Συνεντεύξεις

Δρ Τσιφτσής: “Η θνησιμότητα από καρκίνους θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια λόγω καθυστερημένης διάγνωσης στην covid εποχή”

Spread the love

Η Ωραιοζήλη Τζίνα Δαβιλά είναι Θεολόγος (Msc “Η Θεολογία στον Σύγχρονο Κόσμο”), αρθρογράφος/ραδιοφωνική παραγωγός/εκδότρια του iPorta.gr.

Ο Δρ Τσιφτσής είναι η ευλογία του ασθενούς. Γενναιόδωρος, συναισθηματικά ευφυής, μεγαλόκαρδος, απλός, σεμνός, ανθρώπινος. Με επιστημονικές περγαμηνές και διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς ανήκει στο Παγκόσμιο Κατάλογο Ιατρών – Δίπλωμα E.C.F.M.G.- όπως οι ΗΠΑ επιλέγουν με αυστηρότατα κριτήρια, πρωτοπόρος ιατρικά, μα πάντα με μια εντυπωσιακή απλότητα που συγκινεί. Μας μίλησε για αυτό που γνωρίζει καλά, τον καρκίνο του Μαστού. Στο τέλος του γραπτού κειμένου θα βρείτε το ηχητικό αρχείο και ένα πολύ σύντομο βιογραφικό του Δρ Δημήτρη-Ανδρέα Τσιφτσή.

Τον ευχαριστώ με θέρμη για την μεγάλη χαρά και την τιμή να ακουστεί στον ΣΚΑΙ της Δωδεκανήσου.

Καλή ακρόαση,

Ωραιοζήλη-Τζίνα Δαβιλά

30.10.2021

“Αυτό που είναι γεγονός αναμφισβήτητο είναι ότι επιδημία έχει επηρεάσει πάρα πολύ τις διαγνώσεις καρκίνου του μαστού και την αντιμετώπιση των ασθενών. Πρέπει να σας πω ότι υπάρχει μία ελάττωση της προσέλευσης γυναικών για εξετάσεις σχετικά με την διάγνωση του καρκίνου, ή μιας βλάβης ,που φτάνει μέχρι και το 40% που σημαίνει ότι αυτές οι γυναίκες, αν πράγματι έχουν πρόβλημα με καρκίνο του μαστού η καθυστέρηση αυτή θα επηρεάσει στην αντιμετώπιση της νόσου και ως εκ τούτου και στην επιβίωσή τους. Πρόσφατα δημοσιευμένες μελέτες λένε ότι θα δούμε να αυξάνονται οι θάνατοι από τις νεοπλασίες τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια,  εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης που συνέβη το διάστημα της πανδημίας. Στο διάστημα της πανδημίας οι γιατροί ήταν απορροφημένοι με την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών.

Μέχρι τώρα υπήρχε το προνόμιο να θεωρείται ένας καρκίνος αντιμετωπίσιμος και σε πολύ μεγάλο βαθμό θεραπεύσιμος, συν το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν ανακαλυφθεί εξαιρετικά φάρμακα για τον καρκίνο του μαστού. Οι επιπτώσεις της διάγνωσης και αντιμετώπισης νεοπλασιών της τελευταίας διετίας θα φανούν μετά από πέντε-δέκα χρόνια γιατί αυτές οι γυναίκες που είχαν καθυστερήσει, θα έχουνε μία αυξημένη θνησιμότητα.

Η τεχνολογία σε όλα τα επίπεδα της ανθρώπινης δραστηριότητας εξελίσσεται με ρυθμούς που είναι δύσκολο για κάποιον να τους παρακολουθήσει , επιπλέον είναι πολύ ακριβή . Όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού η τεχνολογία ευτυχώς δεν είναι τόσο ακριβή ωστόσο μία μικρή έρευνα αγοράς από πλευράς των ασθενών ή μιας γυναίκας είναι απαραίτητη προκειμένου να διαπιστώσει ποια από τα κέντρα αυτά που υπάρχουν στην περιφέρειά της είναι εξοικειωμένα με τη σύγχρονη τεχνολογία ώστε να κάνει τη μαστογραφία, τον υπέρηχο και τη μαγνητική των μαστών της . Επιπλέον, πρέπει να υπάρχει και η κατάλληλη εκπαίδευση. Δεν αρκεί να έχεις ένα καλό μηχάνημα πρέπει να ξέρεις να ερμηνεύεις και τα ευρήματά του.

