Πόρτα στον Κόσμο

Αναστασιάδης: Αυτοχειρία η στρατικοποίηση των τουρκικών προκλήσεων

Spread the love

Την άποψη ότι η στρατικοποίηση του θέματος των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη θα συνιστούσε πράξη αυτοχειρίας για την Κύπρο, εξέφρασε ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι «Σίγμα». Και πρόσθεσε: «Για λόγους αποτροπής συνεχίζουμε να εξοπλιζόμαστε με σύνεση», τόνισε, για να προσθέσει ότι «η στρατιωτικοποίηση όμως του θέματος με τις τουρκικές γεωτρήσεις θα ήταν αυτοκτονία».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος για τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων, τονίζοντας ότι «με βάση τα μέσα που διαθέτουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία η μόνη επιλογή μας ήταν ο διπλωματικός αγώνας. Δεν είχαμε τη δυνατότητα από πλευράς Αμυνας ή και ενόπλων δυνάμεων».

Αναφέρθηκε, επίσης, στην αλληλεγγύη που επέδειξε η Ευρωπαϊκή Ενωση και μεγάλες δυνάμεις. «Το πιο σημαντικό είναι οι αποφάσεις που έλαβε η Ε.Ε λαμβάνοντας μια σειρά μέτρων που αφορούν όσους συνεργάζονται με τις τουρκικές γεωτρήσεις», ανέφερε, για να προσθέσει ότι σημαντική ήταν η στήριξη της Γαλλίας η οποία έστειλε μηνύματα». Προανήγγειλε, επίσης, κλιμάκωση των μέτρων της Ε.Ε. στην περίπτωση συνέχισης των παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων. «Η Τουρκία επιδιώκει τη δημιουργία κάποιων τετελεσμένων, μηνυμάτων και γκριζοποίησης του ενεργειακού μας σχεδιασμού κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί», πρόσθεσε.

Ο κ. Αναστασιάδης συνέδεσε, επίσης, τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ με τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. «Αν θα συνεχίσουν τις παράνομες γεωτρήσεις εναπόκειται στους ίδιους. Αν επιθυμούν διάλογο πρέπει να αναστείλουν τις παράνομες ενέργειες», ανέφερε.

Αναφερόμενος στις τριμερείς συνεργασίες που επιδιώκουν Κύπρος και Ελλάδα με χώρες της περιοχής, απέρριψε αυτά που λέγονται, από μερικούς, ότι οι συνεργασίες αυτές γίνονται για σκοπούς χειραψίας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε και τα εξής: «Οι συνεργασίες με Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανο με την Παλαιστίνη και τις Αραβικές χώρες δεν είναι για να δημιουργήσουμε αμυντικούς μηχανισμούς ή επιθετικούς. Οι συνεργασίες αυτές μας έδωσαν το δικαίωμα να οριοθετήσει ΑΟΖ και να αδειοδοτήσει εταιρείες. Αν δεν γίνονταν αυτές οι συνεργασίες η Τουρκία θα ήταν πιο έντονη στην αμφισβήτηση. Ο στόχος των συνεργασιών δεν είναι η στρατιωτική σύρραξη ούτε αναμένουμε κάτι τέτοιο». Εσπευσε, επίσης, να δηλώσει ότι «και η Τουρκία είναι ευπρόσδεκτη σ΄ αυτές τις συνεργασίες φτάνει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο».

Κλήθηκε, επίσης, να προβεί σε εκτιμήσεις για τη στάση των ΗΠΑ στο Κυπριακό μετά και από τις εξελίξεις στη Συρία. «Με ανησυχεί γενικότερα η στάση των μεγάλων δυνάμεων είτε λέγονται ΗΠΑ, είτε Ρωσία. Οι ισχυροί πολιτεύονται όχι με το Δίκαιο και τις Αρχές αλλά με τα δικά τους συμφέροντα», ανέφερε για να προσθέσει ότι το ζητούμενο, από δικής μας πλευράς είναι να εμπλέξουμε τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα για να δημιουργήσουμε συνέργειες προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικά μας συμφέροντα».

Αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού προανήγγειλε την άφιξη της απεσταλμένης του κ. Γκουτέρες, της κ. Λουτ, στην Κύπρο, εντός Νοεμβρίου. Και πρόσθεσε: Περί το τέλος Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η Τριμερής. Η Πενταμερής τοποθετείται εντός Δεκεμβρίου».

Κληθείς να σχολιάσει το ρόλο που διαδραματίζει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, ανέφερε, μεταξύ άλλων: Ο κ. Ακιντζί είναι ένας Κύπριος, Τουρκοκύπριος ηγέτης. Δεν παύει όμως να είναι κάτω από ένα καθεστώς ανάλογο με αυτό που τελεί η πατρίδα μας δηλαδή υπό κατοχή».

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ανέφερε και τα εξής:

* Η επανέναρξη του διαλόγου τοποθετείται χρονικά μετά τον Απρίλιο μετά τις εκλογές για την ανάδειξη της τουρκοκυπριακής ηγεσίας.

* Με προβληματίζει ποιος θα εκλεγεί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Αναγνωρίζω ότι ο κ. Ακιντζί ένας Κύπριος που αγαπά την Κύπρο αλλά δεν έχει περιθώρια ελεύθερης έκφρασης.

* Η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία επηρεάζει και την Κύπρο.

* Η αποθράσυνση της Τουρκίας και η στάση των μεγάλων δυνάμεων δημιουργούν το αίσθημα της υπεροψίας.

Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

SHARE
RELATED POSTS
Kostis A. Makris
ΚαΤΡΑΜΠακιά, του Κωστή Α. Μακρή
Οι επιλογές των Ταλιμπάν στον σημερινό κόσμο, του Αντώνη Η.Διαματάρη
06-65126PoliceAUSTRALIAMELBOURNESIEGE.jpg
Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη επίθεσης στην Αυστραλία

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.