Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

COVID-19: Ανταπόκριση από τα Νοσοκομεία Αναφοράς Ι, του Τάσου Τέλλογλου

Spread the love

Ο Τάσος Τέλλογλου είναι Δημοσιογράφος

Ένας ιός «δίκορφος». Τα «κλεμμένα» κρεβάτια του ΕΣΥ. Οι ελλείψεις σε εξοπλισμό και η διαθεσιμότητα των τεστ. Η αναζήτηση για υγειονομικό προσωπικό.

Το 10ο θύμα

Η 93χρονη που πέθανε το βράδυ της Παρασκευής στο νοσοκομείο του Ρίου δεν ήταν διασωληνωμένη καθώς οι συγγενείς της ζήτησαν να μην ταλαιπωρηθεί. Ως την Τετάρτη οι γιατροί πίστευαν ότι «είχε περάσει το βουνό» και θα μπορούσε να πάρει και εξιτήριο. Οι γιατροί λένε ότι ο ιός είναι «δίκορφος», μπορεί να παρουσιάσει δύο «κορυφές» και εκεί που ο ασθενής πιστεύει ότι του έχει περάσει, να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα δεύτερο κύμα.

«Κλέβουν» κρεβάτια

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, από τα 100 κρεβάτια της χειρουργικής κλινικής θα μείνουν 35, καθώς το τραύμα «έχει πέσει», όπως είπε στο inside story ένας ορθοπαιδικός. Θα δοθούν τα κρεβάτια στην «κορόνα», όπως αποκαλούν οι γιατροί του ΕΣΥ την επιδημία. «Θα πάρουμε αναπνευστήρες από τη μονάδα εμφραγμάτων και με τα κρεβάτια της χειρουργικής θα δημιουργήσουμε μια καινούργια πτέρυγα για τον κορονοϊό».

Τέτοια κρεβάτια «κλέβουν» οι διοικητές από όλες τις κλινικές των νοσοκομείων του ΕΣΥ στη χώρα. Στο Σισμανόγλειο, μία από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για να «ανοίξουν» νέα κρεβάτια είναι το «γύρισμα του κλιματισμού». Ο αέρας πρέπει να φεύγει προς τα έξω αφού πρώτα τοποθετηθεί ένα ειδικό φίλτρο για να κατακρατάει ό,τι «βγαίνει» από τη μονάδα. Επειδή αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν γίνεται χωρίς χρήματα, το φίλτρο μόνο κοστίζει 10.000 ευρώ.

Προστατευτικός εξοπλισμός

Λείπει από παντού. Το υπουργείο Υγείας έκανε προσπάθεια να τον προμηθευτεί από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Εταιρείες της που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ήθελαν να τον χαρίσουν στο ΕΣΥ, αλλά η κυβέρνηση της χώρας είχε άλλη γνώμη. Πρέπει η πρεσβεία και το ΥΠΕΞ της Κίνας να το εγκρίνουν. Τελικά η χώρα μας θα προμηθευτεί 7 εκατομμύρια μάσκες (50.000 χρειάζεται κατά μέσο όρο ένα νοσοκομείο αναφοράς για μία εβδομάδα). Σε κάποιες περιπτώσεις οι νοσηλευτές, όσο έμπειροι κι αν είναι, δεν συμμορφώνονται στις σαφείς οδηγίες των λοιμωξιολόγων και του εξειδικευμένου προσωπικού του ΕΟΔΥ και δεν φορούν τον εξοπλισμό, παρότι αυτός υπάρχει (π.χ. στην Πάτρα). Σε άλλες δυσφορούν γιατί θεωρούν ότι είναι ακατάλληλος και δεν μπορούν να δουλέψουν μέσα σε αυτόν (π.χ. στο Σωτηρία). Όμως η χώρα, χάρη στις προσπάθειες του γραφείου του πρωθυπουργού, του υπουργείου Υγείας και των ιδιωτών θα έχει στο τέλος του μήνα επιπλέον 13,5 εκατομμύρια μάσκες από την Κίνα, αναπνευστήρες και άλλα υλικά «πολέμου».