 Οι κακοήθειες έχουν τα τελευταία χρόνια αυξανόμενη πορεία διότι η τεχνολογία παλιά ήταν τέτοια και δεν μπορούσε να μας δείξει όγκους που να είναι 3 ή 5 χιλιοστά. Θα λέγαμε ότι τα ποσοστά καρκίνων που είχαμε ήταν πλασματικά. Σήμερα, η τεχνολογία έχει πάει σε ένα σημείο που μπορούμε να διαγνώσουμε καρκίνους σε πάρα πολύ πρώιμο στάδιο με αποτέλεσμα να έχουν καλύτερη αντιμετώπιση και να είναι πάρα πολύ καλή η επιβίωση του ασθενούς.

Τα τρία πράγματα που δεν πρέπει να ξεχάσει μία γυναίκα για την πρόληψη πέρα από τη μαστογραφία της είναι: 

α) η κάθε γυναίκα πρέπει να ρίχνει μία ματιά στο οικογενειακό της περιβάλλον να δει αν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Βοηθάει στο να μπορεί κανείς να υπολογίσει το ρίσκο που έχει μία γυναίκα, γιατί υπάρχει ένα μικρό ποσοστό κληρονομούμενου καρκίνου του μαστού και υπάρχει και μία οικογενειακή προδιάθεση που δεν έχει να κάνει με την κληρονομικότητα. Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συνηθισμένη κακοήθεια στις γυναίκες  και ως εκ τούτου δεν είναι σπάνιος και ως τέτοιος δεν είναι σπάνιο να φανεί ένα κρούσμα σε μια δυο γενιές. Είναι σημαντικό να δούμε τον βαθμό συγγένειας και ποια ηλικία είχε η γυναίκα όταν τον παρουσίασε.

β) Πρέπει από την ηλικία των 38 – 40 – 42 χρόνων να κάνει μία πρώτη μαστογραφία, ένα πρώτο υπέρηχο και να δει έναν καλό κλινικό γιατρό. Αυτό έχει σαν σκοπό να εκτιμήσει τον κίνδυνο της γυναίκας για καρκίνο του μαστού και έτσι να προγραμματίσει το πόσο συχνά και με ποιες εξετάσεις θα παρακολουθείται και

γ) πρέπει όλοι μας όχι μόνο γυναίκες. Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να απομυθοποιήσουν την ανακάλυψη μιας κακοήθειας. Διότι – κάνω χρήση του καθ’υπερβολήν για να γίνει πιο αντιληπτό –  δεν υπάρχει καρκίνος που έχει διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο και δεν  θεραπεύεται. Αυτό νομίζω θα έπρεπε να αποτελεί τον κινητήριο μοχλό σε όλους τους ανθρώπους να κάνουν ένα στοιχειώδη έλεγχο ετήσιο ή συχνότερα αν ο γιατρός το επιβάλλει, ώστε αν πάθουν μια κακοήθεια να την διαγνώσουν σε τέτοιο στάδιο που δεν θα τους στοιχίσει ούτε στην υγεία και ούτε και στη ζωή τους.

Έχει γίνει μια “υπερκατανάλωση” της κληρονομικότητας του καρκίνου του μαστού. Η κληρονομικότητα έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Στην οικογένεια που υπάρχει κληρονομούμενη προδιάθεση πληρούνται ορισμένα χαρακτηριστικά. λ.χ. υπάρχουν κρούσματα σε περισσότερες από δύο γενιές και σε γυναίκες ηλικίας μικρότερες των 40 ετών . Στις δυτικές κοινωνίες έχει γίνει υπερκατανάλωση του γεγονότος αυτού, του τύπου “είχε η μαμά μου να κάνω κι εγώ μαστεκτομή” κι έχει διευρυνθεί το θέμα της προληπτικής μαστεκτομής   με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να υφίστανται επεμβάσεις  ή διαγνωστικές εξετάσεις που κατά την προσωπική μου εκτίμηση δεν είναι απαραίτητες. Εν κατακλείδι: για να χαρακτηρίσεις μια οικογένεια ότι έχει κληρονομούμενο καρκίνο απαιτεί να είσαι πολύ προσεκτικός, διότι οι συνέπειες δεν είναι απλές. Έχουμε το πρόσφατο παράδειγμα της συγχωρεμένης Φώφης Γεννηματά ή την περίπτωση της Αντζελίνας Τζολί που έκανε πάταγο. Συνεπώς, χρειάζεται προσοχή και ευαισθησία από την πλευρά του ιατρικού κόσμου όταν μιλά για κληρονομούμενες κακοήθειες. 

Το ελπιδοφόρο μήνυμα είναι ότι σήμερα η μεγάλη πλειονότητα πάνω από τα 2/3 των ασθενών με καρκίνο ανεξάρτητος σταδίου – και αυτό θέλω να δω τονίσω – επιβιώνουν χάρη στην έγκαιρη διάγνωση. Τα 3/4 των ασθενών με καρκίνο του μαστού σήμερα ζουν γι’αυτό και εντυπωσιάζουν περιπτώσεις όπως της Φώφης Γεννηματά ή της Τζολί. 

