Η Μεσσηνία είναι τόπος ευλογημένος. Κατά την δεκαετία του ‘60 στους κάμπους της καλλιεργείτο σε μεγάλες ποσότητες το ρύζι – αρίστης ποιότητος Καρολίνα – κάτι το οποίο με το διάβα των χρόνων κρίθηκε ασύμφορο τόσο από πλευράς τιμής όσο και από το ότι η καλλιέργειά του απαιτούσε τεράστιες ποσότητες νερού κάτι το οποίο σήμαινε νέες γεωτρήσεις, οπότε αφού η πολιτεία δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις της νέας καλλιέργειας αυτή άρχισε να φθίνει κάθετα με αποτέλεσμα να παραμείνουν μόνο δυο απασχολούμενοι με το προϊόν στην περιοχή της Σπερχογείας (Θουρία). Το λάδι, οι ελιές Καλαμών, τα σύκα και η σταφίδα, ειδικά εφέτος λόγω καιρικών συνθηκών ‘βάδισαν’ και ‘βαδίζουν’ την κατιούσα. Οι αγρότες ακόμη είναι στο ‘περίμενε’ της αποζημίωσης και τα λιγοστά προϊόντα απούλητα στις αποθήκες.
Προ δύο ημερών και συγκεκριμένα την Τετάρτη το βράδυ 17 Νοεμβρίου ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου βρισκόταν στην Καλαμάτα για τις εργασίες σχετικά με την πορεία του Κινήματος Αλλαγής, πραγματοποιώντας συγκέντρωση και ομιλία στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας, η οποία παρά την πανδημία είχε πολύ κόσμο καθότι παραβρέθηκαν και άνθρωποι οι οποίοι είχαν αποστασιοποιηθεί αρκετά χρόνια από τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Προ μιας εβδομάδος, στις 11 Νοεμβρίου, ο πρώην πρωθυπουργός μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha επανέφερε την πρόταση περί κάνναβης που είχε κάνει και παλαιότερα αλλά αυτή τη φορά πιο ‘εκλεπτυσμένη’. ‘Η ψυχαγωγική κάνναβη, είπε, πρέπει να αποποινικοποιηθεί. Κατά αυτόν τον τρόπο η χώρα θα μπορούσε να έχει τεράστια έσοδα από την παραγωγή και την πώληση, αλλά με έλεγχο’. Η ιδέα χρήζει ιδιαιτέρας προσοχής, και για του λόγου το αληθές ιδού και η ανάρτησή του:
Τα ‘σκήπτρα’ βέβαια περί αποποινικοποιήσεως της καννάβεως τα κατέχει η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από το 2017, όπου υποστήριζε ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί ένα μοντέλο τέτοιο που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Ισπανία, δημιουργώντας σωματεία που θα καλλιεργούν την κάνναβη σε ελεγχόμενες ποσότητες για τα μέλη τους που ευρίσκονται σε λέσχες, διασφαλίζοντας έτσι και την ποιότητα του προϊόντος. Με λίγα λόγια δηλαδή αυτό σημαίνει ότι θα διατίθεται σε κοινωνικές ομάδες για την ικανοποίηση της ψυχικής τους ηρεμίας συνοδευόμενη και από ευφορία των συμμετασχόντων.
Αυτό το ελληνικό πνεύμα, το αχαλίνωτο και ‘θηλυκό’ πνεύμα που γεννά τοιούτου είδους ‘παραγωγές’, δεν έχει σταματημό από φαεινές ιδέες. Να μη μας διαφεύγει και η πρόσφατη δήλωση του νυν πρωθυπουργού Μητσοτάκη ο οποίος ευρισκόμενος στο Δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας πρότεινε την πώληση του λαδιού το οποίο θα συγκεντρώνεται από τα ελαιόδενδρα του περιβάλλοντος χώρου προς 10 ευρώ το κιλό ή και σε δεκαπλάσια τιμή ακόμα, αποκομίζοντας κέρδη της τάξεως των 8.000 ευρώ (σε 800 κιλά υπολόγισε το σύνολο του λαδιού), προσγειωνόμενος μετά στην πραγματικότητα ότι: ‘και φυσικά δεν θα μπορούσε να λύσει τα προβλήματα ενός ολόκληρου Νομού, μη λέμε τα αυτονόητα…’.
Επανερχόμενος όμως στην Μεσσηνία, έχω να στείλω το μήνυμα στον πρώην πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου ότι για να ευρίσκεται στην Καλαμάτα, θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Μεσσηνία είναι παγκοσμίως γνωστή για την εξαιρετικής ποιότητας ‘φούντα’ που παράγει – όταν οι άλλες καλλιέργειες ‘γονατίζουν’ και το κράτος δεν δίνει έναν παρά για τον αγρότη – και μετά ας μη αναρωτούνται Δήμοι και Νομαρχία γιατί η φωτιά το καλοκαίρι έκαιγε επί μία εβδομάδα το όρος Μαγκλαβά, τοποθεσία η οποία παράγει κατά αποκλειστικότητα όχι μόνο την ‘ψυχαγωγική’ αλλά και την ποικιλοτρόπως ευφραίνουσα τας καρδίας των προσλαμβανομένων.
Σημείωση: Το άσμα, είναι επιλογή της Μάριον η οποία διδάσκει άριστα τους ελληνικούς χορούς και δη το Καμηλιέρικο, ολίγον πριν την πτήση για Ιταλία.