Τεστ

Τα τεστ γίνονταν αρχικά με ανοικονόμητο τρόπο· τουλάχιστον 25 έγιναν στον Πύργο προτού τελειώσουν τα δείγματα, ενώ δεν υπήρχε τεστ όταν έφτασε μια σοβαρή περίπτωση που συνδεόταν με πρόσωπο που νοσηλεύθηκε στο Ρίο και είχε ταξιδέψει με το γνωστό λεωφορείο στους Άγιους Τόπους. Ένα από τα θύματα στην Καστοριά είχε ήδη πεθάνει, όταν το δείγμα του βγήκε θετικό. Τα τεστ τώρα θα γίνονται από 7 συμβεβλημένα με το ελληνικό δημόσιο εργαστήρια, αλλά δεν θα μπορεί κανείς να τα κάνει ιδιωτικά και να τα πληρώνει. Θα συνταγογραφούνται από γιατρούς του ΕΟΠΥΥ στο κόστος των 65 ευρώ. Ένα τεστ σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο στην αρχή της κρίσης κόστιζε 290 ευρώ. Τώρα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη διαθεσιμότητα των υλικών πολέμου από ό,τι πριν από δύο εβδομάδες, και ιδίως των τεστ. Τα τεστ μπορούν να είναι σημαντικά, όπως π.χ. για τους ταξιδιώτες από τη Μεγάλη Βρετανία. Από όσους ήρθαν το Σαββατοκύριακο, το 4% ήταν ασυμπτωματικοί ασθενείς.

Νοσοκομεία κορονοϊού

Θα ανοίξουν στα Γρεβενά (είναι καινούργιο το κτίριο αλλά χωρίς ειδικότητες), στο ΝΙΜΙΤΣ και ένα ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης στο Θριάσιο (το ATTIKA), αλλά θα χρειασθεί να ανοίξουν και άλλα. Παρότι λείπουν υλικά (αναπνευστήρες και λιγότερο μόνιτορ), αυτό που προβληματίζει διοικητές και γιατρούς είναι το πού θα βρεθεί το προσωπικό όταν αρχίζουν και μπαίνουν στην καραντίνα γιατροί και νοσηλευτές. Είναι φανερό από όσα είπε ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης αυτήν την εβδομάδα ότι στις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί έχουν έρθει λιγότεροι από 800 συνολικά, ενώ εχθές ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι οι προσλήψεις γιατρών είναι πάνω από 300 και νοσηλευτικού προσωπικού πάνω από 700, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα προσληφθούν και άλλοι. Δεν είναι όλοι σαν τον 70χρονο παθολόγο που εμφανίσθηκε εθελοντής σε νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας. Πολλοί ιδιωτικοί γιατροί όπως και ιδιωτικά νοσοκομεία δεν θέλουν να έχουν σχέση με την πανδημία. «Θα πάρουν κανένα χιλιάρικο και θα λιώσουν» λέει συνάδελφός τους από το ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Αλλά αυτοί οι γιατροί θα επιταχθούν, όπως και οι συνταξιούχοι αν χρειαστούν, όπως και οι φοιτητές Ιατρικής 6ου έτους. «Θα πάρω παθολόγους και καρδιολόγους του νοσοκομείου αν χρειαστεί αφού δεν θα έχουν δουλειά, στο κάτω κάτω γιατροί είναι και αυτοί» λέει διοικητής Νοσοκομείου Αναφοράς στην Αττική. Το τερέν όπου θα δοθεί αυτή η μάχη είναι οι ΜΕΘ και στη συνέχεια ολόκληρα τα νοσοκομεία.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Παιδεία: Δεν θέλω να ‘μαι ούτε με σας, ούτε με τους άλλους
Βαλτετσίου: γοητεία και…, του Μάνου Στεφανίδη
Ο Ευρωσκεπτικισμός τρέφεται από τη Δύση, της Αθηνάς Αντωνιάδου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.