Πόρτα στον Πολιτισμό

Αγκαλιά έξι χιλιάδες χρόνια! Ευρήματα του Υπουργείου Πολιτισμού στο Διρό

l_15740.jpg
Spread the love

Σπανιότατη ταφή εναγκαλισμού άνδρα και γυναίκας μεταξύ των ευρημάτων της ανασκαφής στο Διρό.

 

l_15740.jpg

 

«Είναι το συνταρακτικότερο εύρημα ταφής εναγκαλισμού. Ισως η αρχαιότερη ταφή που έχει βρεθεί. Πρόκειται βέβαια για ζευγάρι που οι συγγενείς τους έθαψαν μαζί δείχνοντας πόσο τιμούν μετά θάνατον τον θεσμό της οικογένειας» λέει με συγκίνηση στην «Κ» ο άοκνος διευθυντής των ανασκαφών στον Διρό και πρόεδρος του Κέντρου Νεολιθικών Μελετών κ. Γεώργιος Α. Παπαθανασόπουλος, που ανασκάπτει την περιοχή από τη δεκαετία του 1970.

 

Οι αναλύσεις των τελευταίων ευρημάτων -από την ανασκαφική περίοδο 2013 – 2014- που έγιναν με άνθρακα C14 χρονολογούν το εύρημα στο 3.800 π.Χ., ενώ η ανάλυση DNA των οστών των δύο ατόμων που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα απέδειξε ότι πρόκειται για έναν άνδρα και μία γυναίκα 20 έως 25 ετών. Κοντά τους βρέθηκε και δεύτερη διπλή αδιατάρακτη ταφή νεαρών ενηλίκων, άνδρα και γυναίκας, σε εξαιρετικά συνεσταλμένη στάση, «συνηθισμένη», όπως εξηγεί ο ανασκαφέας.

 

Για τα ευρήματα στη θέση «Ξαγκουνάκι», στον περιβάλλοντα χώρο του σπηλαίου Αλεπότρυπα, η επιστημονική ομάδα υπογραμμίζει πως οι ταυτόχρονες διπλές ταφές δεν είναι συχνό φαινόμενο, πολύ περισσότερο αυτή σε στάση εναγκαλισμού. Αποκαλύφθηκαν επίσης σε στρώματα της Τελικής Νεολιθικής από το 4.200 ώς το 3.800 π.Χ. διπλή αδιατάρακτη, πρωτογενής παιδική ταφή σε αγγείο καθώς και αδιατάρακτη ταφή εμβρύου.

 

Μεγάλη σημασία έχει το κυκλικό οστεοφυλάκιο και ποσότητα ανθρώπινων σκελετικών καταλοίπων που περισυνελέγησαν από την επιφάνεια του δαπέδου μαζί με κεραμική, χάντρες, εγχειρίδιο μυκηναϊκής εποχής. Η συγκεκριμένη αρχιτεκτονική κατασκευή για την προσχεδιασμένη μεταφορά και δευτερογενή ταφή δεκάδων ατόμων αποτελεί μοναδικό παράδειγμα στη μυκηναϊκή εποχή. «Δείχνει πως πρόκειται για οργανωμένη κοινωνία. Επίσης διαχρονία κατοίκησης από τα νεολιθικά έως τα μυκηναϊκά χρόνια».

Εκτεταμένο κείμενο: Καθημερινή

 

SHARE
RELATED POSTS
w13-1858535587.jpg
Φουτουριστικό μέλλον από το βωβό κινηματογραφικό παρελθόν
“Διάζωμα”: αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου Νικόπολης
Ο “Φύλακας άγγελος” στο Πάρκο των Ψυχών της Πάρνηθας, του Σπύρου Ντασιώτη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.