Εντυπωσιαζόμουν στα παιδικά μου χρόνια από αυτά που έκαναν οι γιατροί στον κοινωνικό μου περίγυρο. Και επειδή δεν ήξερα τι ακριβώς κάνει ένας γιατρός όταν άκουγα για μία ειδικότητα, ορθοπαιδικός ας πούμε, έλεγα θα γίνω ορθοπεδικός, μετά  μάθαινα για κάποιον που ήτανε πλαστικός χειρουργός, έλεγα θα γίνω ορθοπεδικός πλαστικός χειρουργός , μετά προσέθετα κάθε νέα ειδικότητα και ήμουν φοβερός γιατρός. Με συνέπαιρνε η Ιατρική.  Επομένως η Ιατρική ήτανε μονόδρομος και ήμουν πολύ τυχερός που τα κατάφερα γιατί ήταν δύσκολα τα χρόνια.

Γεννήθηκα μέσα στον εμφύλιο, βίωσα την απώλεια του πατέρα μου και δεν γνώρισα τον πατέρα μου γιατί τον σκότωσαν προτού γεννηθώ. Την περίοδο της δικτατορίας την πολεμούσαμε με το γέλιο, το ρίξαμε στην παλαβή.  Άλλωστε τα καλύτερα ανέκδοτα βγήκαν επι χούντας, δεν διεκδικώ τέτοιες δάφνες επαναστάτη κατά της χούντας.

Σίγουρα έχει σωσμό η Ελλάδα, αλλά πρέπει να απαλλαγούμε από τα σύμφυτα προβλήματα της Ελλάδας είναι ο διχασμός και ο λαϊκισμός νομίζω. Αυτά τα δύο είναι το πρόβλημά μας .

Θα μπορούσε να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός αν είχαμε περισσότερα εμβόλια και θα είχε τελειώσει το θέμα με την πανδημία, όπως έγινε με την ευλογιά και την πολυομελίτιδα. Για τους αρνητές: κάθε άνθρωπος δικαιούται να έχει μία ατομική συμπεριφορά ακόμα και αν αυτή είναι καταστροφική, όπως είναι  το κάπνισμα. Ωστόσο, θα πρέπει να μελετηθεί ειδικά αυτό το φαινόμενο που δεν είναι απλό”.

Λίγα λόγια για τον Δρ Δημήτρη-Ανδρέα Τσιφτσή:

Ο Δρ Τσιφτσής είναι Χειρουργός, με ερευνητικό και κλινικό ενδιαφέρον στην Χειρουργική Ογκολογία και ειδίκευση στις Παθήσεις του Μαστού και στο Μελάνωμα-Σάρκωμα, ενώ υπήρξε υπότροφος εξωτερικού του ΙΚΥ στην “Πειραματική Χειρουργική νεοπλασιών του πεπτικού συστήματος”. Αρίστευσε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, στις Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές του σπουδές στο Παν/μιο της Ιατρικής της Αθήνας, έκανε μετεκπαίδευση στην Αγγλία λαμβάνοντας τον τίτλο πιστοποίησης της Ιατρικής Σχολής του Westminster του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Μεταξύ των πολλών και σημαντικών διακρίσεων και βραβεύσεών του, έλαβε και τον μέγα τίτλο τιμής για τους γιατρούς, το Δίπλωμα E.C.F.M.G., που αφορά στην πιστοποίηση και στην επιλεξιμότητα για τον Παγκόσμιο Κατάλογο Ιατρών που θεσπίζεται από τις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα έφερε πρώτος την τεχνική του λεμφαδένα φρουρού και την Πληροφορική στην Ιατρική. Υπήρξε Καθηγητής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κρήτης για πολλά χρόνια μετεκπαιδεύοντας τους σημερινούς χειρουργούς νεοπλασιών μαστού.

Σήμερα είναι Διευθυντής Χειρουργικής της Ε’ Χειρουργικής Κλινικής στο “ΥΓΕΙΑ”. [αναλυτικά το βιογραφικό του]

Η συζήτηση μεταδόθηκε ζωντανά από τον sky Ρόδου και την εκπομπή “Ραδιοσκόπιο” με την Ωραιοζήλη Τζίνα Δαβιλά στις 29 Οκτωβρίου 2021.

SHARE
RELATED POSTS
1960126_10152449324745784_8625062650376929838_n.jpeg
Greek Lessons OnLine, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου-Τσίσσερ (αποκλειστικό)
Δρ Θάνος Ασκητής: “Η σεξουαλική ωριμότητα και ισορροπία φτιάχνει ώριμους και ισορροπημένους πολίτες”- 30 πολύτιμα λεπτά, οδηγός ζωής
Μάνος Δανέζης: “Εμείς είμαστε ο χρόνος”

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.