηνοθέτης ταινίας με τόπο αναφοράς σε κάστρο μεσαιωνικής εποχής και που το σενάριο της έγραφε ότι ο επικεφαλής των υπερασπιστών του για να μη πέσει στα χέρια κατακτητών αυτοκτόνησε κατακρημνιζόμενος έφιππος από βράχο ύψους …μισού χιλιομέτρου, θα διάλεγα ένα άσπρο άλογο, θα έβαζα καβαλάρη νέο ξανθό γαλανομάτη με πλουμιστή φορεσιά και αρματωσιά, θα έστηνα την κάμερα σε μια άκρη κόντρα στον ήλιο έτσι ώστε ίππος και έφιππος ερχόμενοι με φόρα προς την κάμερα να μοιάζουν σαν οπτασία σ’ ένα σύννεφο από εκτυφλωτικό φως και τέλος, θα έδειχνα στιγμιαία το γκρεμό και θα γύριζα την κάμερα γρήγορα στον ουρανό.
Ήταν το πρώτο πράγμα που μου πέρασε από το μυαλό στεκάμενος στην άκρη του βράχου ύψους πεντακοσίων και βάλε μέτρων, πάνω στον οποίο χτίστηκε η Ακροκόρινθος. Ένα σύμπλεγμα τειχών και πύργων διατεταγμένων σε τρεις σειρές άμυνας που κουβαλούν μια ιστορία εικοσιεπτά αιώνων. Από τον πρώτο πυρήνα τους που στην ουσία ήταν η ακρόπολη της Αρχαίας Κορίνθου, ακμάζουσα τότε πόλη που απλώνονταν αγέρωχη στα πόδια του θεόρατου βράχου, μέχρι τους Ρωμαίους, το Βυζάντιο όπου κατασκευάσθηκε ο δεύτερος μεγάλος πυρήνας, τη Φραγκοκρατία, τους Ιωαννίτες Ιππότες που και εκεί πάτησαν πόδι, την Ενετοκρατία όπου το κάστρο πήρε την οριστική του μορφή για να συμπληρωθεί με διάφορες προσθήκες κυρίως στο εσωτερικό του κατά την μετέπειτα Τουρκοκρατία και τελικά να το απολαμβάνουμε εμείς σήμερα σαν επισκέπτες.
Ο Λέων Σγουρός, Βυζαντινός Κυβερνήτης Ναυπλίας, επικεφαλής των υπερασπιστών του κάστρου όταν δέχθηκε επίθεση από τους Φράγγους το 1210, ήταν ο έφιππος που κατακρημνίσθηκε από τις επάλξεις του προκειμένου να μην παραδοθεί σ’ αυτούς που τελικά το κατέλαβαν.
Αν αποφασίσετε να το επισκεφθείτε, θα φθάσετε με το αυτοκίνητο μέχρι την εντυπωσιακή πύλη που αποτελεί την είσοδο στην πρώτη γραμμή οχυρώσεων και από εκεί και πέρα εξαρτάται από το κουράγιο σας να το περιηγηθείτε ολόκληρο ή μέρος του!.. Αν τελικά σας περισσεύει κουράγιο και φθάσετε ψηλά στο ανατολικό του τμήμα (χωρίς να γλιστρήσετε στο λείο από το χρόνο και τη χρήση ανηφορικό λιθόστρωτο που σας οδηγεί στη δεύτερη σειρά των οχυρώσεων με την εξ’ ίσου εντυπωσιακή πύλη), θα αγναντέψετε το Σαρωνικό κόλπο και απέναντί του τον Κορινθιακό και βέβαια τη διώρυγα που τους ενώνει. Θα νιώσετε επίσης ένα αεράκι να σας χτυπάει δροσερά και να σας φέρνει νοερά αιώνες πίσω.
Αλήθεια, πόσες φορές περάσατε από τα μέρη αυτά ατενίζοντας το βράχο και το κάστρο που είναι το πρώτο πράγμα που βλέπει κανείς περνώντας το «αυλάκι» και είπατε, άστο, θα το επισκεφθώ άλλη φορά; Αν ρωτήσετε εμένα, η απάντηση είναι πολλές δεκάδες. Ωστόσο και εγώ το επισκέφθηκα πρόσφατα για πρώτη φορά. Και φυσικά θα μου μείνει αξέχαστο.
* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author
iPorta.gr