Υγεία

Στόμα: όταν η αναπνοή είναι δυσάρεστη, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

 

Catering-Συνέδρια-Γάμοι-Βαπτίσεις-Εκδηλώσεις

Απ.Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στ.Διαγόρας)-Ρόδου-Λίνδου (ΙΚΑ)-Λεωφ.Κρεμαστής-Πηγές Καλλιθέας (Μάϊος-Οκτώβριος)

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Η κακοσμία του στόματος που μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση αποτελεί ταυτόχρονα σήμα κινδύνου για μία σειρά από προβλήματα υγείας. Ας μην κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το «χαλί»…

Το ότι έχουμε δυσάρεστη αναπνοή μπορεί να οφείλεται σε:

· Κακή κατάσταση στοματικής κοιλότητας. Είναι η συνηθέστερη αιτία κακοσμίας, που οφείλεται στην αύξηση των βακτηρίων μέσα στη στοματική κοιλότητα. Βουρτσίζουμε τα δόντια, χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα και καθαρίζουμε της γλώσσα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Μαϊντανός, τσίχλες και ειδικές καραμέλες, ανακουφίζουν.

· Ξηροστομία ή ουλίτιδα. Το σάλιο καθαρίζει τη στοματική κοιλότητα μετακινώντας τα βακτήρια. Ξηροστομία μπορεί να προκαλέσουν φαρμακευτικά σκευάσματα για τις αλλεργίες ή ο ξηρός αέρας από καλοριφέρ και κλιματιστικά. Όσο για την ουλίτιδα προκαλεί αποσύνθεση των βακτηρίων. Πιείτε άφθονα υγρά και χρησιμοποιείστε υγραντήρα στο χώρο σας Ένα ρινικό σπρέι θα δώσει λύση σε όσους ροχαλίζετε ή ταλαιπωρείστε από αλλεργική ρινίτιδα.

· Σκόρδο, κρεμμύδι ή αλκοόλ Τα φυτικά έλαια των φαγητών απορροφώνται από τον οργανισμό και εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, επηρεάζοντας τη «μυρωδιά» μας έως και τέσσερις ώρες μετά το φαγητό. Περιορίζουμε τις «ένοχες» τροφές, μασάμε μαϊντανό και τσίχλες χωρίς ζάχαρη ενώ καταναλώνουμε και άφθονο τσάι που εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων.

· Τσιγάρο. Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε για την άσχημη αναπνοή του καπνιστή …

· Διαβήτης ή γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση.

· Προβλήματα στο συκώτι ή στα νεφρά. Οι παραγόμενες τοξίνες από τα ενδεχόμενα προβλήματα απελευθερώνονται μέσω της αναπνοής και έχουν δυσάρεστη οσμή.

· Διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και φτωχή σε υδαντάνθρακες, την οποία ακολουθούμε συνήθως όταν θέλουμε να μειώσουμε το βάρος μας.

SHARE
RELATED POSTS
Κατακράτηση υγρών: υπάρχει λύση;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Πώς να προστατευθώ από τις ανοιξιάτικες αλλεργίες;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Το «κλειδί» της καλής σχολικής ζωής, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.